UGRY BÁLINT

 

 

FESTETICS LÁSZLÓ UTASÍTÁSAI
ANYJA, SALLÉR JUDIT
TEMETÉSÉNEK RENDJÉRŐL

(1829. MÁRCIUS 29. ÉS ÁPRILIS 3.)

 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára őrzi a Festetics család keszthelyi levéltárának iratanyagát.1 Festetics László (1785–1846) iratai között akadtunk rá arra a két utasításra, amelyeket a gróf anyja, Jakabházi Sallér Judit (1766–1829) temetésének rendjére vonatkozóan fogalmazott.2

Sallér Judit majd’ 40 évnyi házasságuk ideje nagy részében külön élt férjétől, Festetics Györgytől (1755–1819); kezdetben többnyire Bécsben, majd családja püspökmolnári birtokán, az általa kibővíttetett kastélyban rendezkedett be.3 A Sallér család utolsó tagjaként őt is az akkori Püspöki és Molnári települések között fekvő Szenttamás4 templomának kriptájában temették el.5 Az alább közölt dokumentumok mindenekelőtt arról nyújtanak képet, hogy milyen előkészületeket igényelt, illetve hogyan zajlott Magyarországon egy temetés a nemesség körében a XIX. század első felében, ugyanakkor számos tanulsággal szolgál a társadalomtörténet-írás számára is. Mielőtt közölnénk a dokumentumokat, essék néhány szó Sallér Juditról és az utasítások írójáról, Festetics Lászlóról.

Sallér Judit Sallér (II.) István (1726–1789) nádori ítélőmester és Motesiczky Judit (1737–1796) egyetlen felnőttkort megért gyermeke volt. A nem túlságosan nagynevű, de vagyonos Sallér család egyetlen örökösével kötendő házasságtól a Festeticsek – nem is titkolt módon – anyagi helyzetük javulását várták. Az 1783. év elején Sallér Judit és Festetics György között megkötött frigy mindenekelőtt az atyák, Sallér István és Festetics Pál (1722–1782) óhaját teljesítette be.6 Festetics György és Sallér Judit házasságából négy gyermek született, egy fiú és három leány: László, Szidónia (1787–?), Julianna (1790–1816) és Viktória (1791–?).7

Festetics Lászlóról, annak ellenére, hogy az ő élete – Sallér Juditéval ellentétben – források által meglehetősen jól dokumentált, a mai napig keveset tud a történetírás. A Georgikont alapító és a keszthelyi Helikon-ünnepélyeket szervező atya, Festetics György nagy gondot fordított fia taníttatására. László ifjúkori tanárai, Péteri Takáts József (1767–1821) és Kultsár István (1760–1828) a korszak hazai tudományos életének jelentős szereplői voltak. A fiatal arisztokrata Péteri Takáts József kíséretében beutazta Magyarországot és Erdélyt; később Itáliába, Morva- és Csehországba és német területekre is eljutott.8 1800 és 1803 között a pesti egyetemen bölcseleti és jogi tanulmányokat folytatott.9 1811-ben feleségül vette Josephine von Hohenzollern-Hechingen (1790–1856) hercegnőt, akitől négy gyermeke született.10 Festetics László végül nem váltotta be az apja által hozzá fűzött reményeket. Festetics György halála (1819) után eladósodott, 1828-ban vagyonát zárgondnokság alá helyezték. Anyja halálával ugyan rá szállt a Sallér-örökség mintegy fele, de anyagi helyzetén ez csak átmenetileg javított. 1846-ban Bécsben érte a halál.11

 

A DOKUMENTUMOK BETŰHÍV ÁTÍRÁSBAN,
AZ ÉRTELMEZÉST SEGÍTŐ LÁBJEGYZETEKKEL

fol. 6r Rendelés:

