GRÁFIK IMRE
SZOMBATHELYI KERÉKVETŐK
(Dunántúli párhuzamokkal, országos kitekintéssel)

A kerékvető vagy más néven a kapu-, illetve utcabálvány azt a célt szolgálja, hogy elhárítsa a különböző közlekedési eszközök kerekeinek, a járművek tengelyeinek a mívesen kivitelezett kapukban (kapufélfákban, kapuoszlopokban), illetve az épületsarkokban érintkezéssel, ütközéssel történő károkozását. A szerző áttekinti a kerékvetők magyarországi elterjedését, anyag szerinti, valamint alaki-formai variánsait, és felvázolja a különböző típusváltozatokat. Megállapítja, hogy az egykor jelentős építészeti és közlekedéstechnikai elemként fontos funkciójú kerékvetők használata, építése napjainkra kétségtelenül visszaszorult, de nem tűnt el.

 

 

 

 

 

 

 

SZENDE ÁKOS
KOVÁCS SÁNDOR SZOMBATHELYI MEGYÉSPÜSPÖK
ÉS A PIARISTÁK

Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspök (1893–1972) életpályájának alakulásában meghatározó szerepet játszott a piarista rend. Mint Kecskemét szülötte, a város piarista gimnáziumába járt. Mély baráti-lelki kapcsolatban állt egykori tanáraival és a mindenkori tartományfőnökkel. A tanulmányban idézett dokumentumokból kiderül az is, hogy mind kecskeméti plébánosi, mind szombathelyi megyéspüspöki szolgálatára termékenyen hatott a piaristák Pietas et litterae életeszmény-jelmondata. A kommunista kurzus idején több piaristát fogadott be egyházmegyéjébe, s élete végéig baráti kapcsolatban állt nemcsak Sík Sándor és Albert István tartományfőnökkel, hanem a piaristák Rómában székelő magyar származású generálisával, Tomek Vincével is.

 

 

 

 

 

 

 

SOÓS VIKTOR ATTILA
A NYOMOZATI ELJÁRÁS
A BRENNER-GYILKOSSÁG ÜGYÉBEN

Brenner János szombathelyi egyházmegyés vértanú pap életútjával sokan, sokféle műfajban foglalkoztak. A boldoggá avatási eljárás során a történész szakértői vélemény részeként jórészt feltárták a gyilkosságot követő nyomozati és bíróság eljárás forrásanyagát. A Brenner-ügyet feldolgozó szakértői munka során újonnan előkerült levéltári dokumentumok alapján a szerző fontosnak tartotta e külön tanulmányban bemutatni a nyomozati és az igazságszolgáltatási eljárást. Ez a két mozzanat döntő fontosságú a Brenner-gyilkosság és az azt követő nyomozás, valamint a bírói eljárás körülményeinek minél pontosabb feltárásához, hiszen a legkomolyabb szakmai hibák, a prekoncepció mind-mind itt érhető tetten.