KESZEI BALÁZS

 

 

A RÉPCE MENTE ÉLŐHELY-TÉRKÉPEZÉSÉNEK
NÉHÁNY AKTUÁLIS ÉS ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATA*

   

   

BEVEZETÉS

 

--------------------------------------------------------------------------------A Répce középső szakaszán értékes gyep- és erdőfragmentumok maradtak ránk, melyek védett, védelemre érdemes illetve veszélyeztetett növényfajokat és növényi asszociációkat is rejtenek. A Répce-sík természetvédelmi szempontból legértékesebb, egybefüggő területei a környezetvédelmi miniszter 1/1999 (I. 18) számú rendeletével védettek lettek, így megőrzésük lehetőségének realitása növekedett. A Fertő-Hanság Nemzeti Park részévé vált területek azonban csak részei annak az egységnek, amelynek értékei törvényes oltalommal vagy anélkül, mindenképpen megőrzésre érdemesek!
-----1995-ben a Nagygeresd, Vámoscsalád, Csáfordjánosfa, Répceszemere határában levő rétek és erdők botanikai alapállapotának felmérése történt meg, melyet 2002-ben élőhely-térképezési ismétlés követett. Jelen publikáció a Répce magyarországi szakaszát érintő Natura 2000-es területek vegetációját, azok természetességi állapotát, élőhely-térképezésének összefoglaló eredményeit tárgyalja.

 

ANYAG ÉS MÓDSZER

FELMÉRÉSI MÓDSZER

A felmérés során a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) új kézikönyvében (TAKÁCS G. - MOLNÁR ZS. in press) megadott módszertant követtük. A felmérés első fázisában légifotó segítségével lehatároltuk a homogénnek tekinthető foltokat, majd a terepi bejárás során pontosítottuk határaikat és elkészítettük a jellemzésüket. A térképezés léptéke 1:10 000, így a legkisebb térképezendő folt átmérőja 50 m. A bejárás során rögzítettük a foltra jellemző élőhely-típust, a természetességi-degradáltsági értékét, a jellemző fajokat és az esetleges veszélyeztető tényezőket, az adott területen élő növényfajok előfordulását, illetve egyéb megjegyzéseket. Az élőhely-típusokat BÖLÖNI J. – MOLNÁR Zs.– KUN A. – BIRÓ M. (2007) munkája alapján adtuk meg. A természetességi- degradáltsági értékelés során SEREGÉLYES (1995) skáláját alkalmaztuk.
-----A terepi bejárás után az adatokat feldolgoztuk, adatbázisba rendeztük, és digitális térképen rögzítettük.

 

TERMÉSZETFÖLDRAJZI JELLEMZŐK, A VIZSGÁLT TERÜLET LEHATÁROLÁSA

Tájföldrajzilag a Répce-síkon járunk, és annak főbb természetföldrajzi vonásait jellemzőnek mondhatjuk. Az egységes, alig tagolt felszínt hordalékkúp jellegű kavicstakarók, a Répce elmosódott medrei, völgyei tagolják (MAROSI ÉS SOMOGYI 1990).
-----A Répce Ausztriában a Bucklige Welt déli lejtőin kb. 700–800 m tengerszint feletti magasságban több forráságból ered. Az ide torkolló jelentősebb jobb oldali vízfolyások a Boldogasszony-patak, az Ablánc és Fenyves-patak, Köris-patak és Pereszteg-patak. Bal oldalról a Pós-, Metőc- és Kócsod-patak táplálja. A hazai területekre érkezve a folyó esése gyorsan csökken, ez jelentős árvízveszélyt okozott a Répce mentén és a Kisalföldön. Ezért Répcelak alatt a Répce-árapasztó csatornán keresztül vizének egy részét a Rábába vezetik (ZENTAI 2000)
-----2008 kora nyári–nyári aszpektusában a Répce teljes vasi szakaszán a fentebb említett módszerekkel élőhely-térképezést végeztünk. Az országhatártól, a Győr–Moson–Sopron megyei Répcevistől egészen Dénesfa határáig bejártuk a folyó mindkét partját. A vizsgált terület alapvetően megegyezik a HUFH20010 kódjelű, Répce mente kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület határaival, de azokon a szakaszokon, ahol a Natura 2000- es terület határán kívül értékesnek vélt élőhelyre akadtunk, azt bevontuk a kutatási területbe. Az eredmények ismertetése során a teljes vizsgált terület adatait mutatjuk be. A térképezett terület kiterjedése 1 776,3 ha.
-----A vizsgált terület áttekintő térképét az 1. térképmellékleten, az elkészített élőhelytérkép egy részletét pedig a 2. térképmellékleten mutatjuk be.


2. térképmelléklet Részlet a Répce mente élőhely-térképéből

 

EREDMÉNYEK

A VIZSGÁLT TERÜLETEN ELŐFORDULÓ TERMÉSZETES VAGY TERMÉSZETKÖZELI
ÉLŐHELY-TÍPUSOK JELLEMZÉSE

Nem tőzegképző nádasok, gyékényesek és tavikákások
-----Élőhely-típus kódja: B1a
-----Általános jellemzés:

-------- Változó állományméretben – a kisebb parti nádas foltoktól a nagyobb kiterjedésű, összefüggő állományokig – többfelé megtalálható. Sokszor szabdalt, mozaikos más társulásokkal együtt előforduló élőhelyeket alkot.
A területen előfordulnak kisebb széleslevelű gyékényes foltok is, de ezek kiterjedése a nádashoz képest elenyésző. A széleslevelű gyékény kicsiny állományfoltjai (Typhetum latifoliae) árkokban és azok parti sávjában alakultak ki. A sávszerű, keskeny állományok az élőhely-térképen nem ábrázolhatók.
A Phragmites australis gyakran képez állományokat egyes magassásosokban is. Az elnádasodással párhuzamosan gyakran a Solidago gigantea is tömegessé válik, különösen a széleken.