1° Szombathelyen Czimmereket kell készettettni ovalis paizsokon illuminálva festékekkel. A Sallér Fámiliának Czimere a Paizson le fordulva láttasson;12 a’ Festetics familia paizsa körül a Helmdekk13 veres, és ezüst; a’ Sallér paizsa körül pedig kék, és arany szinü légyen. Azon Koronáknak, mellyeken az oroszlányok állanak vitézi koronáknak kell lenni; de azon korona, melly mind a két Czimert bé foglalya, Grofi korona legyen. Mint-hogy ezen czimereket hihetöképpen oltsóban meg nem lehet tsináltattni, Gerich Pictorral darabjára 12 ftal accordálni14 lehet; ’s a Pictor arra köteleztessen, hogy Csötörtökig 18. Czimmert okvetetlen el készitsen. A Czimerek felirása ez lészen: Nagy Méltóságu Eözvegy Grof Tolnai Festetics Györgyné, született Jakabházi Sallér Judith Aszonyság, Csillag Keresztes Rendü Dáma15 Eö Excellentiaja. Született 1766dik Eszten: KisAszony hava 4dén. Meg holt 1829dik Eszt: Böjtmás hava 28dán.16 Hogy a Czimerek el készéttése hamaríttasson, ezen felül irás nagy betükkel ugy nyomtattasson a Typograhus17 által; de hogy a rajzolás ne akadáloztasson a’ Typographus a papirost tsak ott nedvesétse meg, hol a betük feküsznek.

2° Minek utánna Fö Tisztelendő Várady Praepost18 és Steiner Apát19 Urak a temetésbéli solemnitásoknak végbe vételét meg ajánlották, ezen Urak végezzék el magok között: mellyik fogja a temetést, és Requiemet, mellyik pedig a Gloriosumot tartani?20 A Test felett valo Praedicálasra Fö Tisztelendö Ruszek Apát21 Ur már meg kérve lévén.

3° Adjtansoknak ex Juniori Clero22 ezen fö Papok annyit hozzanak magokkal, menyit szükségesseknek lenni gondolnak.

fol. 6v

4° A Halotti Solemnitásokhoz szükséges papi öltözeteknek, egy koporsó, és szekér teritö fekete posztónak magokkal való hozása végett a tisztelt Urak meg kéretessenek.

5° A Koporsón a’ Boldogultnak neve, ’s titulussa, mint a’ Czimeren irva lészen, sárga szegekkel legyen ki verve.

6° A Holt testnek vételére egy oldal nelkül valo szekér készíttessen el annak modja szerént, melly fekete enyves festékkel festessen bé.

7° Szombathelyi Bábossal23 tétessen egyesség az Eránt, hogy ö anyi viasz gertyát administráljon24 a temetésre, menyi kivántatik, és a meg maradott gyertyákat tartozzon a Bábos visza venni; rendeltessen pedig 3-4 mázsa gertya külömbféle speciesekbül,25 ugy mint: egy fontos 25: darab, fél fontos 50 darab, ¼ fontos 100 d: hatos 200 d: vékonyab egy mázsa; oltárokra ¼ fontos fehér gertya 10 darab gyász gertya az oltárra ’s koporsora, és melléje 60 darabb.

8° A Koporso mellé hozattasson még Szombathelyrül 50 dar: fa gyertya tartó.

9° A Musikusokkal meg kell elöre alkudni, ’s nekiek meg mondani, hogy a’ templomba orgona nintsen; a’ musikusokal énekessek is jöjenek.

10° Szombathelyrül ki jövö személyeknek, Szombathelyen fuvarosokat kel fogadni, kiknek lovaik a’ Sz. Támási majorban szálittassanak, ’s azoknak provisiojára26 Sz: Tamásra zab és széna szaléttasson: a’ fuvart nap szám szerint kelletik ki alkudni.

11° T: Vice Ispány Ur kérettessen meg, hogy a’ jo rendnek fentartására Molnáriba és Sz: Tamásra Pandurokat rendelni méltoztasson.

12° Horváth Ignátz Inspector27 maga mellé veendö egy két személel Quártély28 tsinálonak rendeltetik.

13° Az ebédlő ’s napali szobák üressen maradjanak; a’ négy szegelet szobák pedig a Fö Papok, ’s más Méltoságok el fogadására készétessenek el, hol öszvessen 10 ágyok legyenek.

fol. 7r

Sz Lebei Musika mester az Abrahámhoz szálittassék, a M:29 Grof pedig Grof Zichy30 Eö Excellentiájával együtt ha meg jönne St: Lebei szobáját foglalja el. T. Nitzky Vi.Ispán31 Ur Szegedi Károly Kamarás32 Urral Nagy Fiskalis33 szobájába szalittassanak. A Kováts háznál 4 ágyok honoratiorok34 számára rendeltettnek.

