ÁDÁM KÁROLY
építőmérnök, titkárságvezető

PAMFLET VAGY
BEFEJEZETLEN ELEMZÉS?

Mindamellett, hogy fontosnak és tiszteletre méltónak tartom a vizsgálat tényét, meg kell mondanom, hogy elég sok szempontból kérdéseim vannak és kételyeim támadtak. Ezek természetesen nem biztos, hogy minden esetben megalapozottak, meglehet, csak az alkalmazott eljárások és módszerek bemutatásának hiányából vagy a szigorú igényességből származnak.
-----Nem is merek vállalkozni arra, hogy átfogó véleményt alkossak olyan vizsgálat zárójelentéséről, amelynek sem tervezési részleteit, sem a benne részt vevők tudatos döntéseit a figyelembe nem veendő szempontokról nem ismerem. Mindenesetre úgy tűnik számomra, hogy a Durkheim öngyilkosságról szóló művében felvázolt értékelési dilemmák és az eredményekkel kapcsolatos egészséges kétely szüksége nem évült el az évek során.
-----Mindezekkel együtt, igen rossz érzésem támadt az anyag átolvasása után, amelynek okait keresvén, nagyjából a következőkre jutottam.
-----Maga a bevezető rögzíti, hogy elsősorban a felderítés, leírás volt a cél. Ennek ellenére, más közösségek hasonló adataival össze nem vetett részadatok alapján megengedhetetlenül sok, általánosító következtetést írtak le a szerzők.
-----A következtetéseket erőteljes pesszimizmus motiválta, aminek indokoltságát, ugyancsak a referencia-adatok hiányában, nem lehet megítélni. De eléggé elgondolkodtató, hogy például még a jövedelmek vizsgálata esetén sem vették igénybe az ellenőrzés kézenfekvő lehetőségét, az adóhivatal aggregált adatait. Így az a furcsa helyzet adódott, hogy miközben a szerzők szerint a lakosság csaknem háromnegyede elemi, bár rejtőző szegénységben él, a város utcáin a legújabb autómárkák olyan sokasága van jelen, amely akár Bécsnek is becsületére válna.
-----Egy másik, véleményem szerint súlyos torzulást okozó döntés volt a vizsgálat szerkezetének meghatározásakor az, hogy nem vették figyelembe a tervezők a város két, markánsan elkülönülő szerkezeti egységében élők közérzeti motiváltságát. Más jellemzőkkel írhatók le ugyanis a lakótelepi részek szociális struktúrái, az ott élők magatartási mintái és ismét másokkal a családi házas övezetek. Ez a hiba olyan mértékben torzít, hogy nincs alapja az általánosító megfogalmazásoknak. (Átlagosan langyos a víz, ha bal kezünk tűzforró, a jobb jéghideg vízben van.)
-----A táblázatokat, grafikonokat szemlélve úgy tűnik, hogy az elemi algebra eszközeinek használatán túl, a kiértékelők nem nagyon vették igénybe az összetett elemzési eszközöket.
-----Ha ez az anyag egy tudományos elemzés álruhájába öltöztetett politikai pamflet, akkor - ha tartalmát el nem is fogadom, erkölcsileg meg nem bocsáthatónak tartom - legalább értem. Ha azonban ennél több kívánna lenni, akkor legjobb esetben is befejezetlennek kell tekintenem. Véleményem szerint közlése egy ilyen tekintélyes lapban azok előtt rontja a lap hitelét, akiknek az íródik. Azok ugyanis, akikről szól - sajnos ezúttal is némák maradnak.