FEKETE MÁRIA

 

 

A KINCS, A LELŐHELY,
A VÉDETT TERÜLET ÉS A CROSS-PÁLYA

   

   

A Vas(vár)megyei Múzeum alapításának centenáriumára (1908. október 11.)
Miske Kálmán Harácsolt leleteinek1 centenáriumára
Bándi Gábor halálának († 1988. július 26.) 20. évfordulóján

 

   

   

--------------------------------------------------------------------------------E kissé bizarrnak, szürreálisnak tűnő cím hazánknak arról a – nemzetközileg egyik leghíresebb, sajnálatos módon mégis szerencsétlen sorsú – régészeti lelőhelyéről, Velem-Szentvidről szól, amelyet e sorok írója igen jól ismer, hiszen még egyetemistaként, illetve kezdő kutatóként (1973–1986 között) 14 hosszabb-rövidebb ásatási idényt töltött e csodálatos, de minden téren kemény küzdelmeket igénylő hegyen.
-----A kőszegi Jurisics-várban 2008. május 30-án nyílt meg a Velem-Szentvid raktárleleteit bemutató Kincs című régészeti kiállítás, amely 2009. március 30-áig látogatható.

   

A KINCS FOGALMA

A régészeti terminológia egy sajátos, első látásra-hallásra talán félreérthető szakszava ez. Általában zárt leletegyüttesbe tartozó készlet/készletek megnevezésére használjuk. A köznapi értelemben nem, vagy nem feltétlenül jelöl értéket. Eszmei értéke, szakmai jelentősége viszont mindenféle összegyűjtött tárgyegyüttesnek igen nagy, hiszen esetenként több száz, vagy ezer km távolságból megszerzett kagylók, ritka, értékes kőanyag (pl. obszidián), ásványok, borostyán; frissen öntött bronzeszközök, edények, ékszerek; újraolvasztásra összegyűjtött, használt, hibás öntésű, törtbronzok; nyersanyagrögök; vagy ezek variációi kerülnek e leletegyüttesekbe. Gyakran a pénzhasználatot közvetlenül megelőző jelenségeket (pl. azonos súlyú darabok, vagy egyáltalán a darabolt tárgyak összegyűjtése egy leletben, jelölések a nyersanyagokon stb.) is megfigyelhetünk. Vaseszközök, szerszámok, fegyverek, ékszerek is alkothatnak kincsleletet. Ismerünk tisztán kerámia edényekből álló leletegyütteseket is. Esetenként a kincseknek történeti-háborús magyarázata (is) lehet (ellenséges támadás elől elrejtett magán- vagy közösségi készletek); vagy egy vándor fémműves készleteként (ha vannak benne fémműves-szerszámok), vagy kereskedő leleteként magyarázhatjuk (ezeket raktár- vagy depot-leleteknek hívjuk), de igen gyakran értelmezhetjük szakrális leletként is: pl. fogadalmi ajándékként, sikeres átkelésért (folyók, tavak, mocsarak, gázlók, szorosok, sziklaüregek), hosszú, bizonytalan kimenetelű utak mentén (esetleg már az indulás előtt, vagy a sikeres hazatérést, vagy a jó üzletkötést meghálálva), az utak, útkereszteződések természetes helyszínein "templomok" is azonosíthatók; e nem épített, isteni személyeknek felajánlott, ajándékokkal hintett (ezek többnyire nem egykorúak) – elsősorban a növényföldrajzi zónák találkozási sávjában található – szent helyeken.2 Előfordulnak nemesfémből álló vagy azt is tartalmazó leletegyüttesek is, elsősorban aranyból készített, rangot, presztízst kifejező tárgyak ezek (az ezüst a Kárpát-medence őskorában nagyon ritka).
-----Tanulságos, ahogy a régészet – ezen belül, különösen az ősrégészet, mint önálló tudomány – megszületése körüli évtizedekben a leletegyütteseket kezelték. Nem tartották fontosnak feljegyezni az összetartozásukat, darabszámukat, az előkerülésük pontos helyét és körülményeit sem. A születőben lévő múzeumi gyűjteményekben elsődleges szempont volt, hogy lehetőleg minden ismert, vagy újonnan felbukkanó tárgytípusból legyen egy-két példány. A többit cserére, ismeretszerzésre, elsősorban a szükséges szakirodalom beszerzésére használták, elajándékozták, elcserélték. Egy-egy kincs lehetőséget adott arra, hogy a rangosabb intézményekkel, illetve az ott dolgozó elismert kutatókkal kapcsolatokat alakítsanak ki, szakkönyvekhez jussanak.
-----Az igazán fontos, a maguk korában is rangos lelőhelyekről és közeli, vagy távolabbi környezetükből több kincs is ismeretes. Pl.: a Velemhez hasonló jelentőségű Ság hegyen3 hat, a közvetlen környékén (Kemenesszentmárton,4 Izsákfa5) két kincslelet került elő. A régészeti szakirodalom Velem-Szentvid-hegyen négy, illetve hét kincset nevez meg. E kies és stratégiailag kitűnő fekvésű alpokalji lelőhelyet6 a Vasi Szemle olvasóinak nem kell különösebben bemutatni. Az őskor embere korán felfigyelt a hegy különleges szépségére, szabályosságára, adottságaira, és minden korszakban felkeresték. Igazi jelentősége a késő bronzkorban bontakozott ki, amikor lejtőin teraszokat építettek, egy igazi, őskori "város" számára. Ettől (a Kr. e. XIII-XII. század) kezdve – eltérő intenzitással – szinte folyamatosan lakott volt. Valószínűleg a neve is őskori eredetű, talán a prerómai7 Vidasus (az illyr-pannon 'Silvanus'-hatókörű istenség egyik ősi, helyi alakja) nyomán, majd a későbbi Svantevit8 nevének alakváltozatai már közrejátszottak a Kr. u. IX. század írásos forrásaiban, a határjárásokban Uitinesberc, Uitanesberc formában megjelent névváltozatban. E korban már egy kis keresztény templom is létezett a Szentvid9-hegyen.10 A Karoling-kor után a honfoglalás-kor, majd az államalapításunk kora, az Árpád-kor,11 a közép- és az újkor régészeti nyomait is megtaláljuk.
-----A XIX. század közepén megújított Szent Vid-kápolna építkezései, tereprendezései során megbolygatott rétegek ontották a leleteket, és az Osztrák-Magyar Monarchia világot látott – Itáliát megjárt – katonái, felismerve a könnyű pénzkereseti lehetőségeket, már szinte főfoglalkozásként kincskeresést folytattak. "Szigeti Molnár Mihály rablókereskedése", "kőszegi ódondászok"12 bécsi közvetítők segítségével a hatalmas mennyiségű leletanyagot jobb esetben Bécsbe, Berlinbe juttatták, Szombathely vidéke, Kőszeg, Kőszeg környéke, stb. helymegjelölésekkel.13 Hazai múzeumokba, gyűjtőkhöz is kerültek tőlük leletek. Roszszabb esetben, a Pfistermeister kőszegi harangöntő műhelyébe küldött szállítmányokat beolvasztották, így azok örökre elvesztek a kutatás számára.
-----Szentvid-hegy neve egy agyag vízvezetékcső14 kapcsán jelent meg először a magyar, és egy kelta vaskard15 említésével az osztrák-magyar szakirodalomban. A Kőszegen élő Miske Kálmán is gyűjtötte, vásárolta a környéken előkerült bronzokat. Egy napon a tejesasszonya, Kápiller Györgyné a vitrinében kiállított bronzok láttán elárulta, hogy a felső szomszédja, Bónya János a napokban nagy mennyiségben talált hasonlókat. Végre megvolt a Kőszeg-környéki bronzleleteket ontó "kincsesbánya"!
-----1896. május 18-tól számíthatjuk Velem-Szentvid feltárásainak kezdetét.

