KRÓNIKA

 

A VASI SZEMLE NÍVÓDÍJASAI

----------------------------------------A Vasi Szemle Szerkesztőbizottsága a Vas Megyei Közgyűlés Tudományos Szakbizottsága támogatásával 1996 óta kétévenként ítéli oda nívódíját a Vasi Szemlében az előző két évben megjelent színvonalas közleményekért, két - természettudományi és történettudományi-társadalomtudományi - kategóriában.
----------A 2000. év végén összeült testület ezúttal nem igazodott mereven a fenti szempontokhoz, és olyan tudósokat választott ki a tucatnyi esélyes szerzőnk közül, akik esetében az elismerés hangsúlya nem szorítkozhat pusztán az elmúlt két évre, és a tudományok szerinti besorolás is túlságosan gépiesnek tűnne velük kapcsolatban.
----------Prof. Brenner Vilmos építészmérnök, a grazi műszaki főiskola nyugalmazott tanára és dr. Széll Kálmán ny. oszt. vez. főorvos, c. egyetemi docens egyénisége és munkássága, úgy érezzük, ellenáll az iskolás klasszifikációnak. Ezért tulajdonképpen életmű-díjként ítélte nekik a díjat a szerkesztőbizottság, olyan életműveket és olyan tudósokat méltányolva, akik nem maradtak meg egyetlen szakma keretei között, hanem a manapság sajnálatosan ritka széles műveltségükre alapozva több területen is érdekeset, érvényeset, értékeset alkottak.
----------A nívódíjat a Szombathelyi Tudományos Társaság és a Vasi Szemle Szerkesztősége közös rendezvénye keretében, a megyei kórház könyvtárában, 2001. január 30-án adta át dr. Radnai Endre, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A két nívódíjas tudós a pénzjutalom mellett a folyóiratunk borítóját is tervező Kassai Ferenc grafikusművész ez alkalomra készített oklevelét is elnyerte.
----------A díjátadás után mindketten előadást tartottak, megelőlegezve egy-egy későbbi Vasi Szemle-publikációjuk témáját: Széll Kálmán a szombathely-herényi Gothard család történetének rejtélyeibe nyújtott bepillantást, Brenner Vilmos pedig a magyarországi barokk osztrák kapcsolatait elemezte. Mindkét előadás sikert aratott a szépszámú közönség körében.

 
Képek a nívódíj-átadó rendezvényről. Fönt (jobbról): dr. Horváth Boldizsár főorvos,
a Szombathelyi Tudományos Társaság elnöke, dr. Széll Kálmán, dr. Radnai Endre,
prof. Brenner Vilmos, dr. Gyurácz Ferenc főszerkesztő. Lent: a résztvevők egy része
(Kaczmarski Zoltán felvételei)

----------Szívesen adnánk helyt nívódíjasaink életmű-bibliográfiájának. Ennek hiányában most csupán a Vasi Szemle elmúlt két évi számaiban megjelent írásaik listáját tesszük közzé:
Brenner Vilmos:
----------- Volt vasi helységek és helynevek a mai Burgenland területén. (Egy 1792-ből származó térkép alapján.) In: VSz, 1999. 3. sz. 397-407.
----------- Hozzászólás Kiss Gábor-Tóth Endre-Zágorhidi Czigány Balázs: Savaria-Szombathely története a város alapításától 1526-ig (Szombathely, 1998. 295 old.) című könyvéhez. In: VSz, 2000. 1. sz. 141-144.
----------- Johannes Aquila (Adatok és gondolatok a gótikus festészet nagy pannon mesterének életéről és műveiről). In: VSz, 2000. 4. sz. 471-488.
----------Széll Kálmán:
----------- Adalékok a dukai és szentgyörgyvölgyi Széll család történetéhez. In: VSz, 1999. 3. sz. 357-370. (Széll Tamás társszerzővel!)
----------- A Markusovszky kórház megalapítója (Dr. Pető Ernő ). In: VSz, 1999. 5. sz. 571-595.
----------- Dr. Szabolcs Zoltán élete és munkássága. In: VSz, 2000. 3. sz. 353-368. (Márkus Béla társszerzővel!)
----------- Dr. Smidt Lajos (1903-1975) (Az orvos, a költő és a múzeumalapító műgyűjtő). In: VSz, 2000. 4. sz. 495-507.
----------- Egy kiváló pedagógus a XIX. századból (Dr. bejczi Németh Antal élete és munkássága). In: VSz, 2000. 6. sz. 778-792.
(A szerk.)