14° Molnáriba minden Jobbágy házok hová Vendégek quartéloztathatnak 3 Classis szerint conseribáltassanak.35

15° A Cancelláriába36 a’ Keszthelyi szakáts, és Czukrász szálittatik, ’s a’ dispositiok37 is ottan tartassanak.

16° az Officier szoba,38 ’s ha szükség lészen Abrahámnak szobája is ebédlönek alkalmaztasson.

17° Mint hogy a Molnári Gazdaságnak elegendő szülessége39 nintsen, a Vendég lovaknak számára vetessen száz mázsa széna, és 50 köböl zab.

18° Mindennémü Victualiák,40 ugy mint Czukor, Kávé, Citrom, Narants, füszerszám, liszt, zsiradék, és egyebek eránt a szükséges provisio41 elöre meg tétessen; az evö eszközökrül, székekrül, ivo poharakrul, s’ több efélékrül elöre kell gondoskodni, ’s a mi hibázik, azt vagy költsön kell kérni, vagy Sóóskutrol42 kell hozni.

19° A szakátsok eránt már meg lévén a dispositio, szakátsnékat kelletik keresni napszámba.

20° A Palotában43 50-60ra az Officier szobába 20 személyre, és ad Casum summae necessitatis44 az Abrahám szobájában is circiter45 20 személyre terétessen.

21° A Mészárosnak meg kell parantsolni, hogy mint egy 4-5 mázsa jo marha hust, és egy mázsa borju hust készen tartson.

22° A Cselédek számára a major konyhán kell fözetni, és a’ Cselédek a’ major szobába egyenek, ha egyszerre meg nem férnének, két izben; külön külön a szoba béli, és istállóbéli Cselédek.

23° Mind az Uri Vendégek, mind a Közönségessebbek, mind pedig a Cselédek számára a borok elöre ki kóstoltassanak, és el kiszittessenek.

fol. 7v

24° A quártélozo tiszt, a quártélozásrul rendes Protocolumot46 vezessen; nem külömben arra ügyelljen, hogy a Vendéglés annak rendje szerint Confusio47 nelkül történjen, e’ vigett az udvarlo Cselédek elöre számba vetettvén kinek kinek foglalatossága hátároztasson meg.

25° A Fetskendök jo karban, és készen tartassának, két kéménytisztitok állandoul a konyhán legyenek, és a kéminyek elöre ki tisztittasanak, minden támadható tüzi veszedelem eltávoztatása okáért.

26° Mind az Uri Vendégek, mind a’ Cselédek számára elegendö kenyér, és fölöstökemhez48 valamelyes kaláts elöre sütettessen.

27° Ezen rendeléseknek helyes telyesétése végett az illetö Tisztek naponként regvel, és estve concertatiót49 tartassanak, ’s a solemnitások alatt Sz: Tamáson álandoul egy Tiszt tartózkodjon, kinek különössen a rendre, és tisztaságra ügyelleni kötelessége lészen.

28° Az udvarok ki tisztogattasanak.

29° Böjti eledelekrül dispositio tétessék.

30° A Koporsó emelésére, ’s a Kriptában való le eresztésére 20 erös jobágyok rendeltessenek.

31° A Boldogult Grofné szolgálatjában volt Komornának, és két Szobaleányoknak fekete gyász gyapju ruhának tsináltatására egyenként 25 ftok resolváltattnak.50

32° Egy erös Sz: Mihály lova51 csinaltasson fekete föstékel azon esetre, ha valamelly akadály miatt a testet szekéren vinni nem lehetne, ’s akkor azon 20 Jobágyok vigyik a testet tizen tizen felváltva.

33° Egy nihány vég fátyol hozattasson Szombathelyrül, olly conditioval,52 hogy a’ mi meg marad, azt a’ kalmár visza vegye, ugy a holt testnek fel ékesétésére szükséges mindenféle szerek contora53 vásároltassanak meg.

34° Hogy a vendégeknek elegendö ágyakat kiszéteni lehessen, az ugy nevezett Archivum54 szobábul, az uj pakrotzokat, és ágyi ruhákat conscriptio55 mellett ki kell venni.