1. térképmelléklet. A Répce mente (Natura 2000: HUFN20010) áttekintő térképe

Összevont típusok, társulások:
-------- Nádas – Phragmitetum communis Soó 1927 em. Schmale 1939
Széleslevelű gyékényes – Typhaetum latifoliae G. Lang 1973
Vizi harmatkásások – Glycerietum maximae Hueck 1931
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Tömeges, állományalkotó fajok: Phragmites australis, Typha latifolia, Glyceria maxima
Gyakori kísérőfajok és gyomok: Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Epilobium hirsutum, Lysimachia vulgaris, Lycopus europaeus, Calystegia sepium, Cirsium arvense, Symphytum officinale, Solanum dulcamara, Agrostis stolonifera, Stachys palustris, Eupatorium cannabinum, Solidago gigantea
Vegetációdinamikai jellemzés:
-------- A terület száradása a ma még kevésbé gyomos nádasok jelentős elgyomosodásához vezethet. Akiszáradt foltok vízellátottságának javulásával (kedvező csapadékviszonyok, kellően magas talajvízszint) ez elkerülhető, illetve a degradált állományok regenerációja is valószínű.
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- A jelenlegi nádas állományok nagy része természetes vegetációnak tekinthető, de jelenleg hasonló megjelenésűek egyes elnádasodott, kiszáradt magassásosok is.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A terület nádasai kevéssé veszélyeztetettek.


Nem zsombékoló magassásrétek
Élőhely-típus kódja: B5
Általános jellemzés:
-------- A középső-alsó folyáson (Bő-Répceszemere) az ártereken még ma is jelentős területeket borítanak a magassásosok. Az említett területeken vannak nagyon jó természetességben megőrzött állományaik, több helyütt azonban vízhiányosak, a korábbiaszályos időszakokat erősen megsínylették. A mélyedésekben, kiszáradt árkokban is jellemzőek, a foltok alakja sok helyen még őrzi a folyóágak egykori lefutását.
A vízhiányos időszakokban a magassásos állományok degradációja viszonylag gyorsan lezajló folyamat, és több tényező is irányítja. A természetes állapotukban szinte egész évben vízborítást igénylő asszociációk kiszáradás esetén könnyen átalakulnak, Phragmites communis, Solidago gigantea, Cirsium arvense stb. tömegesen jelennek meg bennük. A száraz években a magassásosok egy részét, illetve a magassásos–mocsárrét mozaikokat is kaszálják, ezért a mocsárrétek, kaszálórétek felé mutatnak átalakulást.
A mocsári sásos a leggyakoribb magassásos társulás, de az állományok nagyobb része szárazodás illetve a gépi kaszálás miatt leromlott. Védelme érdekében a vízellátás megőrzése illetve helyreállítása, továbbá élőhelyén a kaszálás korlátozása kívánatos (utóbbi csak akkor, ha a vízellátás megoldott). A folyóparti szakaszokon a fás élőhelyek alatt is jellemzőek.
Összevont típusok, társulások:
-------- Mocsári sásos – Caricetum acutiformis Eggler 1933
Parti sásos – Galio palustris-Caricetum ripariae Bal. Tul. Et al. 1993
Éles sásos – Caricetum gracilis Almquist 1929
Hólyagos sásos – Caricetum vesicariae Br.-Bl. & Denis 1926
Pántlikafüves – Carici gracilis-Phalaridetum (Kovács & Máthé 1967) Soó 1971 corr. Borhidi 1996
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Állományalkotó, tömegesen, foltokban tömegesen előforduló fajok: Carex acutiformis, Carex riparia, Carex gracilis, Carex vesicaria, Phalaris arundinacea, Phragmites australis.
Kísérőfajok és jellemző gyomok: Iris pseudacorus, Lythrum salicaria, Mentha aquatica, Epilobium hirsutum, Lysimachia vulgaris, Lycopus europaeus, Pseudolysimacion longifolium, Thalictrum flavum
Vegetációdinamikai jellemzés:
-------- A magassásos állományok jellemzője, hogy az ártér mélyedéseiben területük a vízellátottságtól függően változik. Egyes állományaik részben elnádasodtak.
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- A magassásosok természetes növényzetnek tekinthetők, néhány szép, természetközeli állományuk ma is felismerhető.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A magassásosok természetvédelmi kezelést nem igényelnek, a száraz, gyomos állományok is regenerálódhatnak megfelelő vízborítás esetén. Lekaszálásuk kedvezőtlen, az aranyvesszős mocsár-szegélyeken azonban olykor indokolt lehet. A legeltetés és a kaszálás csak korlátozott mértékben fogadható el a mocsárterületeken, a túllegeltetést kerülni kell.


