------------------------------------------------------------Lőrincz Zoltán: Szent Márton, Savaria szülötte. B.K.L. Kiadó - Pannon Lapok Társasága. Szombathely, 2000. 176 oldal. Magyar, angol és német nyelven.

------------------------------------------------------------Sajátosan szép és a 2000. jubileumi évhez tartalmában és törekvéseiben méltó kötet jelent meg Szombathelyen, a Szent Márton emlékére immár hagyományossá váló ünnepi rendezvények alkalmából. Dr. Konkoly István, Sabaria-Szombathely püspöke előszavában Krisztus születése 2000. évfordulójának jelentőségét méltatja, és örömét fejezi ki, hogy "dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész... éppen Szent Márton püspök és hitvalló életének bemutatására vállalkozott", mert hazánk kereszténysége... kezdettől fogva különleges tisztelettel övezte". "Ebben István király mutatott példát... s az ő uralkodása alatt - Szűz Mária után - az ország második patrónusa lett". André Vingt-Trois toursi érsek előszavában így ír: "Magyarország ezeréves ünnepére készült munkája miatt csak elismeréssel adózhatunk dr. Lőrincz Zoltánnak, hogy felvállalta ennek a kötetnek az elkészítését, amelyben Szent Márton életútjának európai művészeti nyomait követi végig". A könyv "lényegi üzenetének" tartja: "Csak a szeretet és a lélek gyümölcse vezet oda, hogy társadalmaink segítsék leggyengébb tagjaikat."
--------------------A vállalkozás valóban nagy horderejű. Az 1600 évvel ezelőtti kis írott forrás óta óriási, szinte áttekinthetetlen áradattá dagadt a szent életével foglalkozó művek sora. Lelkiismeretes döntések hosszú sorát kellett meghozni ahhoz, hogy az egymást követő korszakokra jellemző, a történelem folyamán váltakozó hangsúlyokat megmutató könyv jöjjön létre Savaria szülöttéről.
--------------------A szerző kötete fejezeteinek címéül a legkülönbözőbb helyekről származó idézeteket választott, hol alcímmel, hol anélkül. Kilenc fejezet az indulástól a szinte egyetemesig táguló Szent Márton-tiszteletig tárgyalja témáját, hogy abban elhelyezze, ugyanakkor elkülönítse a Kárpát-medence és Savaria-Szombathely Szent Márton tiszteletét.
--------------------A "nem vonakodom a munkától" Szent Márton jelentősége és első ábrázolásai című fejezet egyetlen oldalon szól Sulpicius Severus Márton-életrajzáról, aki azt a Szent tanítványaként írta. Minden további mű, a XIII. századi Legenda Aurea is ebből sarjadt. A szerző is a leghelyesebb utat választotta, amikor, a műalkotásokon keresztül, a Szent életének részleteit e műre támaszkodva mutatja be.
--------------------"...Elrejtőzni nem tudsz!" "Szent Márton-himnusz" címmel a legelső képzőművészeti ábrázolásokat mutatja be, különös részletességgel a ravennai San Apollinare Nouvo monumentális mozaikszalagját, mely Szent Mártont a férfi mártírok Krisztus trónusa felé vonuló seregének élén ábrázolja. E ma ismert legkorábbi ábrázolás után még jelentős továbbiakat is említ és elemez a középkor hajnaláról.
--------------------A "...nem olyan keveset tett" című fejezet a művészettörténet által ismert 31 ikonográfiai típus felsorolásával indul. Mind közül a legismertebb jelenet "Amiens városának kapuja előtt 334-ben történt". "Fogta oldalán hordott kardját, középen elvágta vele köpenyét, az egyik részét odaadta a koldusnak, a maradékot pedig magára terítette".
--------------------"... a valódi tökéletesség példája..." Szent Márton és a Koldus címmel a legnépszerűbb téma feldolgozásának történetét mondja el a IX. századi illuminált Fuldai kézirattól a XII. századi festett famennyezeteken, színes üvegablakokon, a luccai San Martino-székesegyház monumentális homlokzatán át, El Greco remekművén keresztül, több mint hetven műalkotás elemző említésével, századunk világhírű művészeinek alkotásaiig.