35° Dienes Ur a maga szobájába meg maradhat.

36° A temetésbéli költsigekrül Kunkel Antal Molnari Kasznár56 különös számadast vezessen, mint hogy az elöbeni

fol. 8r

elöbeni számadásoknak f. h.57 28dán már ugy is concludáltattni58 köletett.

Minek utánna a temetésbéli föbb tárgyak és költségek eránt, mellyek a maradékokat közössen illetik T. Nitzky János Elsö All Ispány Urral, mint egyik testamenti Executorral59 Nagy Fiskális által értekeztem volna, annak következésében ezen dispositiokat tévén, a fent irtt pontoknak telyeséttését a Molnari Tisztségre bizom. Molnari Martius 29én 1829.

Grof Festetics Lászlo mp:60

 

Supplementalis Pontok.61

 

A Borokat igy kell udvarolni:

1° Tehén hus után tothsági Ürmös.

2° Ürmös után mindjárt Szabari vörösbor.

3° Betsinálthoz 1811k Esz: Tothsági bor.

4° Petsényéhez Sopronyi Ausbruch62 és Ménesi.

5° Confecthez63 Champaner.

6° Ebéd elött silvorium serviroztasson.

Obs.64 Ezen borok minden asztalnál egy formán szerviroztassanak.

 

Az udvarlás rende:

I° az elsö Asztalnál.

1° Kunkel Kasznár. 2° Czukrász. 3° Patsai Kasznár. 4° Két Jáger.65 5° Szili Huszár

6° Istok ’s Alois Inasok.

II és III Asztaloknál.

1° Jakabházi Kasznár. 2° Vörsi Kasznár. 3° Kertész. 4° Sándor Inas. 5° Kertész legény 6° Szabo legény. 7° Asztalos legény, Josi kotsis.

Ezeken kivül még étel hordokat, ’s tányér mosokat elegendö számal kell rendelni; az Inspector mindenfelé járjon, ’s a jo rendre vigyázzon.

Nagy Fiskalis, és Horváth Inspector vendégeket hivjanak, ’s minden embert invitáljanak.

A gyertyákat osztja Rumy ’s Nagy ollyan rendel, hogy a’ menyire lehet minden ember gyertyát kapjon, és hogy egy személynek kétszer ne adasson, a népséget rendbe alitani kelletik, csoportokban rang szerint.

 

Processio66 rendje.

1° leg elöl az oskolás gyermekek a keresztel,

2° a Jobbágyság az Aszonyokkal együtt.

fol. 8v

3° Conventionatus Cselédek.67

4° A liberias68 Inasok kiknek bal karján és keresztül vetve is fatyol lészen.

5° A boldogult Grofnénak szobaleányai mélly gyászban.

6° A gazdaságbéli Tisztek.

7° A Papság szokott rend szerint.

8° A Halottas hat lovas szekér, a két középsö ló mellett két lovász gyalog megy.

9° A halottas szekér után a boldogultnak maradékai, attyafiai ’s ösmerössei.

10° A muzsika a szokott helyén menyen.

11° Vigyázni kell hogy az elöl menö népség hamar ne menjen.

12° A halottas szekér tüstént visza jöjön Molnáriba.

13° Sz: Tamáson a kotsik rendbe állanak hogy öszve ütkezés ne légyen.

14° A Keszthelyi Postzug69 a hazajövetelre a Vurstba70 fogattasson.

 

Temetés utánni rendelések.

1° Az ujonnan készitett Sz Mihály lova legyen a Sz: Tamási templom tulajdona.