 

 

LÉTREJÖTT NYUGAT-DUNÁNTÚL KÖZGAZDASÁGI EGYETEME

 

--------------------2001. február 23-ára, karavató napra invitálta szerkesztőségünket egy, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara pecsétjével ellátott, dr. DSc habil. Gidai Erzsébet egyetemi tanár, a Közgazdaságtudományi Kar dékánja által aláírt levél.
----------A délelőtti karavató ünnepségre a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban került sor. Ezen az ország és a külföld (Bécs) számos közgazdasági és más egyeteme mellett a hazai politika is magas szinten képviseltette magát, a nagyterem nagy részét pedig az új kar egyetemi hallgatói töltötték meg.
----------Hogy itt nem puszta protokolláris rendezvény kezdődik, hanem valami ennél sokkal több, azt már akkor megsejthette a kívülálló, amikor ünnepélyesen behozták az egyetem zászlaját, majd a sokaság elénekelte a Himnuszt. Nem meghallgatta fölvételről, nem is elmormolászta, hanem elénekelte. A lelki azonosulásnak, a maga természetességében kinyilvánított magyarságtudatnak ez a tömegessége azzal a csalóka, de biztató érzéssel járt, hogy egészséges lelkületű országban élünk.
----------Tudjuk, nem így van, de a soproni egyetem nyugodt, céltudatos és eredményes építkezése szintén biztató és reménykeltő. Amint prof. Koloszár József rektor szavaiból megtudhattuk, az egyetem öt éve indította meg saját jogán a közgazdászképzést, amely az első két szemeszterben a Miskolci Egyetem kihelyezett tagozata keretében valósult meg. A miskolciak szakmai segítsége mögötti eszmei motívumokra prof. Bessenyei Lajos miskolci rektor utalt köszöntőjében, amikor a két egyetem közös selmecbányai hagyományait emlegette, amelyekben a bajtársiasságnak, egymás segítésének nagy szerepe volt és van.
----------Öt év alatt, a semmiből indulva az önálló kar alapításáig jutottak el, sok-sok dunántúli örömére, hiszen széles e vidéken, le egészen Pécsig nincsen hasonló jellegű közgazdászképzés. Mindeközben - amint arra prof. Stark Antal oktatási helyettes államtitkár rámutatott - máris számottevő eredményeket értek el nemcsak az oktatás, hanem a kutatás terén is. Koloszár professzor szerint a dinamikus karalapítás sikerének titka nem az anyagiakban rejlett, hanem abban, hogy sikerült megtalálni azt az egy alkalmas személyt (Gidai Erzsébetet), aki aztán megkereste a többi alkalmas személyt, s kellő hittel és energiával megszervezte az intézményt.
----------Szombathelyen "iskolázott" fülünknek szinte hihetetlen hozzáállásról tett tanúságot Sopron polgármestere, dr. Gyimesi Szabolcs. Hangsúlyozta, hogy a városban összpontosuló tudomány ereje nagyon fontos a város szempontjából, és az új kar számára nagyvonalú segítséget ajánlott fel, amelyet a városi önkormányzat "akár épületek biztosításával, akár külföldi kapcsolataival", akár más módon nyújthat.
----------Gidai Erzsébet dékántól megtudhattuk, hogy a jelenlegi 1350 közgazdász hallgató közül közel 700 nappali tagozaton tanul, a 76 oktató több mint 60%-a tudományos minősítéssel rendelkezik, és sokuk nyelvtudása lehetővé teszi az angol és a német nyelvű képzést is. Ősztől a doktori képzés jogát is megkapja a kar. Utalt a közgazdaságtudományban végbemenő paradigmaváltásra, illetve a "virtuális" oktatás körüli vitákra, amelyet ő nem ellenez, ha az nem jár az emberközpontúság és a személyek közti közvetlen kapcsolatok feladásával. A hallgatók körében érezhetően kedvelt professzorasszony nem röstellte kimondani, hogy nem liberális, hanem konzervatív, azaz hagyományőrző egyetem jött létre, amely hallgatóitól nemcsak azt várja, hogy szakmailag, hanem hogy emberi viselkedésben is tűnjenek ki. A kar küldetése kiváló szakemberek kibocsátása, akik a magyar nemzetért dolgoznak, és méltón képviselik azt a világ minden sarkában.
----------Az - itt csak részben idézett - felszólalások sorát diákok komolyzenei és folklórszámai szakították meg, majd behozták az új kar zászlaját, amelyet a három történelmi keresztény egyház papjai alkalomhoz illő ima kíséretében megáldottak.
----------A Szózat eléneklésével zárult az ünnepség, majd délután további programok, este pedig közgazdász bál következett.
----------Minden okunk megvan, hogy örüljünk a soproni sikertörténetnek, hiszen a mi sikerünk is az: magyaroké, nyugat-dunántúliaké, az értelem és az emberség barátaié, a Magyarország megerősödésében érdekelteké. Azon meggyőződés híveivé, hogy az egyetemalapítás mindig is hazafias gesztus volt, s ez a XXI. században sem lehet másként. Különben nincs esélye a sikerre. S különben is: különben mire való? (A szerk.)