SALAMON NÁNDOR
RUMI RAJKI ISTVÁN HELYKERESŐBEN – KÉT VÁROS KÖZÖTT (1915–1935)

------------------------------Rumi Rajki István Budapest és Szombathely kettős vonzásában eltöltött két évtizedét tekinti át a szobrász életművéről monográfiát író művészettörténész szerző. Rumi Rajki pályájának azt a középső részét ismerhetjük meg, ahol a megrendelésekre dolgozó, pályázatokra munkáit beadó, sikereket felmutató és kudarcokat is elszenvedő alkotó valóban előremutató munkáit is létrehozta.

 

 

 

 

 

MARKÓ PÉTER
A POSZTMODERNITÁS SZOCIOLÓGIÁJA AVAGY POSZTMODERN SZOCIOLÓGIA

------------------------------A posztmodern fogalma népszerűségre a XX. század utolsó harmadában tett szert. Kialakulásának politikai oka leginkább az 1968-as diáklázadásokhoz és a "létező szocializmus" válságához köthető. A fogalom egyszerre ír le egy társadalmi állapotot, és tükrözi az értelmiség társadalomban elfoglalt helyének elbizonytalanodását. A szociológiában Zygmunt Bauman a modern illetve a posztmodern korban betöltött értelmiségi státuszt a "törvényhozó" és a "tolmács" metaforájával írja le. Richard Harwey Brown a társadalmat narratív szövegek hálózatának tekinti, ahol a társadalomtudós feladata a szövegek olvasása. A Michael Burawoy által megfogalmazott közszociológia programja már azzal az igénnyel lép fel, hogy újra párbeszéden alapuló kapcsolatot teremtsen a szociológus és a nyilvánosság között.

 

 

 

 

 

BRENNER VILMOS
SZÜLŐVÁROSOM – SERDÜLŐ ÉVEIMBEN

------------------------------A híres szombathelyi építész család Grazban élő tagja az 1930-as évek elsüllyedt szombathelyi világára emlékezik ebben az írásában. Sok-sok apró részlet, eredeti megfigyelés és színes emlék idézi fel a vasi megyeszékhely polgári életét, ma már nagyon távolinak tűnő világát.

 

 

 

 

 

BALOGH LAJOS
BÜKRŐL SZÁRMAZÓ XVIII–XIX. SZÁZADI IRATOK
ÉS AZOK NYELVJÁRÁSTÖRTÉNETI TANULSÁGAI

------------------------------A szerző családi iratai közül került elő 31, nagy részben zálogos levél, örökösödési irat és jobbágyfelszabadító levél. A XVIII–XIX. századi oklevelek nemcsak társadalom- és helytörténeti adatokkal szolgálnak, hanem a közlő által elvégzett vizsgálat értékes nyelvjárástörténeti összefüggésekre is lelt bennük.

 

 

 

 

 

KÉNER GÁBOR
CSERNOBIL, 1986
(Beszélgetés Szöllősy Tibor técsői orvossal)

------------------------------Szöllősy Tibor a kárpátaljai (Ukrajna) Técsőn élő magyar nemzetiségű orvos. 1986-ban Csernobilba irányították, ahol részt vett az atomkatasztrófa következményeinek enyhítésében.