NÉHÁNY SZÓ ÜNNEPI SZÁMUNKHOZ

 

--------------------------------------------------------------------------------Vas megye "tudományos és kulturális" folyóirata, a Vasi Szemle létrejöttét attól az 1933. évtől számítjuk, amikor napvilágot látott a Folia Sabariensia című vasi tudományos folyóirat, amely az 1934-ben kibocsátott 2. számától kezdve már a Vasi Szemle címet viselte fő címként a borítóján. Főszerkesztője ettől a számtól dr. Pável Ágoston, akinek emberi és szerkesztői örökségét ma is öröm és megtiszteltetés vállalnunk.
-----Az első szám megjelenésének tehát idén van a 75. évfordulója. A korábbi kerek évfordulók alkalmával – többször is – a szerkesztők és a szerzők áttekintették a folyóirat történetének első évtizedeit, számba vették és értékelték teljesítményét.
-----A szerkesztőbizottság ezúttal arra a belátásra jutott, hogy – a kezdeteket idéző, hiánypótló tanulmány közlésén túl, és az ünnepre való emlékeztetés mellett – szokásos munkáját végzi az évfordulón is. Azzal a különbséggel azonban, hogy az idei utolsó, karácsony előtt megjelenő számunkat elsősorban azoknak a szerzőinknek a munkáiból állítjuk össze, akik tartósan kötődnek a folyóirathoz, s akiknek ezért fontos szerepük volt az utóbbi évek-évtizedek
Vasi Szemle-arculatának alakításában. Nagy örömünkre számosan vannak, és sajnáljuk, hogy közülük sokan – nem érték-szempontok, hanem, kényszerűen, formális megfontolások miatt – nem kaptak helyet ebben az ünnepi sereglésben. Ragaszkodással gondolunk rájuk is, miközben mindenkinek köszönetet mondunk, aki bármilyen módon támogatja munkánkat. Így elsősorban kitartó olvasóinknak, a folyóiratot fenntartó Vas Megyei Önkormányzatnak, szerzőinknek, korábbi szerkesztőinknek; technikai (pl. nyomdász) munkatársainknak, a kultúra és a nyilvánosság fórumain ránk figyelőknek.
-----Sem mi, sem pedig magyar népünk és európai kultúránk nincs abban a helyzetben, hogy elégedettek lehetnénk elért eredményeinkkel. Lelkiismeretünk azonban tiszta: az általunk szerkesztett folyóiratnak nem volt és nem lesz egyetlen száma és egyetlen szava sem, amely bármely tekintetben jóváhagyna egy értékellenes és erkölcs nélküli közszellemet.
-----Karácsony közeleg. A
Vasi Szemle indulása óta a hetvenhatodik. Az érett kor nyugalmával, a mindig felragyogó új Nap reményével, bizalommal és szeretettel köszönti az Olvasót (munkatársai nevében is):

-----Dr. Gyurácz Ferenc
-----főszerkesztő     

-----Szombathely, 2008 december 1.
-----
-----
-----
-----
-----