PROF. DR. RÁCZ PÉTER
szemész, egyetemi magántanár

KRISZTUS-HIT ÉS
A SZERETET GYAKORLÁSA

Az igen gondos és részletes munkában leginkább a következő fejezetek ragadták meg a figyelmemet: "Közérzet", "Értékrend", "Családon kívüli társas viszonyok", "Pszichokultúra". Ezekből a következő megállapításokat emelem ki:
-----"A válaszadók 40%-ánál jellemző a fáradtság, a feszültség és ezzel összefüggésben a lelkesedés hiánya. A válaszadók 30%-ánál hiányzik a vidámság, a kiegyensúlyozottság és a tettrekészség". "Háttérbe szorul a karrier, a hit, a béke és a nyugodt életvitel kérdése", "A kutatás alapján a családoknak mindössze 37,3%-a az, mely nem hordoz valamilyen veszélyeztetettséget mentálhigiénés szempontból." A rendkívül magas - elsősorban a történelmi - egyházakhoz tartozással szemben a vallásukat gyakorlók aránya mindössze 16,4%." "A jóga, meditáció mint legismertebb lelki egészségvédő módszer..."

*

"Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?" Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: "Szeresd felebarátodat, mint magadat." (Máté evangéliuma 22, 36-39) "Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást." (János evangéliuma 13,34) "Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket." (János evangéliuma 15,12) "Közeledjetek (az) Istenhez, és ő is közeledni fog hozzátok." (Jakab levele 4,8)
-----Meggyőződésem szerint a hit Jézus Krisztusban és ennek gyakorlása nagyon sokat tud segíteni minden ember, így e város lakossága közérzetének, eredményességének javításában, helyes értékrendje kialakításában, betegségek elkerülésében. A templomba járás csak egy része az evangéliumban foglaltak gyakorlásának; mindennapi életünkben is, ami ennél sokkal több időt jelent, a szeretet törvénye szerint kell, hogy éljünk. E magatartás szívből jövő gyakorlata, Krisztusba vetett hitünkkel, nagyon sokat segíthetne ebben az általam nagyrabecsült városban (ahol sok nagyon értékes barátom és ismerősöm él), és e város számomra igen kedves lakóinak további épülését szolgálná.