BAJZIK ZSOLT
A HEGYFALUI KASTÉLY ÉS PARK TÖRTÉNETE

------------------------------A XIV. század óta lakott Hegyfalu község sok tulajdonváltozást, átépítést és pereskedést megélt kastélyáról, annak parkjáról szóló közlemény rámutat, hogy a Draskovicsoktól Sorg Jenőig minden tulajdonos fejlesztett, épített valamit az épületen és környezetén. A kastély parkjáról közölt kimerítő összefoglaló a kertépítők művészi kompozícióinak stiláris jegyeire is kitér.

 

 

 

 

 

SÁGI FERENC
A RÉPCE-VIDÉK NEMZETŐRSÉGE 1848-BAN

------------------------------Az 1848-ban a Répce folyó vidékén is megszerveződő nemzetőrség történetét írta meg az eseményeket kutató helytörténész. A Répce-vidéki nemzetőröket kiküldték Kanizsa felmentésére, ahol más zászlóaljak mellett feladatuk a horvátok összeköttetésének elvágása volt. A nemzetőrök egy része ott esett át a tűzkeresztségen, de a többiek is megismerték a táborozás körülményeit, és belekóstoltak néhány hétig a katonaéletbe.

 

 

 

 

 

NAGY ZOLTÁN
A KÉPES KRÓNIKA ÉS A VELEMÉRI TEMPLOM XIV. SZÁZADI
FAEDÉNY-ÁBRÁZOLÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE
(Vasi Népművészeti Tár, VII.)

------------------------------A Képes Krónika számos fordítását összevetve, a szerző azt vizsgálja, hogy a Kárpát-medence szimbolikus megvételére vonatkozó legendában szereplő víztartó edény egészen pontosan milyen formájú, alakú, rendeltetésű volt. A néprajzkutató kísérletet tesz az eszköz konkrét, pontos megnevezésére, és érdekes párhuzamot von a Vas megyei Velemér templomában ábrázolt hasonló edénnyel.

 

 

 

 

 

CHOLNOKY PÉTER
EGY HAJDANI PÉCSI KISFIÚ EMLÉKFOSZLÁNYAI
(A régi Szombathelyről és Vas megyéről)

------------------------------A régóta Szombathelyen élő és dolgozó szerző gyermekkora szombathelyi élményeit foglalta össze. Mint édesanyjával idelátogató pécsi kisfiút, a bombázás előtti Szombathely épített és technikai környezete, a szívélyes fogadtatás és a város miliője fogta meg leginkább.