Kékperjés rétek
Élőhely-típus kódja: D2
Általános jellemzés:
-------- A Répce mente több védett növénye is megtalálható ebben a társulásban (Dianthus superbus, Gentiana pneumonanthe, Iris sibirica). Kisterületű, csak a védett, nemzeti parki területen sikerült elkülöníteni. Néhány helyen átmeneti állományaik is előfordulnak. Jellemzője, hogy a talajvíz már nyár elején a talajfelszín alá süllyed, így tőzegképződés nem játszódik le.
A társulás megjelenése nyár végén – a kékperje, az ördögharaptafű, a festő zsoltina és az őszi vérfű virágzásakor – a legjellegzetesebb.
Összevont típusok, társulások:
-------- Kékperjés láprét – Succiso-Molinietum hungaricae (Komlódi 1958) Soó 1969
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Molinia hungarica (társulásalkotó), Succisa pratensis (konstans faj), Lythrum salicaria (szubkonstans faj), Deschampsia caespitosa, Iris pseudacorus, Gentiana pneumonanthe, Dianthus superbus
Vegetációdinamikai jellemzés:
-------- Mocsári élőhelyek irányába halad
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- Láprét, égerliget
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- Fennmaradása hosszabb távon – az előző társulással együtt – csak a terület optimális vízháztartásával biztosítható.


Mocsárrétek
Élőhely-típus kódja: D34
Általános jellemzés:
-------- A Répce mente legjellemzőbb természetközeli élőhelyei a mocsárrétek. Állományaik korábban is jelen lehettek a területen, de tájhasználati módok és a vízellátottság mértékétől függően összterületük széles határok között mozog. Jelenleg több olyan területet mocsárrétek kaszált állományai borítanak, ahol nedvesebb időszakokban magassásosok voltak jellemzőek. Az állományok természetessége illetve a leírt társulásokhoz mért hasonlósága nagy eltéréseket mutat, cönológiai szempontból a mocsárrétek kérdése még számos bizonytalanságot rejt.
A kutatott terület leggyakoribb mocsárrétje a Carici-Alopecuretum pratensis (1. fénykép), de előfordulnak itt nedves mocsárrétek (Cirsio cani-Festucetum pratensis), valamint sédbúzás mocsárrétfoltok is felismerhetők. A mocsárrétek száradásával az állományok gyakran elvesztik mocsárréti karakterüket, és a gyep jellegtelenebb mezofil kaszálórétté alakul, mely átmenetet mutat a franciaperjés kaszálók irányába.

1. fénykép. A mocsárréteket gyakran ékesítik a szibériai nőszirom (Iris sibirica) kisebb-nagyobb virágzó csoportjai

Összevont típusok, társulások:
-------- Csenkeszes nedves kaszálórét – Cirsio cani-Festucetum pratensis Májovsky et Ruzickova 1975
Ecsetpázsitos mocsárrét – Carici vulpinae-Alopecuretum pratensis (Máthé et Kovács 1967) Soó 1971 corr. Borhidi 1996
Sédbúzás mocsárrét – Agrostio-Deschampsietum caespitosae Újvárosi 1947 (csak kis foltokban)
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Domináns fajok: Alopecurus pratensis, Festuca pratensis, Deschampsia caespitosa
Kísérőfajok és gyomok: Phalaris arundinacea, Holcus lanatus, Cirsium canum, Dactylis glomerata, Ranunculus acris, Clematis integrifolia, Lathyrus pratensis, Arrhenatherum elatius, Colchicum autumnale, Serratula tinctoria, Lychnis floscuculi, Pseudolysimacion longifolium, Linaria vulgaris, Trifolium pratense, Vicia hirsuta, Vicia cracca, Galium verum, Sanguisorba officinalis, Ranunculus repens, Symphytum officinale, Dianthus superbus, Iris sibirica
Vegetációdinamikai jellemzés:
-------- A mocsárrétek mesterségesen, hagyományosan kaszálással fenntartott élőhelyek, kezelésük felhagyása esetén becserjésednek, beerdősülnek.
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- A terület mocsárrétjei egykori ártéri ligeterdők helyén találhatók. Állományaik zöme hosszú ideje kaszálással fenntartott terület, kisebb részük (idősebb) parlag eredetű, korábban hosszabb-rövidebb ideig szántóföldi művelés is valószínűsíthető.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A mocsárréteket kaszálással kell fenntartani! A Répce mentén a legtöbb, jó természetességi állapotú állományában ez jellemző, azonban vannak elhanyagolt, hosszú ideje kaszálatlan és épp ezért gyomos mocsárrétek is. Ezek kezelésbe vonásával természetességi állapotuk javulása valószínűleg gyorsan megtörténne.


Franciaperjés rétek
Élőhely-típus kódja: E1
Általános jellemzés:
-------- Kis kiterjedéssel, kevés helyen előforduló, nem tipikus állományok kerültek ebbe a kategóriába. Kifejlődésük magasabb térszíneken, töltéseken esetleg mocsárrétekkel átmeneteket alkotva várható.
Összevont típusok, társulások:
-------- Ecsetpázsitos franciaperjerét – Alopecuretum-Arrhenetheretum (Máthé & Kovács 1960) Soó 1971
Sudárrozsnokos franciaperjerét – astinaco-Arrhenatheretum (Knapp 1954) Passarge 1964 brometosum erecti
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Arrhenatherum elatius, Alopecurus pratensis, Bromus erectus, Cichorium intybus, Cirsium arvense, Colchicum autumnale, Festuca rupicola, Galium verum, Linaria vulgaris, Ononis spinosa, Pastinaca sativa, Salvia nemorosa, Scabiosa ochroleuca, Trifolium montanum
Vegetációdinamikai jellemzés:
-------- Hagyományosan, kaszálással fenntartott élőhelyek, kezelésük felhagyása esetén becserjésednek, beerdősülnek.
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- A terület rétjei egykori ártéri ligeterdők helyén találhatók.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A kaszálással kell fenntartani.


