PUSKÁS TIVADAR*

 

 

A VASI SZEMLE
MINDSZENTY-SZÁMA ELÉ

 

 

Tisztelt Olvasók! Vas megye szülötte, a huszadik századi magyar történelem egyik legnagyobb alakja, Mindszenty József bíboros hercegprímás 40 évvel ezelőtt, 1975. május 6-án halt meg Bécsben, száműzetésben; 70 évvel ezelőtt, 1945. október 7-én foglalta el az esztergomi érseki széket, és 100 évvel ezelőtt, 1915. június 12-én szentelte pappá gróf Mikes János megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban.

Kevéssé ismert tény, hogy az 1940-es évek első felében, Pável Ágoston főszerkesztőségének éveiben, néhány évig az 1933-ban alapított Vasi Szemle szerkesztőbizottságának Mindszenty József is tagja volt (kezdetben Pehm József néven). A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiadott folyóirat szerkesztőit ez a nagy büszkeségre okot adó fontos momentum is ösztönözte a hármas évfordulóra való méltó megemlékezésre

A bíboros hercegprímás kivételes helyet foglal el Magyarország modernkori történelmében. XII. Piusz pápa 1946. február 21-én ezt mondta Mindszenty Józsefnek: "Az új kardinálisok közül Te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!" Csaknem harminc évvel később, 1975. május 15-én Mariazellben, a kegytemplom Szent László-kápolnájában Franz König, bécsi bíboros-érsek így emlékezett Mindszenty Józsefre: "Mártír volt, aki csodálatos helytállással viselt el testi és lelki szenvedéseket egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségében. Korszakunknak, egy olyan korszaknak a vértanúja, amelyben új mártírtípust teremtett az ideológiai és politikai okokból támadt vallásüldözés... Tisztelettel és nagyrabecsüléssel hajlunk meg ez előtt a modernkori vértanú előtt..."

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Vasi Szemle különleges számával tiszteleg Mindszenty József bíboros hercegprímás emléke előtt. Ebben az értékes összeállításban – a több mint húsz dolgozatban! – az olvasók sok érdekességgel, új kutatási eredménnyel találkozhatnak.

A számot a Körmendről elszármazott fiatal történész, Dr. Soós Viktor Attila vendégszerkesztői közreműködésével állították össze, a Mindszenty Társaság elvi és gyakorlati támogatásával. A kibővített terjedelmű emlékszámot pénzügyi támogatásban részesítette a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány.

A Mindszenty-kutatásban nagy érdemeket szerzett néhány kutató mellett örvendetes a Mindszenty József bíboros, hercegprímás munkásságát kutató újabb történész nemzedék jelenléte, s számunkra külön öröm, hogy köztük Vas megyei és szombathelyi illetőségűek is vannak. A népes szakembergárda munkájának köszönhetően a gazdag életút és életmű számos, korábban háttérben maradt részletére is fény vetül. Mindezek alátámasztják azt, hogy Mindszenty József, a megyénkből elszármazott főpap az újabb kori magyar történelem világszerte tekintélyt szerzett, nagy alakja, akire világnézeti hovatartozástól függetlenül is büszke lehet szülőföldjének népe.

Végezetül a hercegprímás szavait idézem: "A mi szívünk megremeghet a nehéztől, az ismeretlentől, a lehetetlennek látszótól, Isten azonban az egyének és nemzetek jövőjét sokszor a lehetetlennek látszó holnapba rejtette el; nekünk kell nekilátnunk, hogy azt előhozzuk. A megmaradt kevésből újra kell építenünk a hazát! Ez a dolgunk ezen a világon! Ettől megszabadulni nem tudunk, csak elbújni előle. Fiatalságunk lelkében tegyük izzóvá a magyar ígéret földjének megszerzését!"

 

színi előadásban

Az 1941–44 között Dunántúli Szemle címen megjelent folyóiratunk 1944. évi 1–2. számának
impresszumában, a zalai szerkesztőbizottság élén szerepel Mindszenty József neve

 

   

JEGYZETEK

* Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere