DR. KRIZSÁN LÁSZLÓ:
MAGYAR LÁSZLÓ KONGÓI ÚTINAPLÓJÁNAK BETŰHŰ SZÖVEGE

 

---------------A Magyar-kéziratok betűhű közlését az a körülmény indokolja, hogy az 1850-es években nagyrészt Hunfalvy János által szerkesztett forráskiadványok az eredetitől eltérő formai alakban és gyakran módosított tartalommal közölték az okmányokat. Ilyen módon került közönség elé 1857-ben Magyar László kongói útinaplója is, melynek hazaküldött első példánya 1849-ben elveszett. Magyar László birtokában azonban volt egy alappéldány, amelyről újra lemásolta, és 1856-ban a Magyar Tudós Társaság címére elküldte kongói útinaplóját. A napló gazdag föld- és néprajzi adatokat tartalmaz az Alsó-Kongó területéről és népeiről, több vidéket elsőként ismertetve az európai Afrika-irodalomban. Jelen betűhű közleményünk részét képezi Magyar László hiteles Afrika-történeti forrásbázisának.

 

 

 

 

 

S. PÁVEL JUDIT:
PÁVEL ÁGOSTON DOMBÓVÁRI KÉPESLAPJAI

 

---------------A Vasi Szemle első főszerkesztője, a sokoldalú tudós, Pável Ágoston leánya azt a Dombóvárt ábrázoló képeslap-sorozatot teszi közzé, amelyet a dél-dunántúli városban tanári állást kapott Pável küldött el egyszerre levélben menyasszonyának Szentgotthárdra. A képeken kívül szemelvényeket olvashatunk a képeslapokra folyamatosan írt szövegből, amelyben Pável dombóvári életéről és a városról számol be kedvesének, és tervezgeti közös jövőjüket.

 

 

 

 

 

ILLÉS PÉTER:
PÁVEL ÁGOSTON
(AZ ÉLMÉNY, AZ IRODALOMTUDÓS ÉS AZ ETNOGRÁFUS KONFLIKTUSA)

 

---------------A filológusnak indult Pável Ágoston (1886-1946) etnográfiai írásai lírai hangnemben fogalmazott útirajzok, élménybeszámolók. Az írások közül a dolgozat fókuszában az 1936-ban, a Vasi Szemlében publikált Őrségi képek áll, amely a leginkább hordozza magában azokat a karakteres irodalmi jegyeket, amik Pável sajátos etnográfiáját jellemzik. A terepen észlelt jelenségek és azok feldolgozását elvégző kutató, élményeinek szöveggé formálásakor meg kell, hogy határozza szerzői pozícióját. Így az írás során a különféle mnemotechnikai eszközökkel élő kutató/szerző a terep megélt valósága és a saját, irodalmi kategóriaként vehető fiktív természetű, létrehozandó szövege között találja magát, mely helyzetet meg kell oldania. A kérdéses szituációra adott páveli válasz felmutatása az elemzés célja, melyhez nemcsak az irodalomtudományi, hanem az elmúlt évtizedek etnográfiai, antropológiai szakirodalma is támpontokat nyújt.

 

 

 

 

 

KOVÁCS SÁNDOR IVÁN
"DUNÁN INNENI" ÍRÓARCOK, III.
ESTERHÁZY PÁL

 

---------------Az Esterházyaké fényes nevekkel teli dinasztia, mint a Zrínyieké vagy a Rákócziaké. A török elleni harcban 1652-ben elesett négy Esterházyra kisöccsük, a sokoldalú Esterházy Pál emlékezett epikus méretű allegorikus verssel, amely a költő Zrínyi Miklós ösztönzéseit követi. Pál herceg muzsikusnak is kiváló volt (Harmonia coelestis), de összeállított családtörténetet (Trophaeum), megírta Zrínyi téli hadjáratának eseményeit (Mars Hungaricus). Ránk maradt naplója is, amely kiválasztottságát hangsúlyozza, ti. ép fogsorral született, mint a táltosok. Esterházy Pál Fraknó várát bírta és híresítette el. A XVIII. században Kismarton és Fertőd virágzott: Haydn harminc évig volt pártfogoltjuk. XX-XXI. századi írókiválóságunk, Esterházy Péter Harmonia coelestis című könyve Esterházy Pálra utal vissza.

 

 

 

 

 

PERGER GYULA:
A 225 ÉVES SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYE

 

---------------A 225 éves Szombathelyi Egyházmegyét Mária Terézia alapította 1777. február 17-én. Alapítólevelét VI. Piusz pápa 1777. június 18-án megerősítette. Szombathely első püspöke, Szily János (1777-1799) volt. Nevéhez fűződik az egyházmegye megszervezése; a szeminárium, a pöspöki palota, a székesegyház építése. Számos ma működő intézménynek - iskola, könyvtár, múzeum, nyomda - Szily János püspök vetette meg az alapját.
---Az egyházmegye határai a trianoni békeszerződés következtében megváltoztak. Az egyházmegye újjászervezése gróf Zabolai Mikes János (1911-1936) püspök nevéhez fűződik. 1927. október 4-8-a között az egyházmegye zsinattal ünnepelte fennállásának 150 éves jubileumát.
---A rendszerváltás után dr. Konkoly István számos oktatási és nevelési intézményt alapított. Szolgálata idején 31 új templom, kápolna és iskolakápolna létesült az egyházmegyében. Az utóbbi évek eseményei közül kiemelkedik a pápa szombathelyi látogatása (1991), a jubileumi év Szent Márton halálának 1600. évfordulóján (1996), valamint az egyházmegyei zsinat (1998).

 

 

 

 

 

KÁMÁN ISTVÁN - KOVÁCS PÉTER
AZ INNOVATÍV MUNKAERŐPIACI POLITIKA TAPASZTALATAI
(AZ OSZTRÁK-MAGYAR MUNKAÜGYI KONFERENCIÁK TÜKRÉBEN)

 

---------------Az elmúlt évben már nyolcadik alkalommal rendezték meg Szombathelyen az Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferenciát, mely a több mint tíz éves határ menti együttműködés egyik látványos eredménye. Magyarországon a 90-es évek közepétől a foglalkoztatásban megjelenő kihívások, új típusú, innovatív munkaerőpiaci eszközök, módszerek alkalmazását tették szükségessé. Ehhez nyújtottak komoly segítséget az osztrák partnerek tapasztalatai. Ma pedig ennek a kapcsolatnak különös jelentőséget ad, hogy EU-csatlakozásunk "twinning"-partnerének is Ausztriát jelölték.