   

VELEM-SZENTVID ISMERT KINCSLELETEI

Hogy az utóbbi másfél évszázad különböző célú kutatásai/bolygatásai során valójában hány kincslelet került elő a hegyen, valószínűleg soha nem tudjuk pontosan megmondani. Egy ilyen jelentős lelőhely nemcsak magából a településből és annak fémműves műhelyeiből áll, hanem ún. külső helyszínei (chora), szántóföldjei, gyümölcsösei, ezekben épített kisebb épületekkel, tanyákkal, távolsági- és helyi, belső útjai, útkereszteződései, szent helyei, temetői16 is voltak, amelyek a "városon" kívül, attól távolabb létesültek, ott, ahová "még hallik a kiáltás" (Homérosz). A település territóriuma tehát jó néhány óra járásnyi kört képezhetett körülötte; valahogy úgy kell elképzelni, mint az antik poliszokat, hiszen ugyanannak a történelmi város- és államfejlődésnek egy régebbi, északabbi, barbár változata a velemi teraszos város és annak az ásatások, de főleg a leletanyag alapján rekonstruálható életmódja. Persze, a pontos területének meghatározásához a meglévőnél sokkal több és alaposabb információval kellene rendelkeznünk, ismernünk kellene a körülötte települt többi "város", kisebb-nagyobb települési központ, fémműves település hatósugarát, biológiai kifejezéssel: revírjét is. Ilyen téren új ismereteket szereztünk pl. a góri földvár újonnan feltárt, öntőmintákkal igazolható önálló fémműves tevékenységéről.17 A Velemhez való tartozás kérdésében még meg kell vizsgálni a Kőszegtől északra fekvő, ma Burgenlandban lévő Felsőszentlászló18 esetét, ahonnan Miske közölt bronzleletet. A Gór közelében fekvő Meszlen,19 a velemi típusú,20 vezérkorongos fibulájával mindenképpen Szentvid stílusa, de vajon terméke is? A szombathelyi (Óperint, Jáki út és egy közelebbről ismeretlen helyszín) bronzleletek21 feltételezhetően valamelyik helyi, Velemtől függő (Velemhez tartozó) késő bronzkori település (Kámon? Olad? és egyebek) számára készült termékek lehetnek. A központból kijáró, a szatellit településeket ellátó Mester (a titkos tudás birtokosa, démiurgos) készlete.
-----Tekintsük át röviden, – időrendben – az előkerült és valamilyen formában ismertté vált Velem-szentvidi, Szentvid-környéki kincsleleteket! Közülük néhány nem közismert, vagy kissé feledésbe merült, esetleg összetétele bizonytalan, vagy pontosításra is szorul.