Fűz-nyár ártéri erdők
Élőhely-típus kódja: J4
Általános jellemzés:
-------- Összességében jelentős kiterjedéssel bíró, változó természetességi állapotú, jellemző, de igen töredékes, csak lokálisan tipikusnak mondható élőhely-típus (2. fénykép).
Jelentősebb állományai a folyó két partján szalagszerűen – sajnos keskenyen – fordulnak elő, de vannak elszigetelt állományai is. Az egykori ligeterdők töredékei kisebb foltokon maradtak fenn, néhány méteres szélességben kísérik a partot, jelzik a korábban jelentős vízborítású holt medrek helyét és ívét. A ligeterdő-maradványok jó része jellegtelen, nagyobb facsoportszerű töredék, sok esetben elegyes állományok. A ligeteredő-maradványok lombkoronaszintjének leggyakoribb fája a Salix alba, de kisebb Populus-os foltok is jellemzőek. A fehér füzesek szegélyén néhány idősebb szil, kőris, illetve tölgy még itt-ott megfigyelhető. Az egykori értékes állományok töredékeiben vélhetően ma is találhatók védett és ritka fajok, így védelmük még töredékes formában is feltétlenül indokolt. (Az állományok kora-tavaszi aszpektusát nem állt módunkban megvizsgálni, ez a későbbiekben feltétlenül pótolandó.)
Más állományaikban jelentős az özönnövény-fertőzöttség.

2. fénykép. A puhafa ligetek szinte teljes hosszában követik a Répcét

Összevont típusok, társulások:
-------- Feketenyárligetek – Carduo crispi-Populetum nigrae Kevey in Borhidi et Kevey 1996 fragmentális töredékei
Nyárligetek – Sececioni sarracenici-Populetum albae Kevey in Borhidi et Kevey 1996 fragmentális töredékei
Fűzligetek – Leucojo aestivi-Salicetum albae Kevey in Borhidi et Kevey 1996 és fragmentális töredékei
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Salix alba, Populus nigra, Quercus robur (szórványos), Ulmus laevis (ritka), Senecio fluviatilis, Carduus crispus, Cornus sanguinea, Sambucus nigra, Crataegus monogyna, Salix cinerea, Frangula alnus, Calamagrostis epigeios, Urtica dioica, Humulus lupulus, Rubus fruticosus agg., Phragmites australis, Phalaris arundinacea, Solidago gigantea, Impatiens glandulifera, Echinocystis lobata
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- A ligeterdők a térképezett terület ártéri szintjeinek természetes vegetációmaradványai, de csaknem valamennyi állományra igaz, hogy jelenlegi állapotukban szembetűnőek az antropogén hatások.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A megmaradt ligeterdő-foltok feltétlen védelmet érdemelnek (még a töredékes, facsoport, illetve sávszerű állományok is). Természetvédelmi kezelést nem igényelnek, a tájidegen fafajok eltávolítása azonban kedvező lehet.


Keményfás ártéri erdők
Élőhely-típus kódja: J6
Általános jellemzés:
-------- Sajnos nem túl sok helyen maradtak meg a keményfa ligeterdők, kiemelkedő jelentőségű azonban a csáfordi tőzikés erdő. A Répce folyó mentén, Csáfordjánosfa határában fekszik a Kisalföld ritkaságszámba menő keményfa-ligeterdeje, a "Répce erdeje" vagy a "tőzikés csáfordi erdő". Egyrészt táji szépsége és kies fekvése, másrészt kiemelkedő növényi értékei miatt már 1955-ben helyi természeti értékké nyilvánították. Eredeti gazdagságában őrzi a középhegységi és dombvidéki eredetű fajokat (RAKONCZAY (szerk.) 1996). Az erdő öreg kocsányos tölgyei (Quercus robur), a valamikori tulajdonos Simon család egy-egy tagjának nevét viselik ma is (3. fénykép). Akocsányos tölgy (Quercus robur) mellett a magas- és magyar kőris (Fraxinus excelsior, Fraxinus angustifolia ssp. pannonica), az enyves éger (Alnus glutinosa) és a gyertyán (Caprinus betulus) is megjelenik. A tavaszi aszpektus lágyszárú vegetációja a legértékesebb. Az óriási tömegben virágzó tavaszi tőzike (Leucojum vernum) közé ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis), a sárga tyúktaréj (Gagae lutea), az ujjas keltike (Corydalis solido), az odvas keltike (Corydalis cava), a békaszem (Omphalodes scorpioides), a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) egyedei vegyülnek.
Legtöbb élőhelyen a keményfa ligetek jelentősen átalakultak. Leginkább az aljnövényzet jellegtelenedése, gyomosodása a legaggasztóbb probléma. Az A szintet a magyar kőris uralja, kevesebb a kocsányos tölgy. Gyertyán csak ritkán, a B szintben jelenik meg a mezei juharral és a fagyallal, valamint fiatal hárs példányokkal együtt. Bár fa- és cserjefajokban viszonylag diverz, az aljnövényzeti szint gyengén fejlett. A peremi területeken többször akác fordul elő.
Élőhely-típusban előforduló társulások:
-------- Tölgy-kőris-szil liget – Fraxino pannonicae-Ulmetum Soó in Aszód 1935 corr 1963
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Acer campestre, Carex pairae, Carpinus betulus, Fraxinus angustifolia ssp. pannonica, Fraxinus excelsior, Leucojum vernum, Scilla vindobonensis, Galanthus nivalis, Geranium robertianum, Geum urbanum, Ligustrum vulgare, Lysimachia nummularia, Quercus robur, Solidago gigantea, Stachys sylvatica, Stellaria holostea, Tilia platyphyllos, Urtica dioica, Viola sylvestris
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- Atölgy-kőris-szil ligetek a Répce mentén a magasabb térszíneken korábban általánosan elterjedtek lehettek, ma csak hajdani állományaik töredékei tanulmányozhatók.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- A természetközelibb részletekben is helyenként érezhető a tájidegen fajok részben spontán, részben erdőművelésre visszavezethető terjedése.