2° A boldogult Grofné el takaréttására meg kért 4 nevendik Pap adjtánsoknak fáradságáért fizettessen egyenként 5 f Vátó Czedula; a misét olvaso Plébános Uraknak, és a’ Pontificálásnál71 assistáló Papoknak ’s Káplánoknak pedig mint T: Abrahám Káplán Urnak az :/: alatt ide mellékelt consignatiojában72 foglaltatnak egyenként 10 f V. C: adassanak, az Hidvéghi Plebános Urnak stola titulussa73 alatt 25 f V. C: resolváltottnak. A Pontificans Praepost, és Két Apát Urak, ugy mint Fö Tisztelendö Várady Joseff, Nagy Praepost, Steiner Ferentz Jáki Apat Ur, és Ruszek Joseff Hahoti Apát Ur Honoráriumának meg határozása, azon üdöre halasztatik, midön minden örökösök az eránt véleményeket elöl adhatják; mi eránt az alul irtt örökösnek az volna véleménye, hogy ezen Fö Papoknak a kész pénz helyett, valamelly közös költségen meg szerzendö érdemes emlék, Jel adattasson. Ezen itt megjegyzett stoláknak Summája 195 f V. C: menvén ennek tüstént ki fizetése comittáltatik.74

fol. 9r

3° A temetésnél szolgálatott tévö szombathelyi sekrestyésnek fáradságáért adassanak 10 f V. C: Szombathelyrül hozatott Papi Ornátusok,75 és egyébb eszközök használásáért való járandoság eránt elöre értekezni kelletik, ’s a szerint az elégtétel szolgaltasson ki mennél elöbb; ugy a szolgalatot tévö Mestereknek, és Egyház fiainak is adasson meg a jutalmok illendöen.

4° Azon szentölt gyertya mellyet a boldogult Grofné öreg Maria Czelbül76 a végett hozott magával hogy halála oráján az adasson kezében, ’s melly eránt a boldogultnak akaratja, vég kimulásánál volta képpen tellyeséttetett is, tétessen bé a Molnári Kápolnába örök emlékezetül, és fügesztessen az oltár mellé a falra egy fekete selyem Zsatkoba,77 melly Nagy Fiskalisné által készittessen; Abraham Ferentz Házi Káplán pedig tegyen ezen gyertyához egy czedulátskát, mellyre irva legyen, hogy boldogult Grofné akarátyához képest ezen gyertyával mult ki minden szentségeknek felvétele után e mulando világbul.

5° A temetésre forditott költségekrül való számadásoknak, ugy ezen temetés elötti, és temetés utánni Rendeléseknek párjai mind az alul irottnak, mind pedig T: Nitzky János Elsö All Ispány, és egyik Testamenti Executor Urnak küldessenek meg. Ezen Suplementalis pontokat is azon indito okbul irom alája, mint az elöbieket.

Molnari die 3a aprilis 829:

Grof Festetics Lászlo mp.

   