1 Kőszeg-Felső erdő, Ördög asztala (Teufelstisch):22 "1841. évi május 13-án lelt barbár-kori 44 sarló, melyeket a város határában nyugotra emelkedő hegy egyik magasabb pontján lévő Ördögasztalának (Teufelstisch) nevezett szirtlemez mögött Deckelmann Jakab és Schöck Márton kapások kőfejtés alkalmával egy szikla üregben egymás mellé helyezve találta."23 Egy sarlót a kőszegi levéltárba, egyet a Nemzeti Múzeumba, egyet a szombathelyi múzeumnak küldtek, 41 sarlót pedig a kőszegi városi tisztviselők egymás között elosztottak.24 Kalandos úton ma öt sarló azonosítható: közülük négy a kőszegi, egy a szombathelyi múzeumban van. Talán ennek a kincsleletnek (vagy a 2. számúnak?) az egyik sarlója 1843-ban a Pannonhalmi Bencés Apátság gyűjteményébe (ltsz.: K2l) került, Wirth A., tárkányi plébános ajándékaként.25
2 "Kőszeg": 1843.?26 E leletanyag szerepelt az 1876-os budapesti nemzetközi régész kongresszus kiállításán és az arra kiadott francia nyelvű kiadványban,27és egy tíz évvel későbbi28 munkában is, valamint a Vasmegyei Régészeti Egylet 1882-1883-évi, 1884-ben megjelent lajstromában,29 ahol eggyel több kőszegi tokos baltát írtak le. Ezt a leletegyüttest egyetlen kincsekkel foglalkozó későbbi munka sem említi. Hampel – itt is közölt – leírása nyomán a tárgyakat, egy későbbi beazonosítás reményében még a '80-as évek első felében lerajzoltam.30 A leletet Hampel József leírásából ismerjük, aki Bronzkor-monográfiája II. kötetében írta le a leletegyüttes általa ismert részét. Azt is megtudjuk, hogy a "negyvenes években állítólag több száz darabra menő lelet került elé, melyből vannak tárgyak a szombathelyi, sopronyi, győri, budapesti nemzeti és bécsi múzeumokban. A nemz. múzeumban egy sarló, a bécsiben 21 sarló van, a szombathelyi múzeumban őriztetik:
a) Tokos véső bronzból, karimája kidudorodó, és élben kiszögellő, oldala a hüvelyen három harántosan futó domború vonaldísz és hosszában futó vonaldísz. Oldallapjainak széle határozottan jelölve van, közepétől kezdve kitágul és éle gyengén kihajló. Egész hossza 117 mm, nyílásának átmérői 25 és 28 mm, szélessége a fül alatt 33 mm, ugyanott vastagsága 22 mm, élének átmérője 43 mm.
b) Tokos véső bronzból, karimája gyengén kiszökő; azzal párhuzamosan futó két domború vonaldísz és háromszögbe állított vonaldísz, a lapok határozottan jelölvék, a füllel ellentett oldalon a karimáig fut az öntővonal, a fül alatt és az ellentett oldalon apró lyuk, éle gyengén kihajló. Egész hossza 14 cm, nyílásának átmérője 3 cm, szélessége a fül alatt 38 mm, ugyanott vastagsága 22 mm, élének átmérője 48 mm.
c) Perimés véső bronzból, periméi gyengén egymás felé hajlók, nyíltak, éle felé kiszélesbül, éle majdnem egyenes, tompa vége félkörű és lyukkal van ellátva a véső erősítésére (ti. nyélbe erősítésére). Egész hossza 128 mm, tompa végén a perimék tövén szélessége 25 mm, szélessége a perimék másik végén 22 mm, a perimék összehajlása a legmagasabb ponton 7 mm., a véső vastagsága ugyanott 24 mm, a perimék hossza 45 mm, legnagyobb kiemelkedésök belől 11 mm, az él átmérője 38 mm.
d) Bronzsarló, majdnem félhold idomú. A nyélbevaló harmadrésznek felső lapja három hosszában húzott domború vonaldísszel ékes, mely alsó vége felé szögbe helyezett domború vonaldísszel van összekötve, a kidomborodás ferdén húzott rovatokkal ékes. Karimája vastag és végső harmadában kiáll belőle a nyél erősítésére szolgáló peczeg. Külső két végének távolsága egymástól 66 mm, pengéjének legnagyobb átmérője 27 mm, szélessége tompa végén 23 mm, a vasmegyei múzeumban, Szombathelyen. A vasmegyei rég. egyl. évk. 1884. 10."
A "kőszegi" (2. sz.) bronzlelet rekonstruálható tárgyai. (Rajz: Fekete Mária)
3 "Szénégető":31 1869. decemberében32 erdei munkások több bronz kardot találtak, a leletet használhatatlannak ítélve összetörték, a darabokat megsemmisítették, az előkerült leletanyagból csak egy kis kődarab maradt meg.
4 Szentvid: 1896. előtt33 Miske értesülései alapján 18 db tokos véső és más tárgyak kerültek ismeretlen helyre/helyekre.
5 Szentvid: 1896. május 15.34 (A szakirodalomban I., vagy I.a velemi kincsként ismert.) Mintegy 400 bronztárgy (szerszámok, fegyvererek, ékszerek, ép és törött tárgyak, öntőrögök), a hegy észak-nyugati részén, 155 cm mélyen, egy másfél m átmőjű, 30 cm mély gödörből, egy "tűzpad mellől" két öntőmintával együtt került elő.
6 Szentvid: 1896. május vége,35 ásatás. (A szakirodalomban az I. kinccsel együtt, vagy I.b kincsként említik.) Az előbbi kincslelőhelytől 4,5 m-re, 40 cm mélységben (itt valószínűleg a kincset tartalmazó gödör mélységét írták csak meg, a felszíntől való mélység megadása elmaradt!) bronz ékszerek kerültek elő: fibulák, tű, karperec, gomb, Noppenring (díszített karika-ékszer).
7 Szentvid: 1901. október 15.36 ásatás. E lelet a szakirodalomban a 8. sz. lelettel keveredve jelenhetett meg, vagy úgy sem. A kincs fennmaradt két leírása sem egyezik meg teljesen a lelet darabjainak felsorolásában, de az biztos, hogy nem azonos az ún. II. kinccsel. Az a tény, hogy ez a leletegyüttes semmilyen formában sem került bele Miske könyvébe, feltehetően azzal magyarázható, hogy ásatáson került elő. Így a második kötet anyaga lett volna. Vajon a poncolt-trébelt díszítésű bronzcsésze (perem átmérő: 17,2 cm, hasátmérő: 17,6 cm) e lelethez tartozott-e, vagy a Savaria Múzeumban lévő, másik, valóban kis méretű (perem átmérő: 12,4 cm, has átm.: 11,2 cm, fenék átm.: 6,5 cm, m: 4,2 cm),37 díszítetlen, ép füles csésze lehet e lelet tartozéka? Miske határozottan kis füles csészét írt. Szinte biztos, hogy ez tartozhat az 1901-ben előkerült kincsleletbe.

Vasvármegye 34,114. 1901. okt. 18. Miske Kálmán levele Wosinszky Mórhoz
1901. november 7.38
2 tokos véső 2 szép tokos véső
2 lánczokkal díszített nagy és szép tekercs fibula 2 egymással láncsorok által összekötött
gyönyörű magyar typusu fibula39
1 füles bronz csésze 1 kis füles br. csésze40
1 bronz fűrész 1 bronz fűrész
1 kis keskeny véső 1 kis keskeny véső
- 1 gyűrű töredék
1 tű -
- 2 pléh kúp
több "öntöző" (=öntőrög) 1 nagy
    13 kisebb öntőrög


A Szentviden 1901-ben előkerült kincslelet azonosítható
magyar típusú (= magyarországi) láncos fibulapárja. (Rajz: Gelencsér Ferenc)
8 Szentvid: 1907. előtt.41 Miske kötetébe való – legalábbis részbeni – bekerülése azt jelzi számunkra, hogy rablókutatás során kerülhetett Széchenyi Rezső gyöngyösapáti gyűjteményébe, majd onnan 1925-ben a szombathelyi múzeumba. Elgondolkodtató azonban, hogy egy olyan fontos tárgyat, mint a bronzcsésze,42 Miske miért nem közöl, ha az tényleg ehhez a leletegyütteshez tartozik, vagy tartozott volna?! Esetleg pusztán azzal magyarázhatjuk, hogy a hiányos aljú csésze nehezen fotózható? De azt hogyan magyarázhatjuk, hogy a könyv bronz edényekről szóló részében sem említi meg? Jelen kincs esetében joggal felvetődik a keveredés lehetősége is, hiszen Miske nemcsak e bronzcsészéről hallgat, hanem nem említi a '40-es évektől leletegyüttesként nyilvántartott "II. kincs" kettőskónikus, belül zöld patina-nyomos agyagedényét,43 valamint kar- és lábpereceit sem. (A szakirodalom II. velemi kincse.)

