Botlik József:
SZÖVETSÉGES TÁRSÁLLAMBÓL -
TERÜLETKÖVETELŐ SZOMSZÉD
I. RÉSZ
(Ausztria és Nyugat-Magyarország [Westungarn] 1918-19-ben)

------------------------------Az első világháború vége és a trianoni békediktátum közötti időszak Magyarország történetében eléggé soha fel nem tárható és nehezen megérthető periódus. A zavaros évek homályának eloszlatásában vállal fontos szerepet a dolgozat, mivel különös figyelemmel egy olyan probléma felé fordul, amelynek magának is fontos szerepe volt az 1918-1920 közötti évek válságában. A nyugat-magyarországi kérdés feltárásához nem csak adatokkal, kiegészítésekkel, hanem átfogó történeti tanulmánnyal járul hozzá a szerző.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Sándor:
A SZÉCSISZIGETI VÉGVÁR HELYZETE
A TÖRÖK HÓDOLTSÁG IDEJÉN

------------------------------A levéltári források, elsősorban levelezések alapján írott kora újkor-történeti dolgozat a Zala megyei Szécsisziget nevű végvár 1600-as évekbeli történetére vonatkozva közöl értékes adatokat, kiegészítéseket. Az állandóan a "tűzvonalban" álló vár a török hódoltság és a Magyar Királyság határán élte át Zrínyi Miklós korának küzdelmes évtizedeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gál József:
A SZOMBATHELYI FALUDI FERENC
IRODALMI TÁRSASÁG 1905-1907

------------------------------A XIX. század végére felerősödő nemzeti érzés ápolására számos szervezet, egylet, irodalmi társaság jött létre, amelyeknek célja a nemzeti, különös tekintettel a helyi kultúra ápolása, terjesztése, a nemzettudat, a nemzeti egység érzésének erősítése és ennek jegyében a társadalom összefogása volt. A szerző a szombathelyi Faludi Ferenc Irodalmi Társaság működését, tevékenységét, az abban részt vevők munkásságát tárja fel művelődéstörténeti, helytörténeti dolgozatában. A társaság elődszervezeteinek és a hasonló célkitűzésű szervezeteknek a bemutatását sem hanyagolja el.

 

 

 

 

 

 

 

Tóth József - Somkuthy Ferenc:
KERTÉSZKÉPZÉS SZOMBATHELYEN
(Magyarország mezőgazdasági és kertészképzésének rövid története)

------------------------------A tanulmány a szombathelyi kertészképzés történetét dolgozza fel, érintve Vas megye mezőgazdasági-kertészeti képzését, és röviden áttekintve az országos mezőgazdasági-kertészeti oktatás történetét is.
-----A dolgozatból kiderül, hogy hazánk mezőgazdasági oktatása XVIII. századi kezdetei óta dinamikusan fejlődő oktatási ágazat, amelyben éppen Szombathely töltött és tölt be jelentős szerepet. A mezőgazdasági oktatás részletezése főképp a speciálisan kertészeti iskoláztatásra koncentrál, bemutatva azt a maga történetiségében és intézményi rendszerében.