--------------------"...a szerzetesek példaképe..." fejezet három alcím alatt részfejezetekre tagolódik. Az "Assisi Szent Márton-freskóciklusa" című ciklus részletes elemzésén túl ferences rendi európai kisugárzásait és magyar vonatkozásait is tárgyalja.
--------------------A "Firenze. Oratorio della Confraternita di San Martino de Buonomini" című alfejezet egy Ghirlandaio műhelyének tulajdonított freskócikluson keresztül a reneszánsz kibontakozásával megjelenő modern szociális gondolkodás forrásának láttatja Szent Mártont.
--------------------Az V. Márton pápa című alfejezet az avignoni fogság után Itáliába és Rómába visszatérő egyházfő által kiváló művészekkel készíttetett, Szent Mártonról szóló alkotásokat tárgyalja.
--------------------"...a katolikus hit terjesztője" Szent Márton, a püspök ábrázolása" című fejezet a korai, 1150 körüli alkotásoktól kezdve mutatja be a téma történeti fejlődésvonalát, amelyben kiemelkedik az ellenreformáció korszaka.
--------------------A "...rád tekint szülőfölded népe..." Szent Márton hazai ábrázolásai című fejezet a legizgalmasabb a magyar olvasók számára. I. Klodvig és udvartartása 498 karácsonyán Reimsben történt megkeresztelkedésétől a szerző dicsérendő következetességgel kíséri végig a Szent Márton-kultusz kárpát-medencei megjelenésén át napjainkig a püspök alakját és életét ábrázoló képzőművészeti alkotásokat. Mindezek viharos történelmünkbe ágyazva lebilincselő olvasmányként jelentkeznek, csak sajnálni lehet, hogy az említett művek fotóinak csak töredéke jelenhetett meg a könyv lapjain.
--------------------A "...Szombathely dicső szülöttje..." rész a Szily János 1777-es székfoglalását követően megjelenő magasszintű művészet pártolásában rangos helyet elfoglaló Szent Márton-kultusztól a napjaink művészei által a nagy püspök emlékének szentelt művekig ad megbízható, szinte hiánytalannak tűnő híradást.
--------------------A "...kik téged itt tisztelünk" című zárófejezet méltó fináléja, "kódája" a kötetnek. Lelkendezés helyett szívünket megdobogtató számadatokat közöl. Franciaországban 3672 templom van Szent Mártonról elnevezve és 485 település nevében megtalálható a Márton név stb., stb. A szerző szövegét gazdag, 221 tételből álló hivatkozások támasztják alá. A tömör időrendi táblázat Márton korának és életének minden lényeges elemét felöleli.
--------------------Németh József szombathelyi fotóművész kifejezetten a kötethez készített fényképei méltók a témához, a könyv tervezése, Sellyei Tamás Ottó munkája művészi színvonalú.
--------------------Az egész kötet mégsem olyan, mint amilyen lehetett volna. A lapjait forgató úgy érzi, szórakoznak vele, a komámasszony hol az olló mintájára, a hol a Márton játékra kényszerítik. A könyv általános szerkesztési módjának, kép- és szövegrendjének megválasztásába csúszott végzetes hiba. Hogy a 48. kép nem az, mint amiről a rá hivatkozó szöveg szól, az egyetlen és megbocsátható baki. A könyv nem működik mint képzőművészeti album. Pedig működhetne, mert a gyönyörű egész oldalas, de még a levelezőlap méretű képek is fényesen bizonyítják ezt. A kötetben a dominancia nem a képeké, hanem a szövegeké, amelyekből legalább 20% megtakarítható lett volna, ha a képek 25%-ának bélyegnyi mérete miatt nem kellett volna elmondani, mi nem látszik a képen.
--------------------Ha a háromnyelvű szöveg nem egymást követően, hanem minden oldalon hol egymás alá, hol három hasábban egymás mellé tördelve, a megfelelő, legalább 10 centiméter méretű képeket híven követve jelent volna meg a lapokon, valószínűleg lényegesen többen olvasnák végig e szép, de jelen szerkesztésében nehezen kezelhető kötetet.

Heckenast János