MISKE 1907–1908. XXVIII. tábla MOZSOLICS 1941.
- "urna"
1 szárnyas balta 1 szárnyas balta
1 szárnyas balta 1 szárnyas balta
2 db bronz kerékütköző 4 db kerékütköző
1 nagy lándzsacsúcs 1 nagy lándzsacsúcs
1 közepes lándzsa 1 közepes lándzsa
1 bronz kampó 1 bronz kampó
1 sarló 2 sarló
1 bronz korong 1 füles, hiányos bronz korong
    17 db díszített bronz kar- és lábperec
    1 bronz csésze
9 Szentvid: a XX. század elején,44 "nagy vaslelet került a sümegi Darnay-Múzeumba".
10 Szentvid: 1929. szeptember 5. előtt, ásatás, arany ékszerek,45 illetve hatalmi jelvény, rangot kifejező diadém és "korongok",46 valamint jó maréknyi vékony lemezből vésővel ("hidegvágó") felvágott gubancos aranyhuzal, tulajdonképpen forgácsok, melyekből később pálcikára tekerve spirálcsöveket, abból különféle alakú díszítményeket készítettek.47 Uralkodói és/vagy szertartási öltözet, ceremónia kellékei lehettek, a diadém tizenhárom részre összehajtogatva került elő. A fólia vékonyságú aranylemezek alatt bronz alátét volt, amire az aranyborítást ráhajtogatták. Az aranyak poncolt díszítményei ráoxidálódtak a bronz alátétlemezekre. (A szakirodalom III. velemi kincse.)
11 Szentvid: 1907–1940. között, az összes többi leletegyüttesnél mintegy ötszáz évvel korábbi, középső bronzkori bronz ékszerek48 (Ilon G. VII. velemi kincsként számolja.49)
12 Szentvid: 1977. ásatás, IV. ásatási helyszín, b 67 szelvény, 27. ház, 1977/α gödör: bronz ékszerek, 1 db övkapocs (esetleg csüngő?), 13 db áttört korongos bronzcsüngő (valószínűleg őskori tér-idő szimbólum kifejezője)50 ("Újabb bronzkincs", IV. kincs, Ilon G.-nál a VI.)

A szombathelyi ötvöskalapács. (Rajz: Gelencsér Ferenc)

-----Tehát 12 kinccsel biztosan számolhatunk, esetleg 8. és 9. számok két-két kincsleletet is takarnak, sőt létezik egy-egy – minden valószínűség szerint szintén a Vas megyei "Kőszeg"-hez köthető – középső bronzkori és kora vaskori leletegyüttes is.51 Ha ez igaz, akkor 16 a depot-k száma, és ehhez kapcsolódnak valamilyen szinten a szombathelyi és felsőszentlászlói kincsek is, valamint a szintén "szombathelyi" ötvöskalapács is. Ez a szerszám önmagában felér egy kincslelettel!

   

A KŐSZEGI KINCS52-KIÁLLÍTÁS

A bemutató apropója: a lelőhelyet felfedező Miske Kálmán halálának 65. évfordulója (1943. március 15.), valamint a lelőhely anyagából megjelent (német53) monográfiájának 100. évfordulója. További, nevesített alkalom lehetett volna a Vasvármegyei Kulturegylet múzeumának idei centenáriuma (október 11.). Évtizedekig igazgatója volt a szombathelyi múzeumnak, az intézmény régészeti tevékenységének, gyűjtőkörének, nemzetközi kapcsolatainak is ő szabott irányt. Úttörő módon fordította a figyelmet az ősrégészet felé, amelynek fontosságát azzal is hangsúlyozta, hogy iskolai oktatásának bevezetését szorgalmazta. Ő volt a város török ostromának 400. évfordulóján, 1932-ben megalakult Kőszegi Városi Múzeumnak alapítója (Visnya Aladárral együtt) és igazgatója. Indokolt és időszerű lenne, hogy munkássága elismeréséül a szombathelyi múzeum Miske Kálmán nevét vegye fel!
-----A mostani kőszegi kiállítás mellé kétnyelvű (magyar-német), szépen szerkesztett vezető is készült,54 valamint – kitűnő ötletként – Miske Kálmán, az akkor virágzó és ma reneszánszát élő szecessziós stílusú kötésben (Jugend-Styl) megjelentetett, kitűnő minőségű fotókkal illusztrált album-szerű monográfiája újra, CD-n kiadva kapható. Ennek kiadása55 évtizedek óta egyre sürgetőbb igénye volt a szakmának, hiszen a lelőhely leletanyagának, típusainak, rétegeinek máig is legteljesebb keresztmetszetét tartalmazza; a hazai és külföldi múzeumokból-könyvtárakból, magán könyvtárakból már régóta hiányzott.
-----A kiállítás három termében a bemutatott kincsleletek környezetbarát és környezethű – a helyi, ezüstösen csillogó palalapokat és farönköket használva alátétekként – módonkerültek üvegvitrinekbe. A látogatók felsorolásunk 5., 6., 8., 10., 11. és 12. számú leletegyütteseit láthatják, illetve a folyosón az 1. számú lelet meglévő sarlóit is megtekinthetik. A harmadik teremben bemutatott néhány tárgy nem tartozik egyik kincslelethez sem (pl. a velemi ásatásaink IV. helyszínén előkerült gombos sarló), vagy nem velemi eredetű (pl.: a vízimadárral díszített, trébelt-poncolt bronzlemez). Mindenek ellenére csak gratulálni lehet a kiállítás rendezőinek, kivitelezőinek, a katalógus56 szerzőinek. Külön kiemelendő az a szépen megrajzolt rekonstrukció-sorozat, amellyel a velemi aranykincs lehetséges használatát mutatják be. Ez mindeddig a legteljesebb kincs-kiállítás Velem-Szentvid leletanyagából! Aki teheti, feltétlenül nézze meg!

   

A VÉDETT TERÜLET ÉS A CROSS-PÁLYA

Elképesztőek azok a körülmények, amelyek a Szentvidre látogatókat manapság57 fogadják. Elsősorban a régészet iránt érdeklődőket keseríti el a látvány. Európa minden valamirevaló egyetemén, ahol komoly ókortörténeti vagy régészeti oktatás folyik, tanulmányi kirándulást szerveznek e fontos lelőhely megismertetésére, bemutatására. Ma gyalogosan szinte megközelíthetetlen a hegy. Az országos Kék-túra fontos állomása, évtizedekig (a határsáv idején) kezdő- vagy végpontja volt. Ma a Fertő–Hanság Nemzeti Park része, és senki nem törődik azzal, hogy jelzett turistaútjait karban, járható állapotban tartsa!

