TÓTH ZSUZSANNA
A TÖRÖKVERŐ SZAPÁRY PÉTER MONDÁJA

------------------------------A törökverő, majd oszmán fogságba esett Szapáry Péter, aki egy alkalommal visszafizethette volna fogvatartójának a vele szemben elkövetett kegyetlenkedéseket, de ehelyett megbocsátott, számos nép irodalmában bukkan fel. A szerző irodalom- és művelődéstörténeti szempontból dolgozza fel azt, hogy a Szapáry-monda hogyan került Magyarországról a balkáni népköltészetbe, a német nyelvű irodalomba és egy fríz költő tollára.

 

 

 

 

 

PROHÁSZKA LÁSZLÓ
BATTHYÁNY LAJOS EMLÉKJELEI BUDAPESTEN ÉS A DUNÁNTÚLON

------------------------------A tragikus sorsú magyar miniszterelnök emléke ápolásának is külön története van már, lévén 1849-es temetése és a 2007-es Batthyány-emlékév között eltelt több mint másfél évszázadban rengeteg szobor, térplasztika, emléktábla készült róla, vagy a rá való emlékezés céljával. A pontosan számbavett emlékjelek regisztrálása közben a szerző megállapítja: a mártír miniszterelnök emlékműveinek túlnyomó többsége a Dunántúlon található.

 

 

 

 

 

LŐRINCZ ZOLTÁN
A SZOMBATHELYI JÉZUS SZÍVE TEMPLOM

------------------------------A ma Szombathelyhez tartozó egykori Szőllős település templomát egy II. világháborús bombatalálat megsemmisítette. Szőllősben Heckenast János tervei alapján 2000-ben kezdtek új templomot építeni, amelyet öt év múlva szenteltek fel. A templom érdekes külső és belső megoldásait, szakrális képeit a keresztény építészetet kutató művészettörténész szerző mutatja be.

 

 

 

 

 

VISSI ZSUZSANNA
A JOBBÁGYI JOBBÁGYI CSALÁD TÖRTÉNETE

------------------------------A genealógiai tanulmány a vasjobbágyi Jobbágyi család származását igyekszik kinyomozni. A famíliát az Aba nemzetségből eredezteti, és legrégibb nyomaikat a XIV. század közepén leli meg. A Vas megyéhez kötődő család részletes leszármazási vonalának követését a családfa is segíti.

 

 

 

 

 

LŐCSEI PÉTER
WEÖRES-MOZAIKOK, XVIII.
KIADATLAN LEVELEK WEÖRES SÁNDOR "LEVELESLÁDÁJÁBÓL"

------------------------------AAz elmúlt években a Holmi, a Vasi Szemle, a Műhely, a Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények hasábjain és a Szombathelyi emlékpohár (2007) című kötetben a Weöres Sándorhoz szóló levelekből több alkalommal is válogatott a szerző. Az itt közölt tíz dokumentum 1930 és 1946 között íródott. Nem irodalmi értékűek, a költő kapcsolatainak feltárásához, életrajzának megírásához mégis fontos adalékként szolgálhatnak.

 

 

 

 

 

BALOGH JÁNOSNÉ HORVÁTH TERÉZIA–BESZPRÉMY MARGIT
SZABADRAJZÚ SZÍNES NÉPI GYAPJÚHÍMZÉSEK VIDÉKÜNKRŐL
(Vasi Népművészeti Tár, V.)

------------------------------Vas megye környékéről származnak a bemutatott, reneszánsz elemekből fölépített hímzések, a magasra vetett díszágy kellékeiről. Az 1. és 2. hímzés egy-egy párnahéj keskeny végéről való, magyar stílusú, a XVIII. század második feléből. A 3. és 4. pedig egy-egy, az ágyat letakaró lepedő hosszanti széléről való, horvát stílusú, 1800 körüli.