Jellegtelen fátlan vizes élőhelyek
Élőhely-típus kódja: OA
Általános jellemzés:
-------- Ebbe a kategóriába soroltuk a jelenleg leromlott állapotú mocsarakat, gyomos mocsárszegélyeket, üde, de gyomos árkok növényzetét, melyeknek legfőbb sajátossága a Solidago gigantea, a Phragmites communis, a Cirsium arvense tömeges jelenléte. Természetességi leromlásuk valószínűleg nem visszafordíthatatlan és végleges változás, hiszen a mocsarak regenerációja megfelelő vízborítás esetén spontán is lezajlik majd.
Összevont típusok, társulások:
-------- A heterogén állományok, társulásként nemigen értelmezhetők.

3. fénykép. A csáfordjánosfai tőzikés erdő a nyári aszpektusban is gyönyörű

Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Solidago gigantea, Phragmites australis, Calamagrostis epigeios, Dipsacus laciniatus, Cirsium arvense, Humulus lupulus, Crataegus monogyna, Calystegia sepium, Lythrum salicaria, Arctium lappa, Stenactis annua, Phalaris arundinacea, Galium aparine, Acer negundo.
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- Az OA élőhelyek rendszerint erősen degradált mocsári növényzetnek tekinthetők, többnyire, nádasok, magassásosok degradátumai, a térképezett területen keskeny, szegélyjellegű állományok.

4. fénykép. A dénesfai fás legelő őrzi a táj ősi jellegét

Természetvédelmi megjegyzések:
-------- Az inváziós fajok, elsősorban a Solidago gigantea jelenléte, megtelepedése miatt kaszálásuk indokolt (évente 2x), a továbbterjedés megakadályozása érdekében.


Jellegtelen üde gyepek és magaskórósok
Élőhely-típus kódja: OB
Általános jellemzés:
-------- Az erősen gyomosodó mocsárréteket, mezofil kaszálóréteket, jellegtelen üde (de nem mocsári jellegű) gyepeket soroltuk ebbe a kategóriába, melyek a kaszálás következtében spontán is átalakulóban vannak már. Az ilyen állományok fejlődése több irányba történhet, természetes úton javuló vízellátottság esetén akár ismét a mocsárrétek (állandóbb vízborítás esetén magassásosok) irányába is fejlődhetnek, de a szárazodás, illetve az ezt fokozó túllegeltetésük OD kategória, illetve a teljes elgyomosodás felé is vezethet.
Heterogén gyűjtőkategóriaként is alkalmaztuk a térképezés során, számtalan típusával találkoztunk.
Összevont típusok, társulások:
-------- Az élőhely-kategória társulásként nem értelmezhető.
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Az élőhely gyakori, jellemző fajai: Dactylis glomerata, Lolium perenne, Ranunculus repens, Humulus lupulus, Stenactis annua, Glechoma hederacea, Cirsium arvense, Symphytum officinale, Serratula tinctoria, Arrhenatherum elatius, Dipsacus laciniatus, Daucus carota, Galium verum, Urtica dioica, Solidago gigantea, Carduus acanthoides, Apera spica-venti, Convolvulus arvensis, Poa pratensis, Galium verum, Phleum pratense, Galium mollugo, Vicia cracca, Carex hirta, Lathyrus pratensis, Cirsium canum, Potentilla reptans, Salix alba, Populus x canescens, Populus x euramericana, Rubus fruticosus agg.,
Az utolsó természetes és a mai potenciális növényzet:
-------- Az élőhely egykori ligeterdők sokszorosan átalakított származéka.
Természetvédelmi megjegyzések:
-------- Kaszálásuk indokolt.


Fáslegelők, fáskaszálók, felhagyott legelőerdők, gesztenyeligetek
Élőhely-típus kódja: P45
Általános jellemzés:
-------- Jellegzetes fáslegelő képét mutatja – a felérési területen, mindössze Dénesfa határában – az 1977-ben megyei védelem alá került terület (4. fénykép).
Tájképi értékét a szép kifejlődésű magányos fák adják, melyek leggyakrabban vadkörték, öreg csertölgyek, magyar kőrisek, vagy kislevelű hársak.
A legelő ma is használatban van, villanypásztorral őrzött tehenek legelnek itt. Az aljnövényzete mozaikosan a mocsárrétek illetve a franciaperjés kaszálók jellemzőit mutatja.
Összevont típusok, társulások:
-------- Ecsetpázsitos mocsárrét – Carici vulpinae-Alopecuretum pratensis (Máthé et Kovács 1967) Soó 1971 corr. Borhidi 1996
Sédbúzás mocsárrét – Agrostio-Deschampsietum caespitosae Újvárosi 1947 (csak kis foltokban)
Ecsetpázsitos franciaperjerét – Alopecuretum-Arrhenetheretum (Máthé & Kovács 1960) Soó 1971
Az élőhely-típusban jellemző fajok:
-------- Allium scorodoprasum, Alopecurus pratensis, Arrhenatherum elatius, Carduus acanthoides, Cichorium intybus, Clinopodium vulgare, Dactylis glomerata, Daucus carota, Deschampsia caespitosa, Festuca pseudovina, Festuca rupicola, Fraxinus angustifolia subsp. pannonica, Inula salicina, Leontodon autumnale, Leontodon hispidus, Lotus corniculatus, Mentha aquatica, Mentha pulegium, Ononis spinosa, Picris hieracioides, Plantago lanceolata, Plantago media, Quercus robur, Quercus cerris, Rosa canina, Rumex acetosa, Sambucus ebulus, Tilia cordata, Trifolium pratense, Trifolium repens, Vicia cracca