A turistaút a Szentvidre. (Fotó: Tóth Márta)

-----A hegy régészeti védettséget is élvez,58 ez sem látszik rajta, hiszen sok kiránduló képtelen a parkolóban hagyni az autóját, és a misére járók is kocsival mennek egészen a templomig; folyamatosan pusztítva a rétegeket, a felszínre bukkanó jelenségeket. Sem a Fertő–Hanság Nemzeti Park, sem a Vas Megyei Múzeum, sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), sem Velem falu önkormányzata,59 sem a kőszegszerdahelyi Mindenszentek Plébánia60 nem akadályozza meg e szerencsétlen sorsú lelőhely folyamatos pusztítását. Nem építenek egy sorompót, vagy fekvő rendőrt a Szentvid felső bejáratához, amivel a kártétel egyszerűen és olcsón megakadályozható lenne! A hegy tetejének már csak nyomokban meglévő Árpád-kori beépítettsége van legveszélyeztettebb helyzetben. Ma már csak percek kérdése, hogy végképp elpusztul az a középkori vízvezeték, amit e lelőhelyről először leírtak a magyar szakirodalomban!

A vízvezeték agyagcsövének utolsó maradványai a Szentviden. (Fotó: Fekete Mária)

-----Az, hogy az átlag kiránduló, vagy érdeklődő régész számára szinte járhatatlanná váltak a feljárók, egyre kevesebben keresik fel a falu felől gyalogosan a hegyet, azt is eredményezi, hogy a kincskeresők (fémkeresővel vagy anélkül) szabadon fosztogathatják a lelőhely még kutatatlan részeit. Más következményei is vannak: a terepmotorosok, mountainbike-sok is biztonságban érzik magukat és zavartalanul, tudatlanul (?!) tereprendezést hajtanak végre, több köbméteres gödröt ásnak (rétegeket, leleteket pusztítva!), fát vágnak, sáncot, ugratókat építenek, még járhatlanabbá téve a "Papok útját", a lelőhely erődítéseit és egykori lakóteraszait...

Ugrató a Szentviden. (Fotó: Tóth Márton)

-----A legrövidebb határidőn belül helyre kell hozni a Szentvid turistaútjait, kizárólag régész (vagy legalább régész technikus, esetleg felsőbb éves régészhallgató) felügyeletével. A hegyen a legkisebb talajmozgatás sem történhet régészeti felügyelet nélkül! Azonnal meg kell oldani a plató autók előli teljes lezárását! Helyre kell állítani a forrást (Szentkút) és megközelíthetővé kell tenni! Meg kell szüntetni azt a botrányt, ami a Garaboncia nevű, egykori cserkész-, úttörő-, ásatási-, majd ismét cserkésztábor, végül el- és felhagyott, teljesen szétdúlt területen van! Minderre Európai Uniós támogatást kell szerezni, minél előbb! Velem-Szentvid a kulturális örökségünk része! E cím elnyeréséért is sürgősen lépéseket kell tenni!
-----Természetvédelmi és régészeti védettségű területen terepmotorozni, kerékpározni, ahhoz pályát építeni; a hegy tetejére, az őskori város akropoliszára, a későbbi Árpád-kori várba – autóval behajtani, lelőhelyet rombolni, háborítatlanul?! Mindezt tétlenül nézni?! Nincs megfelelő szó erre a barbárságra.

-----Pécs, 2008. július 26.

   

   

