HECKENAST JÁNOS
Ybl-díjas építészmérnök

LEGYEN MIÉRT SZERETNI...

A Nyugat-Dunántúlnak a török hódoltság mintegy 130 éve alatt mozgásban lévő harcvonal szerepet kellett vállalnia. Jelentős területein a kettős adószedés (magyar-török) volt a jellemző. Évszázados folyamatos stresszhatást kellett elviselni lakosságának, amelynek vegyes nemzeti összetétele az első betelepült menekültekkel együtt viszonylag korán stabilizálódott, és hazánk középső részéhez képest nem halt ki, sűrű kisfalvas településhálózata is alig sérült. A generációk az óvatosságot és a befelé fordulást örökölték elődeiktől. Az ellenreformáció hatásai intenzíven érvényesültek. Újabb megrázkódtató időszak. (XVIII. sz. első fele). Hazai viszonylatban korai újra-parasztpolgárosodás (XVIII. sz.), korai szellemi felvirágzás (XIX. sz. első fele) és korai kapitalizálódás (XIX. sz. második fele) jellemezte Szombathelyt.
-----Ezek erőteljes társadalmi mozgásokkal jártak, pozitív és negatív hatásúakkal egyaránt, a feudális sajátosságok állandósulása, erőteljes túlélése mellett.
-----Az értelmiségi, majd a népi tudatban is a XIX. század közepére kialakult és megerősödött "a keresztény Európáért véreztünk" gondolat. Ennek megléte növelte az 1848-49-es szabadságharc nemzetközi összefogással történt leverése, majd háromnegyed évszázaddal később a trianoni békediktátum tragédiája felett érzett össznemzeti fájdalom kínját. Én a magyar nép elkeseredésre való hajlandóságának kialakulásában jelentősnek érzem e távoli történelmi tényezőket.
-----Teheránban (1943) eldőlt Kelet-Közép-Európa átengedése a sztálini Szovjetuniónak. Német megszállás, holocaust, a második világháború frontjának átvonulása hazánkon, kommunista rémuralom. Nem volt olyan család magyar földön, amelyiknek a két világháború folyamán ne lett volna halottja, hadifoglya, elhurcoltja, letartóztatottja.
-----Az 1956-ban vérbefojtott forradalom és utóélete, a népünk puszta fennmaradásáért való kísérletek, megrázkódtatás- és csalódás-élmények sorozata, melyek napjainkig tartanak, és csak erősítik a nemzetnek azt a meggyőződését, hogy a történelmet a nagyhatalmak a kis népek feje felett irányítják, ahogyan saját érdekeik azt megkívánják.
-----Hazánkban az urbanizáció folyamatai drasztikusan és rövid idő alatt játszódtak le. A sokak számára ügyetlennek és igazságtalannak tűnő kárpótlás és privatizáció megrázkódtatással járt. A falvak országos átlag feletti elöregedése, lakosszám-csökkenése a vidék haldoklásának képét vetíti előre. A stressz, észrevétlenül, a népesség döntő többségében állandósult. Gyógyítása kizárólag a megterhelésektől való megszabadulás, vagy legalább ennek realitásokkal bizonyított módjának ismerete lehet, és megaláztatás-mentes, biztos támaszok megtalálása abban a közegben, amelyben hazánk népe él.
-----A vizsgálati anyag adatai, megállapításai nagyon jól alátámasztják, bizonyítják egymást.
-----Az egyedül élők aránya 38,4%, a kettőnél több generációs családban élők száma 26,5%-ról 11%-ra csökkent egy generációváltásnyi idő alatt. Senkinek nincs kétsége, hogy a trendek folytatódni fognak, jó, ha csökkenő mértékben.
-----Bérleményben a megkérdezettek 8%-a él. Világviszonylatban nálunk a legmagasabb az aránya a saját tulajdonú otthonban élőknek, úgy azonban, hogy ezek legalább 50%-ának nincs erre megfelelő anyagi háttere. Folyamatos stresszt jelent tehát számukra lakásfenntartásuk gondja.
