HERÉNYI ISTVÁN:
ADALÉKOK EGY HONFOGLALÁS KORI TÖRZSTÖREDÉK (A HERÉNYEK) TÖRTÉNETÉHEZ

------------------------------A honfoglalás kori magyar törzsekhez számos különféle törzstöredék csatlakozott. Közülük a Nyugat-Dunántúlon is jelen volt herények eredetére vonatkozó adatokat gyűjti egybe a szerző - megkockáztatva néhány hipotézist.

 

 

 

 

VARSÁNYI PÉTER ISTVÁN
EGYKORI SZOMBATHELYI DIÁKOK RÉGIÓNK BANKJEGYEIN

------------------------------A szombathelyi premontrei líceum híres diákjai közé tartozott a későbbi nagy magyar reformpolitikus, gróf Széchenyi István (1791-1860) és a későbbi horvát költő és államférfi, Ivan Mažuranić (magyar köznyelven: Mazsuranics János, 1814-1890). A szerző röviden szól munkásságukról, és összeveti kettejük magatartását az 1848. évi magyar forradalommal kapcsolatban. A magyar és horvát bankjegyeken feltűnő portréikat illusztrációként láthatjuk.

 

 

 

 

 

TIBOLA IMRE:
A KÖRMENDI VÁRKÁPOLNA MINISTRÁNSA VOLTAM
(1937-1945)

------------------------------A szerző - jelenleg a szombathelyi katolikus püspökség vezető beosztású lelkésze - gyermekkorában a körmendi Batthyány-várkastély kápolnájában rendszeresen ministrált. Bérmálkozásakor a bérmaapai feladatot nem más, mint a várkastély akkori ura, (Boldog Batthyány-Strattmann László herceg, a hitvalló szemorvos fia) vállalta. Az emlékezés bepillantást enged a mélyen vallásos Batthyány-család és -várkastély életébe az orosz invázió előtti időszakban.

 

 

 

 

 

SZÉLL KÁLMÁN:
45 ÉV PÁLYAMORZSÁI A MARKUSOVSZKY KÓRHÁZBAN

------------------------------A szerző orvostanhallgatóként 1947, orvosként 1952 óta dolgozott a szombathelyi Markusovszky kórházban. Önkéntes nyugdíjba vonulása előtt 1992-ben Markusovszky-emlékelőadás keretén belül visszatekintett a kórházban töltött 45 évre, s ebből, valamint életének kevésbé ismert eseményeiről érdekesnek vagy érdemesnek látszó mozaikokat emelt ki. Munkája során megalapozta, megszervezte és működtetni kezdte aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályát, s a hazai aneszteziológia és intenzív betegellátás megteremtésében is jelentős szerepet játszott. Életútjának főbb állomásait részben szubjektív szemüvegen át mutatja be, amely egyúttal személyes orvosi hitvallásra is rávilágít.

 

 

 

 

 

KÓSA ÉVA - GRASSELLY MAGDOLNA:
GYERMEKKORI GYENGÉNLÁTÁS ÉS VAKSÁG 1990-2004 KÖZÖTT VAS MEGYÉBEN
(A VISION 2020 program tükrében)

------------------------------A szerzők a gyermekkori kétoldali súlyos látáskárosodás okait vizsgálták. Elemezték a 16. életévnél fiatalabb csökkentlátó Vas megyei gyermekek adatait 1990-2004 között. 49 gyermekben találtak kétoldali nagyfokú látóélesség-csökkenést, amelynek az okai a következők voltak: fejlődési rendellenesség (coloboma iridis, aniridia, coloboma papillae, hypoplasia papillae, albinizmus, szaruhártyahomály) 7, veleszületett szürkehályog 4, az ideghártya megbetegedései (degeneratio maculae luteae Stargardt, degeneratio pigmentosa retinae, achromatopsia, ablatio retinae) 8, koraszülöttek ideghártya-károsodása (ROP) 5, méhen belüli fertőzés 4, egyéb szemészeti betegségek (uveitis chr., glaucoma, retinoblastoma, nystagmus + hypermetropia, myopia) 8, agyi elváltozások (hydrocephalus, tumor, M. Recklinghausen, Xanthogranuloma juvenile, meningoencephalitis, ismeretlen) 13 eset. A látáskárosodást a gyermekek többségében (49-ből 26 gyermekben) már az első életév előtt diagnosztizálták.
-----A megelőzhető és kezelhető vakság felszámolására irányuló programhoz (VISION 2020) való csatlakozás lehetséges területeit mutatja az elemzés. A szülészeti ellátás javítása csökkentheti a koraszülöttek ideghártya-károsodását és a szülés körüli agyi károsodás okozta látáskárosodást. A méhen belüli fertőzés megelőzése is hozzájárulhat a súlyos látáscsökkenés elkerüléséhez.

 

 

 

 

BAKÓ BALÁZS
ADALÉKOK A MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 1940-ES ÉVEKBELI TÖRTÉNETEIHEZ
(Mészáros István tanulmányai a Mindszenty-évfordulón)

------------------------------Mindszenty József (1892-1975) bíboros, hercegprímás nagy alakjára három évforduló is emlékeztetett 2005-ben. A prímás munkásságának egyik legjobb ismerője, prof. Mészáros István több könyvet is publikált ebből az alkalomból. Köztük hármat ismertet az írás. Mindhárom a prímás legaktívabb időszakát: az 1944-48 közti éveket veszi számba.