IRODALOM

BÁNDI 1976
Bándi Gábor: Nézzük meg együtt a velemi diadémot! Művészet, 1976.
BÁNDI 1982
Bándi Gábor.: Das Golddiadem von Velem. Savaria 16(1982) 81–93.
BÁNDI–FEKETE 1973–1974
Bándi Gábor–Fekete Mária: A Velem-szentvidi település késő bronzkori periódusai. Savaria 7–8(1973–1974) 113–120.
BÁNDI–FEKETE 1977–1978
Bándi Gábor–Fekete Mária: Újabb bronzkincs Velem-Szentviden. Savaria 11–12(1977–1978) 101–133.
BUBICS 1874
Bubics Zsigmond: Archaeologiai levelek. Archaeologiai Értesítő 8(1874) 188–189.
CHERNEL 1878
Chernel Kálmán: Kőszeg szabad királyi város jelene és múltja. Második rész: Múltkor. Seiler, Szombathely 1878.
DARNAY 1904
Darnay Kálmán: A kőszegi vasleletről. Archaeologiai Értesítő 24(1904) 343–350.
FEKETE 2006
Fekete Mária: Régészeti levelek és leletek. (Vas megye korai vaskoráról) Kézirat (Pécs 2006.)
FEKETE 2007
Fekete Mária: Szakrális táj, templomok a természetben. Kora vaskori lelőhelyeink vallásos jelenségeinek értelmezéséhez. Természet Világa 138,11(2007) 503–507.
FEKETE 2008
Fekete Mária: Szentvid vára. Adatok Kőszeghegyalja ős- és középkori várainak történetéhez. Savaria 31,2(2007)[2008] 77–155.
FEKETE 2008a
Fekete Mária: A kora vaskori Dunántúl sajátosságairól. A PTE-BTK Történelem Tanszékek Jubileumi emlékkönyve, nyomdában.
HAMPEL 1876
Hampel József: Antiquites préhistorique de la Hongrie. Esztergom 1876–1877.
HAMPEL 1886
Hampel József: Trouvailles de l'âge de bronze en Hongrie. Compte-Rendu II. 1886. 46–47., 81–82.
HAMPEL 1892
Hampel József: A bronzkor emlékei Magyarhonban. II. rész: A leletek statisztikája. Budapest 1892.
HAMPEL 1896
Hampel József: A bronzkor emlékei Magyarhonban. III. rész: Áttekintő ismertetés. Budapest 1896.
ILON 1996
Ilon Gábor: Beiträge zum Metallhandwerk der Urnenfelderkultur – Gór (Kom. Vas, Ungarn) In: Die Osthallstattkultur (Ed.: Jerem Erzsébet) Archaeolingua 7., Budapest 1996. 171–186.
ILON 2002
Ilon Gábor: Ein spätbronzezeitlicher Hortfund aus Szombathely (Steinamanger) Kom. Vas (Ungarn). Das Altertum 47(2002) 149–169., magyarul: Savaria 27(2003) 119–147.
ILON 2004
Ilon Gábor: Szombathely őskori településtörténetének vázlata. Avagy a római kor előtt is volt élet. Őskorunk 2. Szombathely 2004.
ILON–KÖLTŐ 2000
Ilon Gábor–Költő László: Középső bronzkori emlékek a velemi Szent Vidről. Egy tolnanémedi típusú (VII. velemi?) kincslelet. Komárom–Esztergom Megyei Múzeumok Közleményei 7(2000) 69–95.
KÁRPÁTI 1896
Kárpáti Kelemen.: A velemi bronzlelet. Archaeológiai Értesítő 16(1896) 295–304.
KAUS 1987
Kaus, Karl: Der Bronzedepotfund von Oberloisdorf. Burgenländische Heimatblätter 49,3(1987) 128–132.
KOVÁCS 1998–1999
Kovács Tibor: A Bronze Age and an Iron Age Hoard from Kiskőszeg (Battina, Yugoslavia) A kis-kőszegi (Battina) bronzkori és korai vaskori ékszerlelet. Savaria 24,3(1998–1999) 23–31.
LIPP 1876
Lipp Vilmos: A történelemelőtti kor Vasmegyében. Vasvármegyei Régészeti Egylet Évi Jelentései 4(1876) 66–83.
MIHALIK 1912
Mihalik József: A sümegi Darnay múzeum. Múzeumi és Könyvtári Értesítő 6(1912) 128–130.
MISKE 1896
Miske Kálmán: Velemi régiségekről. Archaeologiai Értesítő 16(1896) 250–252.
MISKE 1896a
Miske Kálmán: Der Bronzefund von Velem-St. Veit bei Güns in Ungarn. Mitteilungen der Anthropologischen Gesellschaft in Wien 27(1899) 13–17.
MISKE 1899
Miske Kálmán: Felső-szentlászlói(?) bronzleletről. Archaeologiai Értesítő 19(1899) 60–62.
MISKE 1907
Miske Kálmán: A Velem Szt. vidi őstelep. I. A harácsolt leletek leírása. Wien 1907.
MISKE 1908
Miske Kálmán: Die prähistorische Ansiedlung Velem St. Vid. I. Band. Beschreibung der Raubfunde. Wien 1908.
MOZSOLICS 1941
Mozsolics Amália: A második velemi kincslelet. Dunántúli Szemle 8,5(1941) 257–263.
MOZSOLICS 1950
Mozsolics Amália: Der Goldfund von Velem-Szentvid. Ein Beitrag zur Metallkunst der älteren Hallstattzeit. Praehistorica I. (Basel) 1950.
MOZSOLICS 1973–1974
Mozsolics Amália: Die Bronzefunde vom Ság-Berg bei Celldömölk. Savaria 7–8(1973–4) 81–112.
MOZSOLICS 1895
Mozsolics Amália: Bronzefunde aus Ungarn. Depotfundhorizonte von Aranyos, Kurd und Gyermely. Akadémiai Kiadó, Budapest 1985.
MOZSOLICS–SCHALK 2000
Mozsolics, Amalia–Schalk, Emily: Bronzefunde aus Ungarn. Depotfundhorizonte Hajdúböszörmény, Románd und Bükkszentlászló. In: Prähistorische Archäologie in Südosteuropa 17. Verlag Maria Leidorf Gmbh, Rahden 2000.
NAGY–ILON–RÉVÉSZ 2008
Nagy Marcella–Ilon Gábor–Révész József: "Kincs". A velemi Szent Vid hegy bronzkori kincsei. Időszaki kiállítás Miske Kálmán halálának 65. évfordulója és nemzetközi hírű monográfiájának centenáriuma alkalmából. Pannonkör Füzetek 3. Kőszeg 2008.
PATAY 1990
Patay Pál: Die Bronzegefäße in Ungarn. Prähistorische Bronzefunde II.10. C.H. Beck'sche Verlags-buchhandlung, München 1990.
RÓMER 1869
Rómer Flóris: Három nap hazánk északnyugati határán. IV. Kőszeg. Archaeologiai Értesítő 1(1869) 277–283.
SZABÓ 1998–1999
Szabó Géza: Adatok a velemi késő bronzkori ónbronzok archaeometallurgiai vizsgálataihoz. Függelék. Savaria 24,3(1998–1999)329–341–343.
SZOMBATHY 1890
Szombathy, Joseph: La Tène-Schwert vom Veitsberg bei Güns in Ungarn. Mitteilungen der Anthropologischen Gesellschaft in Wien 1890.12.
TALABÉR–TÓTH 1999
Talabér Tünde–Tóth Melinda: Vas vármegyei régészeti hírei a napi sajtóban, 1900–1904. Panniculus Ser. B. No. 4., Szombathely 1999.
Vmfn 1982
Vas megye földrajzi nevei (Szerk.: Balogh Lajos–Végh József). Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, Szombathely 1982.

   

   