-----"A megkérdezettek több mint 40%-a szellemi foglalkozású", "19%-a diplomás", ugyanakkor a "létminimum-közeli lét gyakorlata 80%-ban jellemző Szombathely lakosságára". Nem nehéz kitalálni, hogy sok ember elégedetlen a sorsával, minél olvasottabb, minél több adatot képes egymáshoz viszonyítani, annál jobban állandósul benne egy sértődött, nyomott lelkiállapot. Mi képes mindezt Szombathely térségében fokozni? A 10 km-rel nyugatabbra, a határ túlsó oldalán élők életszínvonala. Míg a bevásárlóközpontban a Trabantján érkezett helyi vásárló nagy nehezen vásárol 1 korong Trappista sajtot és 10 kg kristálycukrot, addig a határ túloldaláról érkező "csórónak", mert a menők nem jönnek át vásárolni, 2 x 5 kg Pannónia sajt, 10 doboz desszert stb. kerül a bevásárló kocsijába.
-----Irigy a szombathelyi polgár? Nem, csak meggyőződése, hogy a történelem kitolt vele, és Európa az ajtaja előtt várakoztatja azt, akinek történelmi visszatekintésben részben mai jólétét köszönheti.
-----Szombathely felnőtt lakosságának 50,4%-a dolgozik heti 40 órában, és 8,6% végez hetente 16 órát meghaladó túlmunkát munkahelyén, hogy közelítsen a polgári lét illúziója felé; az e választ adók 50,6%-ban egyetemi vagy főiskolai végzettségűek.
-----Országos adat: a dohány jövedéki, illetve adóbevétele 50 milliárd Ft/év, a dohányzásból keletkező, biztosan kiszámítható kár 260 milliárd Ft/év. Szombathelyen a családok 31,5%-a érintett a szenvedélybetegségek valamelyik formájában, és 27,5%-os a tartós, rendszeresen visszatérő betegségben szenvedők részaránya; "ez a családok felét érinti".
-----Érthetetlen számomra, hogy az oktatás egészét még mindig nem szövi át az egészséges életmódra való nevelés, hogy a dohányzók nem minősülnek korszerűtlen, maradi és szűk látókörű embereknek, hogy a valóságos értékek óriási tömegben miért kerülnek összekeverésre a talmi dolgokkal. Az óvodáskorúak elöntése irtózatosan brutális és hamis képtelenségekkel teli rajzfilmek áradatával a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb vétke, ugyanis anyagi befektetés nélkül lehetne változtatni rajta.
-----Mindezek után minden megbecsülésem Szombathely lakóié, hogy 53%-uk vallotta magát kifejezetten boldognak, a válaszadóknak csak 40%-a érezte magát fáradtnak és 27%-a boldogtalannak. Biztos vagyok abban, hogy ez annak köszönhető, hogy "az értékhierarchiában az egészség jelenik meg elsőként a válaszadók körében. Ezt követi a család és a szeretet, majd a gyermek".
-----Őszinte örömmel töltött el, hogy megindult Szombathely zöldterületeinek revitalizációja, hiszen ez a legdemokratikusabban igénybe vehető közszolgáltatás, annál jobban fájt elakadása.
-----Az új strandfürdő igényes szolgáltatásaival fontos és okos dolog. Az ingyenes gyermekjegy biztosítására, a nagycsaládosok kedvezményezésére azonban még a megújult fürdő megnyitása előtt gondolni kellene.
-----A közösségek véleményének figyelése, javaslataik lehetőség szerinti teljesítése, segítése rendkívül fontos. Sikerélményekhez juttathat egyéneket, csoportokat, sőt egész városrészeket.
-----Az egészségügy annyira sok gonddal küzd, hogy a népesség egyre rohamosabb elöregedésére nem fordít gondot. Idősek otthonainak megteremtésére, szanatóriumok építésére nagy mozgalmat kellene elindítani, míg nem késő, egyszerre lehetne javítani a lakáshelyzeten, a foglalkoztatáson és megüresedett, esetleg műemléki épületek állagmegóvásán.
-----Szorosabbra kell fűzni és áldozatvállalóbbá tenni a megye és a megyeszékhely együttműködését az egészség- és értékvédelem és a kultúraépítés területén. Néhány objektumot helyreállításukkal kiemelkedő értékké lehetne változtatni. A hazaszeretet nem parttalan dolog. A szűkebb haza, a lakhely szeretetére alapozódik, ez olyan, mint a számtanban az alapműveletek, a szorzótábla ismerete. Minden városvezetés elsődleges felelősségei közé tartozik a munkahely, az otthon és az alapszolgáltatások minél kevesebb anyagi terheléssel való biztosítása mellett a települések kollektív értékeinek: városképnek, műemlékeknek sajátos hagyományoknak a védelme, hogy legyen miért szeretni a települést. A boldogság, a harmónia megalapozója az egyéni és a kollektív siker. Kérem ezért, Isten áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel!