DR. HORVÁTH ÁGNES
pszichiáter, főorvos

SÖTÉT HELYZETKÉP -
VIGASZTALÓ JÖVŐKÉP

A tanulmány elolvasása után az első összbenyomásom az, hogy a város lakossága bezárkózó, a családra támaszkodó, biztonságra törekvő, túlélésre beállított, anyagilag erősen korlátozott. A lakosság egyharmadában öndestruktív magatartás, egyharmadában krónikus betegség van jelen. Jellemző a túlmunka, a színtelen és egészségtelen szabadidős tevékenység. Az egészségre vonatkozó énkép bizonytalan, a szombathelyiek 40%-a fáradt, lelkesedés nélküli, magas a szorongásra és depresszív tünetképződésre utaló adat. A problémamegoldásban csak a családra, részben a családorvosra számítanak. Kiemelhető negatívum a segítségkérés és -keresés hiánya, a passzív várakozás a környezet iránt, a saját erőben való hit és a belső erők mobilizálásának képtelensége a konfliktusmegoldásban. Jellemző az izolált, elszigetelt életstílus, a társas kapcsolatok és a közösségi hovatartozás élményének a hiánya. A közélet leértékelődött.
-----A mentálhigiénés kép rossz, annak ellenére, hogy magas a szellemi foglalkozásúak aránya, hogy a képzettség szintje egy generációs idő alatt egy minőségi fokkal magasabbra helyeződött. Mit jelent ez? Vitális kimerültséget? "Csak túlélni az életet"-beállítódást?
-----Aggodalomra a megkérdezettek kor-aránya ad igazán okot. 52% fiatal, 47% a negyven év felettiek aránya. A felmérés nem bontja fel a mentálhigiénés helyzetet korcsoportok alapján, így az a rossz érzésünk lehet, hogy a fiatalság is bezárkózó, passzív.
-----Lehet, hogy az az idős és középkorú generáció, amely megélte az ötvenes és hatvanas évek világát, a túlélésre állítódott be, jellemző lehet a "csak a családban lehet bízni"-magatartás - hiszen a falnak is füle volt. Az életstílus színtelensége diktált és meghatározott volt azokban az években. Akkor legalább a passzív rezisztencia korát éltük - de ma, amikor élhetnénk a szabadsággal, akkor a passzív dependencia az uralkodó?
-----Az értékrend, értékhierarchia felmérésének eredménye elgondolkoztató. Az elsőként preferált érték, messze magasan vezetve, az egészség. Mi lehet ennek a kiemelésnek az oka? Tanult társadalmi frázis: "csak egészség legyen..."? Az egészség hiánya miatt történő felértékelődés? Az egészségügy problémái? Kezdődő egészségkultusz?
-----Az egészségnek mint a testi-lelki jólét állapotának, a fájdalmak, a mentális tünetek hiányának általános és természetes állapotunknak kellene lennie. Az ilyen fokú kiemelésnek sajátos jelentősége lehet.
-----Vessük össze a felmérés értékpreferencia-piramisát az alapvető emberi szükségletek Maslow által felépített hierarchikus építményével.

-----A Maslow-féle piramis:

6. Az önmegvalósítás szükséglete: siker, karrier, önbecsülés
5. Esztétikai és kognitív szükségletek: tudás, szépség, művészet, rend
4. A megbecsülés szükséglete: tisztelet-, elismerésigény, megerősítés
3. Társas, társadalmi szükségletek: mások általi elfogadás, másokhoz tartozás
2. Biztonsági szükségletek: védettség, biztonság, egészség, szociális támogatottság
1. Fiziológiai szükségletek: életfeltételek, lakhatás, egészség.

-----Ezeknek a szükségleteknek a hierarchiája határozza meg magatartásunkat. Életünket úgy rendezzük be, hogy ezek az igények sorrendiségüknek megfelelően kielégüljenek. Ha az alacsonyabb szintű igények megkapták a megfelelő hangsúlyt, akkor éreztetik a magasabb szintű igények a magatartásra való hatásukat.
-----Úgy tűnik, az ország egyik nyugati városában, ahol magas a szellemi foglalkozásúak aránya, a szükséglet-piramis lefejezett. Magatartásunkat az alapvető létszükségletek, egészség, biztonsági törekvések irányítják. A szükséglet-piramis magasabb polcain lévő kreativitás, elismerés, alkotásvágy, társasszerep, közéletiség alig kap értékelést. A mentálhigiénés felmérésben szereplő, magasra értékelt egészség, család, pénz erős biztonsági szükségletet fejez ki. A lelki egészség azonban olyan képességeket is feltételez, mint a változások kezelése, a stresszre adott megfelelő válasz, önbecsülés, érzelmi érettség, társadalmi támogatás.
-----Van indokoltsága ennek a passzív, biztonságra való beállítódásnak? Gazdasági mutatóink javulnak, csökken a munkanélküliség, európai felzárkózásra készülünk. Ez a passzív várakozás a kontinuitásra beállított lélek tehetetlensége vagy alapvető jellemzőnk?
-----A megkérdezettek jövőképe ad vigaszt. 44,9%-ban a jövő tervei közt a tanulás és 35,9%-ban az életmódváltoztatás áll. Úgy gondolom, csak olyan ember értékeli az új ismereteket, és tervez életmód-változtatást, akinek a lelke mélyén optimizmus van, hisz a tudás erejében, és képes arra, hogy változzék.
-----A testi és lelki egészség elemzése során az életmódot állítjuk a figyelem középpontjába. Az életmódot, életstílust az emberek igényei és lehetőségei dinamikus kapcsolatában lehet vizsgálni. Szociológusok az életmód alakításában különböző struktúrákat hangsúlyoznak. Max Weber szerint az életmód alakulásában a választásnak nagyobb a szerepe, mint a környezet adta lehetőségé. Az életmódbeli, életstílusbeli különbségek alapja szerinte a javak és szolgáltatások kiválasztásában és használatában van. Az életmódválasztást hagyományok, saját habitusunk és stílusunk, egyéni és társadalmi lehetőségek befolyásolják. Képességeink és motivációink alapján próbáljuk az életvitelünket formálni. A jó választás a testi és lelki egészségünkért vállalt egyéni felelősségről is szól.
-----A mentálhigiénés szakembereknek ezt az egyéni felelősséget kell tudatosítani, a motiváltságot mélyíteni, a kormányzat pedig kiemelt feladatának kell hogy tekintse a mentálhigiénés munka segítését mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén. Gazdasági, politikai, kulturális, egészségügyi, szociális támogatottság szükséges, modelleket kell felmutatnunk, hogy egy mentálhigiénés kibontakozás meginduljon. Akinek mentálhigiénés szemlélete van, többletforrása van az élet felé.
-----A tanulmányban szívesen olvastam volna a lakáskörülmények mentálhigiénés hatásáról, a lakótelepek és a családi házak sajátos különbségeiről. Kíváncsi lettem volna a szombathelyiek ember-ideálképére, a női és férfi biológiai és társadalmi létből adódó eltérő mentálhigiénés problémákra, a jelzett magas krónikus betegszámon belül a pszihoszomatikus betegségek arányára.
-----Nagy munka volt, jó munka volt, várjuk a folytatást. A tünetek feltárása, a keletkezés okainak vizsgálata társadalmi újraszerveződést segítő folyamat. Bőven visszatérülhet a befektetés.