SZÉLL KÁLMÁN
NYOMASZTÓ ÉVEK, PISLÁKOLÓ REMÉNYEK
(Családközpontú korrajz korabeli levelek alapján)
IV. rész

                                                                                   Dr. Széll Kálmán (1926–), az országosan ismert szombathelyi főorvos, tanár, író, közéleti személyiség az egyik legpatinásabb vasi családban nevelkedett. A család a II. világháború előtt a korábbinál már szerényebb körülmények között, de a nemesi eredetű középosztály hagyományos életformáját élte. Mint a leírásból is kiderül, szilárd erkölcsi elvek, szorgalom, népszeretet és emberi közvetlenség nem hiányoztak ebből az életből.
           A négy részben közlésre kerülő emlékezés különleges értékét részletessége és első kézből való hitelessége adja, amely a szerző szubjektív erényein túl annak köszönhető, hogy 791 db korabeli családi levél gazdag tartalmára támaszkodhatott forrásként. Az 1943 és 1954 közti, a család életében kulcsfontosságú, nehéz 12 év kronológiája határozza meg a mű szerkezetét. A szerző, továbbá ikertestvére és egész családja életének bemutatása során rendkívül gazdag tartalmú (pl. sok néprajzi vonatkozást is tartalmazó) korrajzot kapunk, amely egyszersmind vádirat a diktatúra ellen, az "osztályharc"-teória embertelenségének lelepleződése.

 

 

 

 

 

 

 

GECSE VERONIKA
A ZSIDÓELLENES RENDELETEK HATÁSAI A SZOMBATHELYI KÖZÖSSÉGRE
(1944. március 19. – április 28.)

                                                                                   Az írás a magyarországi német megszállás első bő egy hónapjának szombathelyi történéseit tárgyalja, különös tekintettel a zsidóság sorsára a gettósításig. A tanulmány a szakirodalom megállapításain túl támaszkodik a rendeletek eredeti szövegére, idéz a Vasvármegye napilap korabeli számaiból, valamint fölhasználja dr. Hacker Iván zsidó ügyvédnek a hetvenes években írt visszaemlékezéseit. Az olvasó érzékelheti, hogy a koalíciós Sztójay-kormány zsidóellenes rendeletei nyomán hogyan történt lépésről lépésre a zsidóság – itt konkrétan a szombathelyi közösség – elszigetelése, elszegényítése. A tanulmányból kiderül, hogy Szombathely elöljárósága különös szorgalmat mutatott a rendeletek gyors végrehajtásában, de az is, hogy sokan elítélték a szégyenteljes intézkedéseket.

 

 

 

 

 

 

 

WEINER SENNYEY TIBOR
BÉKÁSSY FERENC ÉLETRAJZA

                                                                                   Békássy Ferenc (1893–1915) magyar költő, író, esszéista. Írt és publikált angol nyelven is. A fiatal költő miután befejezte angliai tanulmányait a Cambridge-i egyetemen, az első világháború kitörésének hírére hazatért, bevonult huszárönkéntesnek, és hősi halált halt a keleti fronton. Akárcsak Magyarországon Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád, Schlöpfin, úgy Angliában Virginia Woolf vagy a közgazdász Lord Keynes egyaránt meggyászolták az ifjú tehetséget, és a nagy és elmulasztott lehetőséget siratták. Holott rövid, ám annál tartalmasabb (négy kötet magyarul, egy angolul) alkotói pályájának csak csekély részét ismerték, mivel poszthumusz látott napvilágot. A köteteket elfelejtették, az ifjú költő zsennyei sírjára óvó csöndesség borult évtizedekre. Csak néhányan, költők és festők tudták, hogy a hatalmas kert mélyén a sírban költő alussza örök álmát. Minden szerző felett el kell telnie a purgatóriumi időnek, mondja valahol Márai Sándor, s ez a zsennyei huszár felett, majdnem száz év után végre eltelt.

 

 

 

 

 

 

 

ZÁTONYI SÁNDOR
BOGNÁR CECIL (1883–1967)
(A fizika és a pszichológia kiváló művelője)

                                                                                   A Csepregben született és nevelkedett Bognár Cecil a bencés rend tagjaként számos középiskolában tanított. Számos tudományágra kiterjedő széleskörű tudását egész életében gyarapította. A szegedi egyetemen egy időben dékáni tisztséget is betöltött. Fizikai témájú munkái főleg elméleti kérdésekkel foglalkoznak. A logika, a filozófia, majd a pszichológia irányába fordult érdeklődését számos tudományos és ismeretterjesztő írása dokumentálja. Többek közt jelentősek gyermeklélektani művei, amelyek a gyermeki lélek mély megértéséről tanúskodnak.

 

 

 

 

 

 

 

GRÁFIK IMRE
A CELLDÖMÖLKI BÁBOS CÉGÉR

                                                                                   Írása első felében elemzi a bábos-mézeskalácsos és gyertyaöntő mesterség kultúrtörténetét, melyből kiderül, hogy a mézesbáb nem csupán ősi édesség, csemege, hanem vallási funkciója is volt: a méz a középkorban paralitikus szentelmény, a templomi gyertyák pedig méhviaszból készültek. A mesterek elsősorban a búcsúi sokadalomra alapozták tevékenységüket, így Celldömölkön – ősi búcsújáróhelyen – is megtelepedtek mézesbábosok. A helyi Fülöp családban hagyományozódott ez a mesterség. Az itt tárgyalt cégér jelzet nélküli, nem lehet tehát mesterhez, illetve műhelyhez kötni. Mindenesetre ez a több elemből álló bábos cégér szép példája a kézműves mesterek figyelemfelkeltő, igényesen kivitelezett céhjelvényeinek. Esztétikailag is értékelhető népművészeti alkotás.