Botlik József:
SZÖVETSÉGES TÁRSÁLLAMBÓL -
TERÜLETKÖVETELŐ SZOMSZÉD
II. RÉSZ
(Ausztria és Nyugat-Magyarország [Westungarn] 1918-19-ben)

------------------------------Az évekig elhúzódó nyugat-magyarországi kérdést a dolgozat második részében az előző fejezethez hasonlóan vizsgálja a szerző, azaz a bel- és külpolitikai viszonyok párhuzamos elemzésével együtt végzi el a nagypolitika területén végbemenő események szemlélését. A párizsi békeszerződések árnyékában folytatott területszerzési alkudozások Magyarország rovására történtek - állapítja meg a szerző -, s a belpolitikai viszonyok miatt a gyenge kormányzat nem tett semmit az ország integritásának megóvására

 

 

 

 

 

 

 

KOVÁCS-DOSSZIÉ
Közzéteszi: Békés Márton

------------------------------Az egyedülálló válogatás négy dokumentumot, számos, köztük kuriózumszámba menő képet közöl bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátva. A dosszié egy magyar csendőrtiszt sorsát igyekszik annak töredékeiből összeállítani úgy, hogy közben a XX. század középső harmadának magyarországi politikai szerkezete is világossá váljék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balogh Péter:
KAPOSSY JÁNOS (1894-1952)

------------------------------Kapossy János neves szombathelyi származású művészettörténész a magyarországi későbarokk kutatásának úttörőjeként nem csak az addig kellően nem méltatott korszak stílusjegyeit állította a tudományos elemzés homlokterébe, hanem levéltári és szellemtörténeti módszerek egyesítésével a korszak alak- és jelenségtanát teremtette meg. Az írás emberközelbe hozza a korszakot és Kapossyt magát.

 

 

 

 

 

 

 

Lőrincz Zoltán:
KAPOSSY ÉS KORÁNAK MŰVÉSZETTÖRTÉNET-ÍRÁSA

------------------------------A szerző Kapossy Jánost az adott kor tudományos közegébe, s azon belül művészettörténet-írás iskolái közé állítja be, s ezzel demonstrálja a szombathelyi tudós kiemelkedő jelentőségét, amelyet azzal vívott ki, hogy személyében együtt, egyszerre volt jelen az alapos filológus, a levéltáros és a széles horizonton gondolkodó elméleti kutató.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapiller Ferenc:
"DOKTOR ÚR! MAGA SZÁZ ÉVIG FOG ÉLNI"
(Dr. Gábriel Lajos emlékezik)

------------------------------A neves szombathelyi ügyvéd idén áprilisban lett száz éves, ennek apropóján kérdezte és jegyezte le emlékeit Kapiller Ferenc. Élettörténete, a szakmai és személyes emlékek előadása során egy magyar állampolgár XX. századi sorsa elevenedik meg.