DR. GARZULY FERENC
ideggyógyász, ov. főorvos

MENTÁLHIGIÉNÉ ÉS NEUROLÓGIA

Szombathely mentálhigiénés állapota működési területemet, az ideggyógyászati (neurológiai) betegellátást is érinti, itt sem maradhat következmények nélkül, bár sokkal inkább hagy látványos nyomokat a pszichiátriai betegforgalomban.
-----Szomorú és elgondolkodtató, ha a Markusovszky kórház neurológiai osztályára olyan fiatal beteget hoz a mentő, akiről tudjuk, hogy napjai meg vannak számlálva. A háttérben rendszerint a következő történet húzódik meg: a beteg rászokott az italra, dohányzott, vérnyomását valamikor egyszer megmérték ugyan és magasnak találták, de úgy gondolta, minek szedjen gyógyszert e miatt. Amikor az osztályra érkezik, vérnyomása mérhetetlenül magas, végtagjai bénák, ő maga eszméletlen, a CT-felvételen kiterjedt vérömleny látszik, a roncsolást nem lehet túlélni, másnapra meghal.
-----A stroke (agyi infarktus vagy agyvérzés) a halálokok között hazánkban a harmadik helyet foglalja el. A fő rizikófaktor a magasvérnyomás-betegség, ennek megfelelő kezelésével előfordulását 30-40%-kal lehet csökkenteni. Rizikófaktor a dohányzás és az alkohol, az elhízás, a cukorbaj és még sok minden. Minél több a rizikófaktor, annál nagyobb az esély a szélütésre. Így Szombathely mentálhigiénés állapotának következményei nyomot hagynak a neurológiai osztály forgalmán.
-----Magyarországon az átlagéletkor férfiak esetében 66 év, Svédországban 78. Nyilvánvaló, hogy ez elsősorban a jóléttől függ, a gazdagabb állam fokozottan tud gondoskodni állampolgárairól az egészségügyi ellátást, a betegségek megelőzését illetően is, a leendő beteg jó körülmények között, megelégedetten él, és szeretne tovább is így élni, ezért törődik is egészségével. Szombathelyen rossz körülmények között, túlnyomórészt a létminimum határán, igénytelenül "boldogan", egészségünkkel nem törődve élni táptalaja a betegségeknek. Én ezt olvasom ki a felmérésből, és ennek következményét látom az osztályon. A volt szocialista és kapitalista országok között hatalmas különbség volt az átlagéletkorban a fentiek miatt és ez a különbség, ha valamelyest csökkent is, jelenleg is kifejezett. A tennivaló szerintem jól körvonalazott, megoldásra vár, országosan és helyi vonatkozásban is - csak félni a betegségektől nem elegendő.