A vizsgált területen előforduló élőhely-típusok elterjedése

A vizsgált terület élőhelyeinek megoszlása az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer
(Á-NÉR) kategóriák szerint


Őshonos fajú facsoportok, fasorok, erdősávok
Élőhely-típus kódja: RA
Általános jellemzés:
-------- A réteket általánosan árkok választják el egymástól. Az árkokat szinte mindenütt fasorok, bokrok kísérik. Gyakoriak a szürke nyár (Populus x canescens), a fehér fűz (Salix alba), a kecskefűz (Salix caprea), az enyves éger (Alnus glutinosa), a kökény (Prunus spinosa) egyedei.
Összevont típusok, társulások:
-------- Nem értelmezhető.


Folyóvizek
Élőhely-típus kódja: U8
Általános jellemzés:
-------- Nyíltvízi élőhelyek, gyakorlatilag a Répce folyó és mellékvizeinek jelölésére alkalmas kategória. Növényzetét tekintve kevésbé vizsgált és így rosszul ismert.
Élőhely-típusban előforduló társulások:
-------- Kisbékalencse-hínár – Lemno minoris-Spirodeletum W. Koch 1954
Nádas – Phragmitetum communis Soó 1927 em. Schmale 1939
Széleslevelű gyékényes – Typhaetum latifoliae G. Lang 1973
Mocsári sásos – Caricetum acutiformis Eggler 1973
Élőhely-típusban (illetve peremén) jellemző fajok:
-------- Phragmites australis, Typha latifolia, Iris pseudacorus, Ceratophyllum demersum, Lythrum salicaria, Epilobium hirsutum, Lysimachia vulgaris, Lycopus europaeus, Calystegia sepium, Cirsium arvense, Symphytum officinale, Solanum dulcamara, Agrostis stolonifera, Stachys palustris, Eupatorium cannabinum, Solidago gigantea
Természetvédelmi kezelési javaslatok, előírások:
-------- Természetes élőhelyek


A vizsgált terület természetességi-degradáltsági jellemzése
A felmért élőhely-foltok természetességi-degradáltsági értékelését SEREGÉLYES Tibor (1995) öt fokozatú skálája alapján végeztük.

SEREGÉLYES(1995)-féle természetességi-degradáltsági beosztás


Az egyes természetességi osztályok területei és arányuk


A Répce mentéről ismert védett fajok helyzetének elemzése

Clematis integrifolia L. – Réti iszalag/bércse (Ranunculaceae) (5. fénykép) Sajnos az utóbbi években kissé visszaszorult, állományai töredékessé váltak. Populációi a vámoscsaládi Nagypomper réten (40 virágzó tő), a csáfordjánosfai Nyárfai réten, a Hosszú réteken, répceszemerei réteken, a répcelaki Patkó környékén szálanként megtalálhatók.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 2 000 Ft.

5. fénykép. A réti iszalag (Clematis integrifolia)
virágai magánosak vagy kettesével, hármasával állnak, bókolók.
Nedves rétek, kaszálók impozáns virága

Gentiana pneumonanthe L. – Kornistárnics (Gentianaceae)
A csáfordjánosfai réteken (Nyárfai rét) két kicsi állománya (6 illetve 9 tő) ismert.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 10 000 Ft.

Pseudolysimacion longifolium (L.) Opiz – Hosszúlevelű veronika (Scrophulariaceae)
A Répce mentén szinte az összes jó természetességi állapotú mocsárréten és/vagy magassásos peremén megtalálható.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 5 000 Ft.

Dianthus giganteiformis Borb. Ssp. pontederae (Kern.) Soó – Magyar szegfű (Caryophyllaceae)
A bői Nagy-réten sikerült 20–50 virágzó tövét fellelni.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 5 000 Ft.

Dianthus superbus L. – Buglyos szegfű (Caryophyllaceae) (6. fénykép)
A Répce menti rétek egyik leggyakoribb védett növénye. Becsült egyedszáma 5 000–10 000 lehet. Hegyfalutól Répceszemeréig fordul elő.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 5 000 Ft.


6. fénykép. A buglyos szegfű (Dianthus superbus) illatos, fehér vagy enyhén rózsás virágaiban szirmok lemeze tövig sallangosan szeldelt

Scilla vindobonensis Speta – Ligeti csillagvirág (Liliaceae)
A fajcsoport (Scilla bifolia agg.) alkotó elemei inkább csak elterjedésben, mint jól körülhatárolható külső bélyegekben jelennek meg. Genetikailag azonban jól elválnak egymástól.
A csáfordi tőzikés erdőben élő állománya 5000-nél nagyobb egyedszámmal jellemezhető. Főleg az erdő déli harmadában, a tőzike virágzásának végén bontja lepelleveleit.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 2 000 Ft.

Galanthus nivalis L. – kikeleti hóvirág (Amaryllidaceae)
A Répce menti keményfa ligetekben szálanként, vagy kis csoportokban fordul elő (Hegyfalu, Vasegerszeg, Vámoscsalád).
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 10 000 Ft.

