BARISKA ISTVÁN
A BATTHYÁNYAK EMLÉKEZETE

------------------------------2005 októberében nagyszabású Batthyány-konferenciával tisztelgett Körmend egykori birtokos-famíliájának emléke előtt. A konferencia szereplői által 2005. október 27-29. között elmondottakat kiváló szerkesztői munka gyűjtötte össze félezer oldalas kötetben. A kötet nagyrecenziójában a szerző végigelemzi a monumentális kötet összes szerzőjének tanulmányát, és értő méltatással ismerteti azok gazdag tartalmat.

 

 

 

 

 

 

VÁLOGATÁS SZABÓ JÓZSEF SZÁZADOS, FELKELŐPARANCSNOK IRATAIBÓL.
KÖZZÉTESZI: BÉKÉS MÁRTON

------------------------------Szabó József százados levéltárban talált irataiból közöl válogatást a dokumentum-összeállítás. Szabó József az 1922-es második nyugat-magyarországi felkelés egyik parancsnokaként működött, feladata iratainak tanúsága szerint a burgenlandi választások befolyásolása és kémtevékenység szervezése volt. A válogatás célja, hogy felhívja a figyelmet a felkelők és a kormány közötti kapcsolat természete tisztázatlanságának problematikájára.

 

 

 

 

 

 

BAZSÓ BÁLINT MÁRTON:
A NYUGATI HATÁRSÁV KIÉPÍTÉSE ÉS FENNTARTÁSA AZ 1950-ES ÉVEKBEN

------------------------------A közgondolkodásban a "vasfüggönyt" még mindig elsősorban a 70-es, 80-as évek elektromos határzárával azonosítják, elfelejtkezve arról, hogy az 50-es években egy sokkal embertelenebb és a sztálinista paranoia által inspirált határőrizeti rendszer működött Magyarország legnyugatibb felén. A tanulmány célja, hogy az 50-es évek határzárának felépítését részletezze, a határövezet életének bemutatását elvégezze, azzal együtt, hogy az aknamező felszámolásának történetét is ismertesse, minden esetben levéltári forrásokra támaszkodva.

 

 

 

 

 

 

 

LŐCSEI PÉTER
WEÖRES-MOZAIK, XV.
A PORLEPTE ÉNEKES MEGPIHENT
(Weöres Sándor szobrának felavatásakor elhangzott beszéd)

------------------------------A szombathelyi neves Weöres-kutató a megyeszékhelyen elhelyezett Weöres-szobor előtt mondott avatóbeszédében kiemeli a költő életrajzának Vas megyéhez köthető adatait, majd megjegyzi: Weöresben a játékosság és a bölcseleti tartalom, a személyesség és a próteuszi alakváltás elválaszthatatlanul forrt össze.

 

 

 

 

 

 

TÓTH ZSUZSANNA
A GÁRDÁRÓL, AVAGY NYÍLT LEVÉL SZÉLL KÁLMÁN FŐORVOS ÚRHOZ
(Muzsnay László életáldozata)

------------------------------A Vasi Szemle előző, 2007. 3. számában Széll Kálmán által közölt írásra reflektál a szerző, tovább fűzve ezzel az Antibolsevista Gárda történetét. Matók Leó - akiről Széll professzor tanulmánya szólt - barátja, Muzsnay László szintén a kommunista rendszer áldozata lett, 22 éves korában az ÁVH börtönében halt meg. A szerző Muzsnay László édesanyjától hallott szóbeli információkat rögzíti írásában.