JEGYZETEK

1 A levéltár anyagáról két mutató is készült: BAKÁCS István: A Festetics család keszthelyi levéltára. Budapest, 1955. (Levéltári leltárak 1.); KÁLLAY István: A Festetics családi levéltár. Repertórium, Budapest, 1978. (Levéltári leltárak 73.)
2 Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, P 248 (Festetics László iratai), 11. tétel (Utasítások 1819–1845), fol. 6–9.
3 A később jelentősen átalakított kastélyt a két világháború közötti időszakban lebontották. – Püspökmolnári egykori és ma is álló műemlékeiről a műemlékjegyzékekben és a Vas megye műemlékeit számba vevő (máig egyetlen) műemléki topográfiában (C. HARRACH Erzsébet–KISS Gyula: Vasi műemlékek. Szombathely, 1983.) sincsenek adatok. A XVIII. századi kastélyról: KUGLICS Gábor: Püspökmolnári története. Püspökmolnári, 2010. 42–43, 45. old.
4 Püspökmolnári 1949-ben a korábbi települések (Püspöktamási és Rábamolnári) összevonásával jött létre.
5 A templom kriptáját a XVIII. század közepén alakították ki. Sallér (I.) István (1690–1762) alnádort, Sallér Judit nagyapját 1762-ben már ebben a kriptában temették el. KUGLICS Gábor: Püsökmolnári története. Püspökmolnári, 2010. 40. old.
6 A házasságkötésre vonatkozóan: KURUCZ György: Keszthely grófja. Festetics György. Budapest, 2013. 106–107. old.
7 NAGY Iván: Magyarország családai czimerekkel és nemzékrendi táblákkal. IV. kötet. Pest, 1858. 162, 164. old.; SZABÓ Dezső: A herceg Festetics-család története. Budapest, 1928. A kötet végén közölt leszármazási tábla.
8 Az utazások naplói az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában találhatók. Jelzetük: Quart. Hung. 3693–3696, Quart. Gall. 91, Quart. Germ. 1223.
9 SZINNYEI József: Magyar írók élete és munkái. III. kötet. Budapest, 1894. 448. old.
10 SZABÓ Dezső: A herceg Festetics-család története. Budapest, 1928. 331. old.
11 Uo. 344–345. old.
12 A címer fejtetőre fordítása jelezte a család kihalását.
13 Helmdecke, sisaktakaró: heraldikai kifejezés. A címeren lévő sisakra erősített szövet, amely a sisakról lehullva a címerpajzsot díszítve körülfogja.
14 megegyezni
15 A Csillagkeresztes-rend tagja. A rendet (Hochadeliger-Sternkreuzorden) III. Ferdinánd (1608–1657) német–római császár és magyar király harmadik felesége, Eleonora Gonzaga (1630–1686) alapította 1668-ban. Később Habsburg-házi uralkodók, illetve feleségeik adományozták a rendtagságot szimbolizáló csillagkeresztet nemes származású hölgyeknek.
16 A Kisasszony hava augusztus, Böjtmás hava pedig március hónap egykori elnevezése.
17 nyomdász
18 Várady József (1770–1857) szombathelyi nagyprépost
19 Steiner Ferenc (?–?) jáki apát
20 A temetési ünnep (solemnitas) része a Requiem (gyászmise) és a Gloriosum.
21 Ruszek József (1779–1851) hahóti apát, később veszprémi kanonok
22 segítőknek a fiatal papság soraiból
23 gyertyaöntő
24 intézzen, itt: készítsen
25 fajtákból
26 ellátására
27 felügyelő
28 szálláshely
29 méltóságos
30 nagy valószínűséggel Zichy Károly (1779–1834) mosoni főispán, akinek második felesége, Festetics Júlia (1790–1816), László húga volt.
31 Niczky János (1807–1862), vasi alispán
32 Szegedy Károly (1780–1858), királyi kamarás
33 jogvégzett személy, ügyvéd
34 A késői feudalizmus nem nemesi származású értelmiségi rétegének tagját nevezték honoráciornak. Itt jelentése inkább: tiszteletre méltó, magasabb társadalmi rangú személy.
35 Három osztály szerint osztassanak fel, népesíttesenek be.
36 hivatali helyiség
37 itt: előkészületek
38 uradalmi hivatalnok által használt helyiség
39 szárított szálastakarmány
40 élelmiszerek
41 intézkedés
42 Feltehetően Sóskútfalu (ma: Sulz im Burgenland). A település kastélyát Sallér Judit építtette az 1810-es években.
43 a püspökmolnári kastély
44 nagy szükség esetén
45 körülbelül
46 jegyzőkönyvet
47 kavarodás
48 reggeli étkezéshez
49 megbeszélést
50 kifizettetnek
51 A Szent Mihály lova koporsó vitelére használt négylábú állvány volt.
52 feltétellel
53 itt: hitelre
54 Levéltár. A családra vonatkozó fontos iratokat a kastélyok arra kijelölt helyiségében őrizte a nemesség.
55 összeírás
56 a magtárakat kezelő uradalmi tisztviselő
57 folyó hó
58 lezáratni
59 a végrendelet egyik végrehajtójával
60 saját kezűleg
61 kiegészítő pontok
62 a többihez hasonlóképp: borfajta
63 az étkezés befejezésekor
64 Valószínűleg a latin observatio rövidítése; itt: megjegyzés.
65 vadász
66 (temetési) menet
67 itt: a család szolgálatában álló cselédség
68 zsinóros egyenruhát viselő
69 postakocsi
70 A szó etimológiáját nem tudtuk meghatározni; talán a molnári postaállomás.
71 a papi szertartásnál
72 jegyzékében
73 stóladíj: a szertartás elvégzéséért járó fizetség
74 rendeztetik
75 díszruhák
76 Mariazell (Az öreg kifejezés jelzi, hogy nem Kis Cellről, tehát a mai Celldömölk egykori településrészéről van szó, hanem az annak mintát adó stájerországbeli Mariazellről.)
77 zacskóba