Leucojum vernum L. – Tavaszi tőzike (Amaryllidaceae)
A csáfordi tőzikés erdőben egyedszáma 1.000.000 (!) szál feletti (7. fénykép). Az egyedek lepellevelein zöld illetve más példányokon sárga foltok vannak. Előfordulnak kétvirágú tőkocsányok is. Gyakorlatilag az egész erdő területén homogénen virágzik.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 2 000 Ft.

Iris sibirica L. – Szibériai nőszirom (Iridaceae)
A kiszáradó láprétek, az üde rétek fenntartása, a megfelelő talajvízszint megőrzése, a vegyszerek és a műtrágya mellőzése e faj megőrzésének fontos kritériuma.
A vámoscsaládi Nagypomper és a csáfordjánosfai Nyárfai-, a szemerei és a keményegerszegi réteken virágzik, 1500–2000 egyedszámban.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 10 000 Ft.

Orchis morio L. – Agárkosbor (Orchidaceae)
Rozsnokos franciaperje-réteken virágzik csekély egyedszámban (20–50 tő), Csáfordjánosfa térségében.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 10 000 Ft.

Carex strigosa Huds – Borostás sás (Cyperaceae)
Főként dél-magyarországi elterjedésű (KEVEY 2001), keményfaligetekben élő védett faj.
A csáfordi tőzikés erdőben élő példányok (200 feletti egyedszám) az erdei utakon, nedves árkokban, vizes pocsolyák környékén fordulnak elő.
--------Természetvédelmi eszmei értéke: 2 000 Ft.

 

ÉRTÉKELÉS

A VIZSGÁLT TERÜLET TERMÉSZETES ÉLŐHELYEINEK HELYZETE,
VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK, KEZELÉSI JAVASLATOK

A vizsgált terület természetes élőhelyei közül elsősorban a mocsárréteket és a ligeterdőket kell kiemelni. A területen előforduló egyéb természetes élőhelyek, például a nádasok, harmatkásások, magassásosok és kékperjés láprétek jóval kisebb kiterjedésben fordulnak elő. A térség természetes élőhelyeinek helyzetét egyértelműen veszélyeztetettnek értékeljük.
-----A mocsárréteket veszélyeztető tényezők közül hármat kell feltétlenül kiemelni, a felszántást, a hidrológiai viszonyok megváltozását és a kaszálások elmaradását. Elsősorban e három tényező miatt azonban további tényezők is veszélyeztetik a Répce mente gyepjeinek fennmaradását, így az özönfajok terjedése, cserjésedés, kemikáliák bemosódása stb.

7. fénykép. A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) tömeges virágzása nyugat-dunántúli viszonylatban is ritkaság

-----A felszántás a jelenlegi mezőgazdasági viszonyok között egyértelműen meglévő veszélyeztető tényező, különösen, ha figyelembe vesszük a térségben az állattartás visszaszorulását. A tulajdonosok állatokat már nem tartanak, viszont a szántókra olyan támogatást kapnak, hogy megéri a korábban gyepként használt területeket is feltörni, még akkor is, ha semmilyen termést nem tudnak betakarítani.
-----Komoly problémának tekintjük a hidrológiai viszonyok megváltozását, ami elsősorban a felső illetve az alsó folyáson végrehajtott szabályozásnak és a talajvízszint süllyedésének köszönhető. Bár 2008 nyara kimondottan csapadékos volt (árvíz), a szárazodás azonban általános probléma. A kiszáradás ellen érdemleges beavatkozást nem tudunk javasolni, mert ez a probléma csak vízgyűjtői vagy legalábbis táji szinten kezelhető.
-----Az állattartás visszaszorulása miatt egyre kevesebb szénára van szükség, ezért a korábbi kaszálók egy részét felhagyták. Az ártéri mocsárrétek fennmaradásukat a rendszeres kaszálásnak és legeltetésnek köszönhetik, ennek hiányában a felhagyott kaszálókon gyorsan terjed a magas aranyvessző és viszonylag gyorsan megkezdődik a beerdősülés.
-----A térség égeres mocsárerdei, tölgy-kőris ligetei legtöbbször nem kapják meg a korábban szokásos rendszeres elöntést, így aljnövényzetük degradálódik. Veszélyezteti a ligeterdőket a nem megfelelő fahasználat és állományaiknak nem őshonos fafajra cserélése is.

 

ÖSSZEFOGLALÁS

A Répce mente Natura 2000 terület élőhely-térképezése során feltártuk a terület élőhelytípusait, ezek elhelyezkedését digitális térképen rögzítettük. Megállapítottuk a természetességi-degradáltsági viszonyokat, majd statisztikai csoportosításokat, elemzéseket végeztünk.
-----A terület domináns természetes élőhely-típusainak a mocsárrétek és a ligeterdők tekinthetők. Mára természetesnek vagy természetközelinek tekinthető állományok adataink szerint 37,67%-ban maradtak meg a területen, de ezek között is találunk aktuálisan veszélyeztetetteket. A fenti élőhelyek rejtik a Répce-vidék legtöbb védett növényfaját. Az enyhén vagy közepesen degradált állományokat a beszántás, a beerdősülés, az özönfajok terjedése, a kaszálások elmaradása és a szennyeződések veszélyeztetik. A megmaradt – egyébként, több esetben botanikailag és tájképileg is igen értékes – tölgy-kőris, éger- és egyéb puhafaligeteket elsősorban a helytelen erdőhasználat és a gyomosodás veszélyezteti.

