SZÉLL KÁLMÁN
HOSSZÚ ÚT PORÁBÓL KÖPÖNYEGET VESZEK...

                                                                                   Folyóiratunk ismert orvosprofesszor szerzője most korábbi írásaiból, feljegyzéseiből, levelezéséből válogatott aforizmákkal jelentkezik. A gyűjtemény megjelentetésével a Vasi Szemle szerkesztősége köszönti Prof. Dr. Széll Kálmánt 85. születésnapja alkalmából.

 

 

 

 

 

 

 

KAPRONCZAY KÁROLY
A SEMMELWEIS-CSALÁD EREDETE ÉS TÖRTÉNETE

                                                                                   Semmelweis Ignác orvosi felismerése a szülő anyák sokaságát mentette meg, ugyanakkor megváltoztatta a medicina szemléletét is azzal, hogy a gyógyítási folyamatban a betegség megelőzésére helyezte a hangsúlyt. A nagy orvos életét és munkásságát feldolgozó kutatások nem foglalkoztak a család eredetével. A tanulmány szerzője arra vállalkozott, hogy a család eredetének, rokonságának fölvázolásával bemutassa azt a gazdasági-műveltségi közeget – a hazai, magyarrá vált németséget –, amelynek a reformkortól kezdve jelentős szerepe volt a magyar társadalom formálódásában.

 

 

 

 

 

 

 

PÁL FERENC
EGY ELFELEDETT PÜSPÖK: ISTVÁN VILMOS (1849–1910)

                                                                                   István Vilmos püspök személyiségéről az eddig megjelent munkák meglehetősen eltérő képet mutatnak. Működésének ideje – a századvég és a XX. század első évtizede – a katolikus reneszánsz azon időszaka, amelyben a társadalom aktivitásának koordinálása, a szociális kérdés ellentmondásossága és a politikai katolicizmus térhódítása kezelendő problémaként merült fel. A társadalmi, politikai háttér elemzésével együtt a dolgozatban árnyaltabb képet kapunk az elfeledett püspökről.

 

 

 

 

 

 

 

FÜLÖP LÁSZLÓ
GRÓF NÁDASDY FERENC MEGHÍVÓJA A LÉKÁN ÉPÍTENDŐ CSALÁDI SÍRBOLT ÉS TEMPLOM ALAPKŐLETÉTELÉRE, 1656

                                                                                   A lékai templom és plébánia története szempontjából fontos és érdekes az itt bemutatandó levél tartalma. A ma már nyelvtörténeti dokumentumot Nádasdy gróf Bottyány Magdolna asszonynak írta, amelyben meghívja a nevezetes eseményre, a templom alapkőletételére, melyet július 2-ára, Sarlós Boldogasszony napjára terveztek.

 

 

 

 

 

 

 

BALOGH JÁNOSNÉ HORVÁTH TERÉZIA – BESZPRÉMY MARGIT
SZABADRAJZÚ PIROS NÉPI PAMUTHÍMZÉSEK VIDÉKÜNKRŐL
(Vasi Népművészeti Tár, XX.)

                                                                                   A magasra vetett díszágy kellékeiről , Vas megye környékéről származnak a bemutatott, reneszánsz virágtöves motívumokból helyi ízlésben fölépített, száliránytól független rajzú laposöltéses hímzések. Az 1. és 2. tárgy az ágyat letakaró lepedő hosszanti hímzett széle a XVIII. század végéről. Az 1. tárgyra rávarrta a nevét a készítő: KATA. – A 3. és 4. tárgy egy párnahéj és egy párnahéj-töredék a XIX. század első feléből. A 4. tárgy díszítésébe keskeny sávban keresztszemes (szálszerinti) hímzést is beépítettek.

 

 

 

 

 

 

 

NÉMETH ISTVÁN PÉTER
KÉT KÖLTŐ FORTUNA SZEKERÉN
(Tűnődés Faludi Ferenc és Batsányi János verse fölött)

                                                                                   A Tapolcán élő kiváló költő ezúttal két klasszikus költő hasonló tárgyú versét hasonlítja össze. A Vas megyében élt, jezsuita Faludi Ferenc (1704–1779) és a tapolcai illetőségű, aufklärista Batsányi János (1763–1845) összetalálkoztak a magyar költészet csúcsain. Ennek filológiai bizonyságát adja ez az elemzés.