Jegyzetek

1 MISKE 1907–1908. Miske először Szentvid azon "harácsolt", azaz rablóásatásokon előkerült leleteit közölte, amelyek végül a Vasvármegyei Kultur-Egyesület Múzeumába, Széchenyi Rezső gyöngyösapáti gyűjteményébe és az ő kőszegi magángyűjteményébe kerültek. Tervei szerint a második kötet a rendszeres ásatások leletanyagát, a harmadik a természettudományos vizsgálatok anyagait és eredményeit közölte volna. Az utóbbi kettőből – a régészet és Velem-Szentvid nagy kárára – sajnos nem lett semmi. Nem lehetetlen, hogy ebben az a sajnálatos tény is közrejátszott, hogy az első kötetet Bécsben jelentette meg, kétszer is, először magyarul, majd a következő évben németül. Így aztán később itthon nem akadt kiadó és pénz az ásatásairól szóló kézirata kiadására. Megírt második kötete eltűnt vagy elveszett? Lappang? (FEKETE 2006.)
2 FEKETE 2007.
3 MOZSOLICS 1973–1974. 81., HAMPEL 1896. CCXXVIII. tábla.
4 MOZSOLICS 1973–1974. Abb. 7., MOZSOLICS 1985. 134.
5 A kincset 1981-ben Ilon Gábor, még celldömölki népművelőként szerezte meg a találótól, e sorok írója 1983-ban leletmentést végzett, hitelesítette a lelőhelyet, és további bronzokat talált. Az edényben elrejtett több mint kétszáz tárgy a Savaria Múzeumba került. Feldolgozása folyamatban van.
6 A hegyről a Nyugat-Dunántúl valamennyi fontos földvára látszik, egészen a Balaton-felvidékig. A legutolsó velemi összefoglaló, elsősorban a lelőhely késői (Árpád-kori) történetéről, de vázlatosan valamennyi korszakáról: FEKETE 2008.
7 A lelőhelyen az őskor végéről, a kelta korból, a római kor elejéről és végéről is ismerünk nyomokat. A népvándorlás kor hunjai és germánjai is megfordultak a hegyen.
8 A baltiak főistene, a szlávok világosság- és fényistene. Ne felejtsük el, itt húzódik az őskorban is igen intenzív forgalmat bonyolító Borostyánkő-út! E kérdésekről, a Szentvid-hegy és egyéb Vid nevű helynevek által jelzett, lehetséges ősi istenalakokról ld. még: FEKETE 2008a.
9 A hegy neve a magyar helyesírás szabályai szerint – helynévként – egybe írandó (ld. pl. Szentendre, Alsószentiván), annál is inkább, mivel a hegynév eredete és használata korábbi a keresztény szent nevével megnevezett, az Árpád-korban a hegy nevét viselő vár templománál, ennek neve: Szent Vid-kápolna.
10 FEKETE 2008.
11 Ekkortól változik a névhasználat, a lelőhely már szent előtagot kap, – a IV. század eleji, szicíliai születésű, ókeresztény vértanú, Szent Vid nyomán – aki a korai Európa egyik legnépszerűbb szentje volt. Nevét és kultuszát mintegy 1300 patrocíniuma őrzi. Kevés hazai titulusa Szent István korára keltezhető. A későbbi korokban az ún. "tizennégy segítőszent" közé sorolták. Nálunk népszerűsége a XVIII. századi német telepesekkel ismét kissé fellendült.
12 Miske szóhasználata.
13 Lipp Vilmos az őskori Vas megyét tárgyalva azt írta, hogy a "legszebb bronz tárgyainkat a Kőszeg-rohonczi hegyes vidék szolgáltatta". LIPP 1876. 80. Ekkor még ismeretlen volt a pontos lelőhely.
14 RÓMER 1869., BUBICS 1874. Az agyag vízvezetékcső egy darabját a kőszegi bencés gimnázium gyűjteménye őrizte: CHERNEL 1878. 115. Vajon mi lett a sorsa?
15 SZOMBATHY 1890.
16 A lelőhely őskori temetőit még mindig nem ismerjük. Több ezer halottról, több temetőről lehet szó.
17 ILON 1996.
18 MISKE 1899. 60–62., MOZSOLICS 1985. 119., KAUS 1987. 128–132.
19 MOZSOLICS 1985. 149. Taf. 232A.
20 Miske uzsavölgyi típusnak nevezi, a Velemben előforduló nagy száma miatt viszont indokolt a velemi ötvösműhelyekhez kapcsolni a gyártását.
21 MOZSOLICS 1985. 198–199. Taf 129A 1–7., Taf. 136. 4., ILON 2004. 51. skk, A Jáki úti leletegyüttes különleges összetétele (Nap-bárkás diadém) miatt megfontolandó a szakrális vagy ceremoniális jellegre is gondolni. Bár a lelet közlője ezt az eshetőséget elveti, uo. 57. Az ismeretlen szombathelyi eredetű bronzok (leletegyüttes?) a Savaria Múzeumban: 1 tőr, 4 szárnyas balta, 1 peremes balta, 1 karperec és egy vastöredék (?!) SM 54.564.1–8.
22 NOVÁKI 1965. további irodalommal. A helynév ebben a formában nem található meg a Kőszeg-környéki földrajzi nevek között. Van Felső erdő (6/254), Ördög-tányér, Teufelsteller (6/338) és Ördög-árok (6/298). Vmfn 1982. Van egy Asztalkő nevű szikla a kitűnő kilátást nyújtó Írottkő és a Szentvid közötti hegynyergen, ezt a Vmfn 1982. nem jelöli, a turistatérképeken viszont rajta van.
23 CHERNEL 1878. 11.
24 Uo. 256.
25 MOZSOLICS 1985. 139. "Mit 100 Bruchstücken ähnlicher Sicheln im Waldgebiet von Kőszeg entdeckt." Ez a megjegyzés, noha a darabszámot "kissé" eltúlozza, inkább arra utal, hogy az 1. számú, kizárólag sarlókat tartalmazó kincsleletből kerülhetett Pannonhalmára.
26 HAMPEL 1892. 73–74. HAMPEL 1895. 108.
27 HAMPEL 1876–1877. IX,23.
28 HAMPEL 1886. 81.
29 REZSŐFY 1884. 10–11. Itt a tokos balták száma 3, de leírásuk nem részletező, nem lehet megkísérelni a 3. balta lerajzolását sem. Mérete: 11,4 cm, sz: 1,2 cm. A sarlót Kőszeg szabad királyi város tulajdonaként írja le, a baltákat a kőszegi gimnázium adományaként veszik lajstromba.
30 Jól ismerve a századforduló régészeinek azon véleményét, miszerint még ha száz Passuthot (Passuth Ödön volt a korszak legendás hírű régészeti tárgyrajzolója) is ültetünk le egymás mellé, leírásból, elmondásból nem tudnák lerajzolni az adott tárgyat; egyik sem hasonlítana a másikra, a szóban forgó tárgyra pedig végképp egyik sem. Mégis, a lehetetlent megkísérelve, a tárgyak arányaira, méreteire figyelve, talán azonosíthatók lesznek egyszer – e vázlatok és Hampel leírása alapján. Méretarány: 1:2.