   

   

FELHASZNÁLT IRODALOM

BODA L. – ORBÁN R. (szerk.) (2000): Bük Csepreg, Sárvár és környékük B.K.L. Kiadó, Szombathely, 200 pp.
BORHIDI A. (2003): Magyarország növénytársulásai – Akadémiai Kiadó, Budapest, 610 pp.
BOTTA-DUKÁT Z. – BALOGH L. –SZIGETVÁRI CS. – BAGI I. – DANCZA I. – UDVARDY L. (2004): A növényi inváziókhoz kapcsolódó fogalmak áttekintése,
           egyben javaslat a jövőben használandó fogalmakra és definíciókra.
In: MIHÁLY B. – BOTTA-DUKÁT Z. (szerk.): Biológiai inváziók Magyarországon,
           Özönnövények – TermészetBÚVÁR Alapítvány Kiadó, Budapest, pp. 35_59.

BÖLÖNI J – MOLNÁR Zs.– KUN A. – BIRÓ M (szerk.) (2007): Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer, Á-NÉR2007 – Vácrátót, kézirat, 184 pp.
FEKETE G. – MOLNÁR ZS. – HORVÁTH F. (szerk.) (1997): A Nemzeti Biodiverzitás Monitorozó Rendszer II. A magyarországi élőhelyek leírása,
           határozója és a Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer – Magyar Természettudományi Múzeum, Bp. 374 pp.

GYURÁCZ J. – KESZEI B. (2001): A Répce-völgy színes szőttese – Természetbúvár 56 (3): 20_23
KESZEI B. (1996): A nagygeresdi rétek növénytársulásai és azok természetességi állapota, Vasi Szemle, 50 (2): 190–205.
KESZEI B. (1997a): A Répce menti rétek vegetációja – IV. Magyar Ökológus Kongresszus, Előadások és poszterek összefoglalói, p.: 95.
KESZEI B. (1997b): A Répce menti rétek vegetációja Vámoscsalád és Csáfordjánosfa térségében – Vasi Szemle, 51 (4): 469–480.
KESZEI B. (1997c): Adatok a Répce-vidék flórájának és vegetációjának ismeretéhez – Cinege,
KESZEI B. (1998a): A Répce-vidék flóra- és vegetációkutatásának eddigi eredményei – Kitaibelia, 3 (2): 259–261.
KESZEI B. (1999): Újabb adatok a Répce-sík flórájának ismeretéhez – Cinege, Vasi Madártani Tájékoztató 4: 21–22.
KESZEI B. (2000): A térség növénytani jellemzői, In: BODA L. (szerk.): Élet a Répce mentén 2000 – Felső-Répce menti Területfejlesztési Társulás, Csepreg pp.: 14_21.
KESZEI B. (2001): Dégen-madártej (Ornithogalum x degenianum) Vas megyében – Cinege, Vasi Madártani Tájékoztató 6: 40–41
KESZEI B. (2002): A Répce menti rétek vegetációja Keményegerszeg térségében – Vasi Szemle 56 (1): 64–74.
KESZEI B. (2005): Adatok a Répce menti mocsárrétek területén előforduló özönnövények előfordulásáról és állományaikról – Cinege, Vasi Madártani Tájékoztató 10: 53–57
KEVEY B. (2001a): Adatok magyarország flórájának és vegetációjának ismeretéhez VIII. Botanikai Közlemények, 88 (1–2): 95–105
KEVEY B. (2001): A Carex strigosa Huds. elterjedése Magyarországon – Kitaibelia 6 (1):37–44.
KIRÁLY G (szerk.) (2007): Vörös Lista. A magyarországi edényes flóra veszélyeztetett fajai – Saját kiadás, Sopron, 73 pp.
KIRÁLY G. – MESTERHÁZY A. – KIRÁLY A. (2007): Adatok a Nyugat-Dunántúl flórájához – Flora Pannonica 5: 3–66
KOVÁCS J. A. (1995a): Lágyszárú növénytársulásaink rendszerének áttekintése, In: SZMORAD F. – TÍMÁR G. (szerk.): Növénytársulástani-
           és ökológiai tanulmányok
, TILIA 1 Sopron, 86–144.

KOVÁCS J. A. (1995b): Vas megye növénytársulásainak áttekintése, Vasi Szemle, 49 (4): 518–557
MAROSI S. - SOMOGYI S. (szerk.) (1990): Magyarország kistájainak katasztere I. – MTA. Földrajztudományi Kutató Intézet, Budapest, pp.: 413–417.
RAKONCZAY Z. (szerk.) (1996): Szigetköztől az Őrségig. A Nyugat-Dunántúl védett természeti értékei – Mezőgazda Kiadó, Bp. pp. 13–43,178–179.
SEREGÉLYES T. (1995): Új szakma a természetvédelem. In: JÁRAINÉ KOMLÓDI M. (szerk.): Pannon enciklopédia, Magyarország növényvilága –
          Dunakanyar 2000, Bp. pp. 334–335.

SZERDAHELYI T. (szerk.) (1997): Bevezetés Magyarország védett és ritka növényei ismeretéhez – GATE Növénytani és Növényélettani Tanszék, Gödöllő, 114 pp.
TAKÁCS G. – MOLNÁR ZS. (szerk.) (in press): Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó rendszer IX., Élőhelytérképezés – Sarród, Vácrátót, 69 pp.
ZENTAI Z: Természetföldrajzi jellemzők In.: BODA L. – ORBÁN R. (szerk.) (2000): Bük Csepreg, Sárvár és környékük – B.K.L. Kiadó, Szombathely, 4–17 pp.

   

   

Jegyzetek

* A dolgozat megírását a MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete támogatta.