31 A lelőhely csak kérdőjelesen azonosítható Velemben, a Szentvid környékén létező három Szénégető dűlőnév egyikével, a kincsleletek előforduló helyszíneit ismerve legvalószínűbb a Szénégető-kút környékét feltételezni. Hegyi utak, átjárók (Alpenpasse), források körzetéből sok, szakrális jellegű kincsleletet ismerünk. De nem hallgathatjuk el azt a tényt sem, hogy Szénégető helynevek a megye (és főleg a történelmi Vas megye) más területein is voltak, vannak. Ld. Vmfn 1982. 792.
32 Vasmegyei Lapok 1871. január 26.
33 MISKE 1896., BÁNDI–FEKETE 1977–1978. 101.
34 MISKE 1896., 250., HAMPEL 1896. CCXXXV–CCXL. tábla, KÁRPÁTI 1896. 295.
35 Uo.: 302., HAMPEL 1896. CCXLI. tábla.
36 Vasvármegye 34. évf. 133. szám, (1901. október 18.), TALABÉR–TÓTH 1999. 41.
37 PATAY 1990. 58. Taf. 40, 88.
38 SZABÓ 1998–1999. 342.
39 Miske magyar típusú fibulának a spirálkorongos kapcsolótűk különféle variációit nevezi: a paszományost, a pápaszemest, a sújtásost (vagy 8-as hurkút) és az "uzsavölgyit". Szinte biztos, hogy ebből a kincsből származik az a láncokkal összekötött vezérkorongos, velemi-uzsavölgyi fibulapár, amelyet a Savaria Múzeum állandó kiállításának Velem-termében bemutatott fejedelemasszony visel. BÁNDI–FEKETE 1982.
40 Feltűnő, hogy az egyik listában sem szerepel az a jelző, hogy díszített füles bronz csésze, de az sem, hogy hiányos, vagy töredékes lenne. Ennek kapcsán vissza kell utalni az előző kincsnél írottakra: a kisebb méretű, ép csészére.
41 MISKE 1907. = 1908. XXVIII. tábla, MOZSOLICS 1941., PATAY 1990. 61. Taf. 42. 98. MOZSOLICS–SCHALK 2000. 89–90. Taf. 114–115.
42 Mindkét bronzcsészét – egymás mellett – ld. a Savaria Múzeum Velem-termében, BÁNDI–FEKETE 1982.
43 Uo. Elképzelhető, hogy a kettőskónikus urna, a bronzkarikák (kar- és lábperecek) és a bronz csésze egy külön leletet alkottak valaha.
44 MIHALIK 1912. 128. Azonos-e az 1904-es Arch. Ért-ben közölt "kőszegi" (343–350) vaslelettel? Vagy itt is két leletről van szó?
45 MOZSOLICS 1950. A kincs pontos lelőhelyére vonatkozóan csak a falubeliek szóbeli elbeszélései állnak a kutatás rendelkezésére (Jagodits István, velemi ásatási munkásunk gyermekkori emlékeire hagyatkozva kezdtünk el a Szentvid-hegyen a III. számú helyszínen dolgozni). Miske Tompa Ferenchez (aki az autodidakta Miske mellett, tőle tanulva vált hazánk első, hivatalosan is elismert, Berlinben habilitált ősrégészévé, a pesti egyetem professzorává) írt leveleiben sem beszél a pontos lelőhelyről. Persze, ők mindketten jól tudták, merre van, hiszen a nemzetközi régész-kirándulás résztvevői számára, Velem rétegeit kívánták bemutatni abban a kutatóárokban, amelyből, néhány nappal a látogatók megérkezése előtt az aranyékszerek előkerültek.
46 A leletet Ilon Gábor – pályázati pénzből – T. Bruder Katalinnal restauráltatta, aki felismerte, hogy a korongok gömbszelet alakúak. (Mint a közeli rothengrubi aranylelet nagy "korongja", vagy a bajorországi hasonló technikájú és kivitelű Bullenheimer-Berg aranykincsének szertartási ruhadíszei is. Jelen, kizárólag Szentvidre koncentráló rövid írásban nincs mód a többi idevágó lelet és irodalom felsorolására.)
47 Szombathelyi kezdő múzeológusként sokat foglalkoztam ezekkel a darabokkal, készítésük technikájával, azoknak a szerszámoknak az azonosításával, amelyekkel az ékszerek készülhettek, céduláztam e kincslelet párhuzamait. Felfigyeltem arra, hogy a leletet anyag- és technika (kivitel) szempontjából két részre kell osztani. Ma is őrzöm azokat a cédulákat, amelyekből tanulmányok születtek: BÁNDI 1976., 1982. Messze és sok irányba el lehetne kalandozni a velemi diadémot és a hozzá hasonló leleteket elemezve, vagy a feltételezhető őskori istenségeket, kultuszokat rekonstruálni, vagy a Vid-tövű helyneveket elemezni... Ld. erről: FEKETE 2008.a. E tanulmány keretei azonban nem teszik lehetővé az erről való elmélkedéseket.
48 ILON–KÖLTŐ 2000.
49 Felsorolásunk 4. 5. 6. 8. 10. és 12. sorszámú kincsleletekkel számolva, a hetedik az itteni 11. sz. kincs.
50 BÁNDI–FEKETE 1977–1978.
51 KOVÁCS 1998–1999.; ILON–KÖLTŐ 2000. 76.
52 Kitűnő ötlet a kiállítás Móra Ferencet idéző címe. Minden magyar ember számára többletinformációval is szolgál, hiszen emlékeztet arra, hogy nem kilókban/karátokban mérhető értékekről van sz, hanem szellemi, művelődéstörténeti kincsekről. Talán nem ártott volna ezt a katalógus német címében is jelezni (ami egyébként teljesen el is maradt), némi magyarázattal, chatz vagy chätze formában meg lehetett volna oldani.
53 MISKE 1908.
54 NAGY–ILON–RÉVÉSZ 2008. Külön dicsérendő az a törekvés is, hogy Miske kötetének színárnyalatát, színharmóniáját is őrzi a katalógus.
55 Nem volt egyszerű a feltételek előteremtése, Ilon Gábor már régóta készült rá, több mint egy évtizeddel ezelőtt közösen is – sajnos sikertelenül – pályáztunk e kötet és a régi velemi leletanyag új kiadására. Most szerencsére, mindannyiunk örömére megvolt a kellő anyagi támogatás.
56 A szép, általában pontos, szakszerű füzetben talán egyetlen zavaró jelenséget kell megemlíteni: a 18. oldalon közölt "II. kincs" táblájáról lemaradt a kerámia edény méretaránya, ami valóságban kb. a fele a bronzokénak. A közölt látvány alapján teljesen elképzelhetetlen, hogy a kincs, vagy annak akár csak egy töredék része is ebben az edényben került volna elő. Akkor is zavaró, ha a kép MOZSOLICS–SCHALK 2000. Taf. 114–115. átvétele.
57 2008. július 2-án jártam a lelőhelyen.
58 Ennek eléréséért már egy évszázaddal ezelőtt Miske Kálmán is sokat dolgozott. De a lelőhely az évtizedekig csak titkon vágyott szabadság éveiben a nemtörődömség miatt kerül végveszélybe!
59 A nyaralókból élő falu sem tesz semmit fő vonzerejük, látványosságuk épségének megőrzéséért.
60 Ennek fíliája a Szent Vid-kápolna.